Pia Valkonen

Yrittäjäpäivä .... onkin huomenna

ti 4.9.2012

Maria sanoi meille aamulla, että emme sitten saa olla heitä tunteaksemme. Anna kysyi, tuleeko sinne kampaajiakin.

Matin ja Liisan koulun kentällä on tänään yrittäjäpäivä. Luvassa on ainakin Risto Holopaisen iloisenvärinen sorarekka. Minun Mattini pelkää, että rakennan koulun kentälle huiveista ja pitsiverhoista jonkin ilotalon.

Matti on viemässä paikalle restauroijan kirveitä. Minä kysyin, emmekö voisi ottaa mukaan pari paineilmanaulainta, jotta koululaiset voisivat kokeilla. Vastauksena oli yrmeä mulkoilu ja ehdotukseen harmaaseen raksahaalariin tuli ehdoton kielto. Toimitusjohtaja ei kulje haalareissa.

En nyt sitten tiedä, ovatko nämä Leonidin jäämistöstä pöllimäni vihreät erähousut sen toimitusjohtajamaisemmat.

Eilen televisiouutiset ja A-studio hehkutti sitä, että Helsingin lapsenmurhassa syyte on nostettu myös sosiaaliviranomaisia vastaan. Tekisi mieleni sanoa, että mitäs minä olen koettanut sanoa.

Helsingin äitienpäivämurhassa saattoivat olla taustalla päihteet, mutta sama lopputulos voi vallan hyvin olla, jos lapsen vanhempi nukkuu pätkissä tai perhe kuuluu niihin, jotka tsemppaavat omillaan. Vailla tukea. Hampaat irvessä.

Koetin kertoa asiasta jo ammoin - muun muassa Kansan Uutisten kolumnissa otsikolla Kun lähin omainen on viranomainen (KU 4.6.2011):

"Heikki Hiilamon Hyvinvointivaltiossa haetaan systeemiä, joka olisi syyllistämisen sijaan voimauttava. Suoraan sanoen korkeasti koulutetuista sosiaalityöntekijöistä, joilla ei ole muuta työkalua lapsiperheiden auttamiseksi kuin väännellä hienohipiäisiä käsiään ja voivotella, ei väsähtäneiden arjessa ole juurikaan apua.

Tai onhan sosiaalityöntekijöille työkalu. Se on huostaanotto.

Koska lapseni eivät ole kaivon pohjalla enkä puukottanut lasteni biologista isää ja samoihin aikoihin dementoitunut isänikin kuoli loppujen lopuksi luonnollisesti Puumalan terveyskeskuksen vuodeosastolla pitkittyneeseen keuhkoinfektioon, uskallan sanoa, että olen selviytynyt.

Karu totuus on, että lasteni toiseksi lähin omainen on edelleen viranomainen.

Kokemusteni karaisemana olenkin käynyt sosiaalitoimistossa erilaisten äitien tukena – ja kokenut sosiaalityöntekijöiden huolipuheen jotenkin teennäiseksi. Suuret moniammatilliset työryhmät eivät tue ketään. Pikemminkin ne vaikuttavat alan ammattilaisten valmistelemilta teloitusryhmiltä.

Koska kodinhoitajia ei enää anneta lapsiperheisiin, sosiaalityöntekijöillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kontrolli ja tunkkainen paheksunta.

Hiilamon raportoimassa vertaistukiryhmässä työntekijän metodit olivat yksinkertaisia. Hän halasi äitejä kuin ystävä tai oma äiti, kuunteli heidän murheitaan ja hemmotteli hyvillä ruuilla.

Pia Valkonen

Kirjoittaja ehdotti Pohjois-Savon vasemmiston sähköpostilistalla taannoin, että puolue kustantaisi tuhat yksinhuoltajaa Itämeren risteilylle tyhjänpäiväisten kaljaa ja karaokea -risteilyjen sijaan eikä saanut ehdotukselleen kannatusta."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi