Pia Valkonen

Tapentinvärinen mekko meni taululle

to 6.9.2012, Marian palitaksia koulusta odotellessa

Eilinen yrittäjäpäivä teki jonkinlaisen ylikierroskrapulan ja heräsin jo kello neljältä aamulla. Katkonainen ja lopulta kesken katkennut yöuni solmi otsaani kiristävän kipupannan. Kasattavana olisivat nyt omat ajatukset sekä kuitit kirjanpitoa varten.

Ajatukset, ne mokomat, lennähtelevät sinne tänne. Kävin pitkästä aikaa etanapostilaatikolla. Tuli uusin Eeva-lehti.

Eevassa oli Virpi Hämeen-Anttilan haastattelu. Hämeen-Anttilalta ilmestyy syksyllä kirja Tapetinvärinen. Kirja on osin omaelämäkerrallinen ja tässäkin taustalla kummittelee hallitseva isä, joka tekee muista perheenjäsenistä tapetinvärisen.

Aila Meriluodon lapsuuden elämäkerran nimi on Mekko meni taululle. Meriluoto ei minusta siinä kuitenkaan osoita isäänsä oman näkymättömyytensä syyksi, vaan jonkinlaista opettajaperheessä varttumisen zeitgeistia. Pelkkä Pieksämäen henki se ei voi olla, sillä samalla luokalla kuin Aila Meriluoto oli muuan värikäs hurjapää, joka iski sotamiehen poikineen. Värikäs hurjapää oli Marja-Liisa Vartio.

Joskus hätkähdän, kun näen Aila Meriluodon kuvan, miksi olen luullut, että Lasimaalaus-runoilija on lesbo. Olen jotenkin nuoruudessani onnistunut sekoittamaan siskokset. Aila Meriluodon Sirkka-sisko oli runoilija Helvi Juvosen kumppani.

Ehkä Meriluodon perhessä saksan kielen opettajaäiti, Hilja, oli se pelottava hahmo, joka sai Aila-tyttären liudentumaan Mekoksi, joka meni taululle.

Mietin nyt vähän kauhuissani, olenko minä itse asiassa tämän perheen hallitseva latistaja. Koska muistutan ulkomuodoltani joko sumopainijaa tai painonnostajaa - näitä naisia kuvaavia kielikuvia en ole keksinyt itse - pelkään, että henkisestikin olen perheen sumopainija.

Lasteni kummi tähän suuntaan vihjaisi surullisen kuuluisalla vierailullaan, joka on päättymässä katomisilmoitukseen. Ilomantsin sukulaiset ovat tehneet hänestä ilmoituksen poliisille.

Pitää miettiä kysymystä ja koettaa samalla etsiskennellä kadonnutta kummia. Tänään vietetään meikitöntä päivää. Maria sanoi, että muistutan ilman meikkiä pientä hiirtä. Joten ihan täysin menetetty tilanne ei meillä ehkä ole.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi