Pia Valkonen

Marxin anatomia ja parta

ma 24.9.2012

Tänään sitä taas opiskellaan myyntiä Iisalmessa. Client´s Finlandin Aki Pohjola luotsaa meidät yläsavolaiset yrittäjät markkinoinnin anatomiaan. Kiinnostava otsikko.

Jossain käänteessä kai pitäisi lunastaa lupaus kirjoittaa Kiteen punikin vaalilehteen yritysjohtajana siitä, että Marx oli sittenkin oikeassa. Matti ja Liisa -lehden Pieni Vaskinen mies jo sitä uumoili. Vaskimies oli lukenut Georg Henrik von Wrightin Ajatusleikin Jarmo Heinosen ja Osmo Kuusen toimittamasta kirjasta Ekologinen humanismi.

Kun huomasin paikallislehden otsikon, meinasin saada halvauksen. Marx? Matin ja Liisan otsikossa? Huh.

"Ylikansallinen ja hahmoton teknosysteemi kamppailee kansallisvaltiota vastaan. Ne ovat häviämässä. Marx oli oikeassa kansallisvaltioiden tappiossa. Kansallisvaltioiden häviötä kuvastaa EU:n integraatio. Se näkyy yhä selvemmin pankkikriisin myötä." (MJL to 20.9.2012 s. 2 nimimerkki Pieni vaskinen mies.)

Ensin oli siirtomaavalta. Sitten termi kävi liian kuumaksi. Alettiin puhua imperialismista. Sitten sekin alkoi poltella ja uusliberalistit keksivät sanan globalisaatio. Näin ynnäsi Suomen työväenpuolueen puheenjohtaja Juhani Tanski lauantaina Vastavirtafestivaalilla Helsingissä ja teurasti kahvitauolla minut, kun en Ärräpäänä saanut salissa sanottua mikrofoniin sanan sanaa.

Minua väsytti edellisöinen koirakonsertti.

Kapitalismikin oli alunperin kapitalistien itsensä keksimä termi. Vähitellen siitä tuli kirosana. Tietyt vasemmistolaiset käyttivät sanaa näppärästi siinä vaiheessa, kun vassaridinosaurukset vielä vinkuivat, että se on pejoratiivinen.

Kansallisvaltio on vaarallinen ajatus. Heikki Patomäki oli lauantaifestareilla valmis globaaliin oppimiseen ja jopa globaalihallitukseen. Esko Seppänen marisi vastaan.

Marissa Varmavirta oli eurokriisipaneelin ukkoköörin jatkona raikas ilmestys. Hän otti esille commonsit ja kohtuutalouden. Esko Seppänen oli aivan kuin ei olisi koskaan kuullutkaan tai sen näköinen, ettei kuuntele, kun uusi vasemmisto puhuu.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi