Nyt menee jo liian pitkälle

ti 2.10.2012

Joudun tässä kiireessä nyt lainaamaan jopa Timo Soinia (pers.). Näyttää pahasti siltä, että olemme menossa halpaan.

EU oli uusliberalistien märkä uni, joka tällä hetkellä vähän tökkii. Talouspakotteiden taustalla häärivät sellaiset instanssit kuin IMF, WTO jne. Jostain syystä Soini ei näistä puhu.

Anna Kontulan blogista voi käydä lukemassa, mitä uusliberalistiset talouspakotteet tekevät muun muassa Portugalissa.

Mutta tässä tämä:

Timo Soini: EU haluaa PARAStamme

Maaseudun Tulevaisuus, vieraskolumni-palsta 3.2 2012, Timo Soini (ps) kirjoittaa:

Hallituksen kuntauudistusta raivataan eteenpäin niin, että risut ja männynkävyt lentelevät. Meno on samanlaista kuin EU-politiikan hoidossa: silmät kiinni, kädet korville ja kaasu pohjaan.

Kritiikkiä tai rakentavia neuvoja ei kysytä eikä kaipailla. Keskeneräisistä asioista ei saa puhua, koska se voisi vaarantaa päätösten etenemisen, ja valmiista asioista taas on turha puhua, koska ne ovat jo loppuun käsiteltyjä.

Itse olen kuntauudistuksessa eniten huolissani sorateiden varrella asuvista ihmisistä ja syrjäseutujen palveluista. Kun verot haetaan pitkospuiden päästä, myös palvelut kuuluvat siellä asuville.

Mielestäni koko Suomi on pidettävä asuttuna, ja alueellista eriarvoisuutta tulee torjua kaikin mahdollisin keinoin. Kansalaisten asiat ovat yhtä tärkeitä Hangossa, Nuorgamissa, Vaasassa ja Ilomantsissa sekä kaikkialla niiden välillä.

Kovasti meillä puhutaan tasa-arvosta, mutta vasken kuminaksi jäävät kauniit puheet alueellisen tasa-arvoisuuden kohdalla. Valtion pitää kannustaa ja tukea kuntia vapaaehtoiseen yhteistyöhön ja auttaa niitä löytämään uusia toimintatapoja; ei ajaa niitä pakolla yhteen.

Kuntauudistus on ollut viime kuukausien kuuma peruna, mutta vähän tarkemmin asiaa tutkimalla huomaa, ettei se olekaan ihan viime syksyn satoa.

Kuntaministeri Henna  Virkkunen (kok) ajaa läpi noin 80 suurkunnan mallia, jonka hahmotteli aikoinaan keskustan ex-sisäministeri Mauri Pekkarinen.

Projekti liittyy Nuts-aluejakoon (ranskaksi nomenclature d´unités territoriales statistiques), joka puolestaan sisältyi aikoinaan Suomen EU-liittymissopimukseen.

Kolmitasoisen Nuts-jaon kaksi ensimmäistä osaa ovat jo toteutuneet: Nuts I-lartassa Suomi koostuu viidestä suurläänistä, jotka toteutuivat Jouni Backmanin (sd) toimiessa sisäministerinä Paavo Lipposen (sd) hallituksessa, josta ei totisesti EU-intoa puuttunut.

Nuts II:ssa Suomessa on 19 maakuntaa, jotka jo oli etukäteen sopeutettu EY-tukien jakelu- ja valvonta-alueiksi TE-keskuksia varten.

Nuts III piirtää Suomeen 88 pientalousaluetta - hallituskielellä Paras-lain edellyttämää suurkuntaa - joiden tehtäväksi on nyt määritelty peruspalveluiden "turvaaminen".

Minä ja muut perussuomalaiset emme voi kannattaa tällaista Euroopan unionin aluehallinnon pakkototeuttamista. Me emme tarvitse EU:ta kertomaan, millä tavalla haluamme jakaa Suomen hallinnollisiin osiin, miten me järjestämme kansalaisille palvelut ja millaisen kuntakartan me maahamme piirrämme. Tällaisiin asioihin liittyvät päätökset osataan aivan varmasti tehdä Suomessakin.

Olen vuosien varrella kiertänyt tämän maan kaupungit ja syrjäisimmätkin multaperät ja tiedän, että suomalainen päättää Suomen sisäisistä asioista mieluiten itse.

Vaikka hallitus pitää kuntauudistusta välttämättömänä ja kiireisenä, kiire ei saa jyrätä alleen demokratiaa.

Kansalaisten on saatava arvioida Nuts-aluejaon vaatimaa kuntauudistusta hyvissä ajoin ennen ensi syksyn kunnallisvaaleja.

Kirjoittaja Timo Soini on kansanedustaja ja perussuomalaisten puheenjohtaja. timo.soini@eduskunta.fi

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi