
ti 2.10.2012
Hieman helpotti, kun sain soitettua Voima-lehden (8/2012) jutusta SKP:n puheenjohtajalle Yrjö Hakaselle. Tällä oli lehti kainalossa, mutta ei ollut vielä kovin syvällisesti ehtinyt perehtyä juttuun otsikolla "Kuinka ministeriöt lakkautetaan"
Hakanen kuunteli ystävällisesti ja sanoi, että mitäs jos ehdottaisin Tiedonantajan Marko Korvelalle kolumnia aiheesta. Tiedonantajan toimituksessa puhelimeen vastasi lapsuuteni sankari Erkki Susi.
Lapsuuteni sankari tarkoittaa tässä nyt sitä, kun aloittelevana toimittajana purjehdin joskus vuonna 88 tai 89 Erkki Suden ja Kari Kontion tiedotusaiheiseen seminaariin Helsinkiin. Muistan seminaarista ainoastaan sen, että session jälkeen teimme taiteilija Leena Luostarisen kotona siskonsa Lauran ja tämän tyttären Petran kanssa karjalanpiirakoita.
Tämä ei ole statement, vaan kertoo siitä, mitä minä maailmasta sen ikäisenä ymmärsin. Tasan yhdet karjalanpiirakat.
Erkki Susi olikin jo kirjoittamassa aiheesta ja kovasti evästin, että nyt minusta vallan tuntuu siltä, jotta SITRA-, konsultti- ja valtionvarainministeriövetoinen hanke "selvitetään pikkuisen valtion keskushallinnon uudistustarpeita", kuten asia hallitusohjelmassa Henna Virkkusen suulla sanotaan, kuuluu samaan kategoriaan kuin kuntauudistuskin.
Se on osa uusliberalisaatioprosessia.
Kun kerron tästä huomiosta myös Pohjois-Savon vasemmistonaisten keskustelussa, sain piirin puheenjohtajaltamme sellaisen vastauksen, joka oli nätisti ja kukkasin sanottu: "Haista paska!" Kiitän siitä, että minulle sanottiin asia mukavin sanakääntein.
Oma näkemykseni tapahtumain kulusta on seuraava - olen pahoillani, että lisään tähän vähän henkilökohtaistakin:
1) Friedrich von Hayek kirjoittaa teoksensa Road to Serfdom vuonna 1944. Hayek teki siinä paluun 1800-luvun klassiseen talousliberalismiin. Vuonna 1946 Milton Friedman siirtyi Chicagon yliopistoon ja sai sieltä professuurin vuonna 1948.
Friedman alkaa kehitellä uusliberalistisia oppejaan.
Isäni Unto Sorjonen pääsee syksyllä 1944 rintamalta ja perustaa perheen. Minä olen vielä kaukainen pilke molempien vanhempieni silmäkulmassa, sillä en synny kuin vasta 1960-luvulla.
2) 1950-luvulla sosialidemokraatit koulittiin Jenkeissä patoamaan kommunismia. Asiasta kirjoitti Lasse Lehtinen muun muassa Savon Sanomien aliossa että omilla blogisivuillaan.
2) Suomen Pankin Korpilampi-seminaari vuonna 1978. Allekirjoittanut ratsastusleirillä Messilässä. Olen kiinnostunut vielä pelkästään hevosista.
3) Suomessa pääomia alettiin vapauttaa 1980-luvulla. Kesällä 1987 haastattelen Itä-Savo-lehteen Tapiola-yhtiöiden pääjohtajaa Asko Kalpalaa, joka sanoo, että pääomien vapauttamisesta ei hyvä hyrise. Kesätoimittaja, joka on siinä vaiheessa kiinnostunut etupäässä toisista kesätoimittajista, kirjoittaa pieneen muistilehtiöönsä, että asiasta ei hyvää seuraa - niin lehteenkin.
4) 1990-luvun alussa tulee ensimmäinen finanssikapitalistinen shokki, johon Suomessa sovelletaan shokkidoktriinia. Saadaan hyvälle alulle sosiaaliturvan leikkaukset. Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan oikeistohallitus ei uskalla koskea, sillä vuonna 1993 ay-väki marssittaa Suomen työläiset murrostorstaimarssille eduskuntatalon eteen.
En marssi mukana, sillä olen anarkisti ja suhtaudun epäilevästi ay-liikkeeseen.
Valmistun yliopistosta keskelle ei mitään. Ainoat vapaat toimittajan työpaikat ovat Pohjolan Sanomissa Kemissä. Kuopiolainen toimittaja-aviomieheni ei halua muutta Kuopiosta Kemiin.
Vasemmistoliitto pääsee hallitukseen ja alkaa hyvinvointivaltion romutus. Voihan se olla, että porvari olisi vienyt tuhkatkin pesästä, jos Vasemmistoliitto ei olisi ollut mukana puolustamssa köyhiä. Voi olla, en minä muuta ole väittänytkään.
Hallitukset vaihtuvat. Valtionvarainministeriössä pysyy yksi - demari Raimo Sailas.
Demarien kauttako uusliberalismi Suomeen uitettiin? Ainakin Lapinlahden demarit on opetettu liukkaaseen New Public Management -kieleen, sillä entisen Lapinlahden peruspalvelulautakunnan demaripuheenjohtajan suusta tuli jo 2000-luvulla todella sujuvasti: "Koulun tehtävänä on tuottaa kilpailukykyisiä kansalaisia."
5) Suomi liittyy EU:hun vuoden 1995 alussa, sen jälkeen seuraa EMU-kytkentä sekä lopulta euroon siirtyminen vuonna 2002.
6) Demarit korostavat, että EU on heidän projektinsa. Jotkut koettavat sanoa, että EU on kylläkin uusliberalistien projekti. Lienee sama asia.
7) Vuonna 1999 keskusta julkaisee työreforminsa, jota kepussakin vastustettiin sen rohkeiden uusliberalististen avausten vuoksi. Samalla asialla ovat olleet jo aikaisemmin nuorsuomalaiset pamfletissaan Ultimatun isänmaalle.
Suvi-Anne Siimes asettuu kannattamaan entistä nuorsuomalaista Risto E. J. Penttilää vuoden 2009 eurovaaleissa.
8) Esko Aho käy Harvardin opissa ja palaa Suomeen SITRA:n ylijohtajaksi. Esko Aho tuo tuliaisina maailmalta valtioiden kilpailukykyprofessorin Michael E. Porterin. Yhdessä he järjestävät Suomen terveydenhuollon uusi tuleminen -vaikuttajatapaamisen vuonna 2008.
Tapaamisessa ovat mukana muun muassa Raimo Sailas, Paula Risikko, Pekka Puska ja Matti Vanhanen ja Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala.
9) Paras-hanke esitellään Matti Vanhasen hallitukselle vuonna 2006. Esitys ei ole hallitusohjelmassa ja se tulee kuin Jäätteenmäelle faxi. Iisalmen kaupunginjohtaja Martti Harju hehkuttaa samoihin aikoihin Iisalmen Sanomissa, että Paras-alueuudistus on mennyt hyvin läpi muun muassa Tanskassa.
10) Pia Valkonen pääsee Vasemmistoliiton kuntaryhmään keväällä 2012. On aluksi hyvin innostunut keskusteluista, mutta sitten alkaa vähitellen ihmetellä, miksi ryhmässä ei mainita koskaan sanaa lähidemokratia. Kyseessä onkin Vasemmistoliiton kuntauudistustyöryhmä, jossa sana on julistettu pannaan. Myöskään sanaa uusliberalismi ryhmässä ei voi eikä uskalla sanoa.
11) Pia Valkonen lukee uusimmasta Voima-lehdestä, että kuntauudistuksen lisäksi valtakuntaan on tulossa vielä uusliberaalimpi hanke. Lakkauttaa ministeriöt ja siirtyä konsernijohtamiseen. Pia Valkonen häkeltyy ja kirjoittaa asiasta väärin sanakääntein Pohjois-Savon vasemmistonaisten listalle. Tulee pikkuisen johdateltuna itsekin siihen tulokseen, että vasemmistonaisia ei kannata sen enempää masentaa.
Pia Valkonen siirtyy masentamaan ja masentumaan muualle.
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]