Pia Valkonen

Myymällä myy paremmin

ti 9.10.2012, sorvia kiinni läimäistessä

Kuulostaa itsestäänselvyydeltä. Mutta niinhän se on. Ei olisi meidän firma saanut aikaan tilata veronumerollisia henkilötunnisteita, ellei Nettitiedon nörtti olisi niitä meille tarjonnut. Ja soittanut vielä, kun sähköpostissa vastasin, että jos haluatte meille sellaisia tehdä, soittakaa.

Tämän olen oppinut yrittäjäin myyntikurssilla. Ennen kuin tulee yhtään kauppaa, pitää olla kontakti. Kyllä minusta vielä puhelinmyyjä sukeutuisi.

Vielä vähän ottaa päästä sekin, että meillä on jo firmassa miehillä henkilötunnistinkortit, mutta ilman veronumeroa. Värkkään niihin tussilla numerot, jos muu ei auta.

Mukava kuitenkin oli, että korttimyyjä lähetti korttien mukana käsin raapustaman lapun. Käsin kirjoitetulla alkaa olla kohta sellainen arvo, että lapun voi kehystää ja ripustaa seinälle. Tätä samaa selvitin pitkään ja hartaasti palkkahallinto-ohjelmistomyyjälle, joka tahtoi kirvesmiesten täyttävän tuntiraportit tietokoneella.

Meillä ne täytetään käsin, sillä minusta historiallista arvoa on jo sillä, että jokaisen työmiehen tai -naisen persoona tulee paremmin esille. Erkillä on kaunis käsiala; Erkki on entiseltä ammatiltaan leipuri ja osaa muun muassa säilöä. Jarmolla puolestaan käsiala on pientä ja tarkkaa.

Tuntiraportit menevät työn tilaajalle laskun mukana. Vaikka meillä ei lähestulkoonkaan aina ole kyse kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjaamisesta, ovat lähettämäni lippuset ja lappuset osa kunkin korjauskohteen historiaa.

Näin perustelen myös sitä, että taas on kasa mytättyjä kopioita ja tulosteita lattialla laskutuksen jälkeen. On taas työtä tehty ja kirottu ainakin viisikymmentä kertaa.

Aamutelkkarissa oli tunkkainen päätoimittajisto Jakke Holvaksen - Odotustilan toisen kirjoittajan - haastateltavana. Talouselämän Reijo Ruokasta ja Etelä-Suomen sotilasläänin Sanomien Heikki Hakalaa nauratti niin, että kyljet kuulema kipeytyivät, kun puhutaan eurooppalaisesta transaktioverosta.

Heikki Hakala on uusliberalismikoulutettu. On ollut vuonna 2008 Suomen terveydenhuollon uusi tuleminen -seminaarissa, jonne Esko Aho, silloinen SITRAn yliasiamies, oli tuonut Mikael Porterin, valtioiden kilpailukykyprofessorin.

Maaseudun Tulevaisuuden Lauri Kontro oli siinä joukossa sangen raikas ilmestys.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi