Pia Valkonen

Eri maailmat

la 22.12.2012

Melkein pidän Maarit Tastulasta. Äsken kävin vanhasta netti-Iltalehdestä lukemassa, että Tastula on käynyt hevosmiesten korkeakoulun ja oli tyttönä innostuneempi hevosista kuin pojista.

Ärsyynnyin Seitsemänteen taivaaseen, kun Tastula vaikutti hyytävän kylmältä, super-puperammattilaiselta, joka ei missään olossa näytä, että pitäisi haastateltavastaan. Ikään kuin Tastula olisi viime aikoina muuttunut.

Seitsemäs taivas tuntui jopa aavistuksen verran kapitalismikriittiseltä, kun haastattelussa oli Asta Leppä, luovasta luokasta sivuun loikannut 80-luvun Tampereen toimittajaopiskelijatähti. Ei Asta Leppä mitään suurta vallankumousta tehnyt. Muutti vain pois Helsingistä kotiseudulleen.

Teki paon työelämästä. Sekin on muuan vastarinnan muoto.

Eilen Tastulan haastateltavana oli Neuvostoliitossa opiskellut lääkäri Pekka Tuomola. Tuomola tekee töitä sekä narkomaanien että paperittomien siirtolaisten kanssa. Tuomola on saanut työstään ammattikuntansa edustajilta muun muassa sellaista palautetta, että Tuomolan tulisi palauttaa Suomen valtiolle rahat, joita tämä on käyttänyt hänen koulutukseensa.

Porvarikollegoiden suhtautuminen on kiintoisaa, sillä Tuomolan koulutus meni kammoittavan reaalisosialismin piikkiin. Tiedättehän nyt kaikki paheksuttavan yhteiskuntajärjestelmän, jota alettiin murentaa 70-luvun lopulla? Myös Maarit Tastulan aikoinaan suorittaman hevosopiskelun Puolassa maksoivat reaalisosialistit.

Ihailen Tuomolan kaltaisia. Olen etsiskennellyt Ylä-Savosta edes yhtä lääkäriä, jolla olisi todellista sosiaalista omaatuntoa. Kerran luulin, että olin saanut keittiööni yhden sellaisen. Jopa perhetutun. Mutta sitten juttelimme meillä keittiön pöydän ääressä köyhyydestä.

Yläsavolaiselle lääkärille usean tuhansien euron kuukausipalkalla tuli yllätyksenä, että Suomessa mukamas olisi absoluuttista köyhyyttä. Ystävyyteemme tuli särö ja alkoi murentua. Sille ei vain voi mitään. Maailmamme eivät vain natsanneet ja yht' äkkiä ystäväni alkoi muistuttaa muutenkin suurituloista öykkäriä.

Sain viime viikolla uudelta ystävättäreltäni tekstarin. Ystävättärelläni on edunvalvoja. Tekstari kuului näin:

"Eka kerta vituttaa virkaholhous. Ostan nykyisin tupakat rahalla. Mut en saanut ostaa tulitikkuja tilille, kun se kuulema on tupakkatarvike. Vittuilin et millä minä kynttilät sytytän. Onneks oli viimoset 95 s taskussa, sain 5 sentin alennuksen."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi