Pia Valkonen

Elämä kuin Salkkarit, mutta ilman uusliberalistista maailmankuvaa

su 23.12.2012

Meillä joulu alkoi sillä, että vesijohdot jutkahtivat jäähän. Uutisten jälkeen saatoin torkkua vähän aikaa. A-Stream oli jouluhyllyllä ja telkkarista tuli vain joitain ylipirteitä kantelettaria Vienassa. Mukavaa kylläkin oli pongata Vienan kansanmusiikkiretkeltä Ärräpäiden ja sosiaalifoorumikävijät, Kohtuus-liikehtijät Ahon pariskunnan Pohjois-Karjalasta.

La Stradan Verhoeven osuudesta ymmärsin tekstitetyt kohdat, sillä Matti sulatteli johtoja kompressorin avulla. Eksegetiikan dosentin Matti Myllykosken kommentit elokuvaohjaajan Jeesus-tutkimukseen piti katsoa eilen uusinnasta.

Koko eilisen päivän Matti eristi lattioita. Vaikka talossa on kaksi kissaa, olivat rotat tehneet lattian alle uusia käytäviä. Ilmeisesti myös uusia tuulitunneleita, sillä lattiamme jäävät kohdat olivat vaihtaneet paikkaa.

Eristyksen jälkeen olisi pitänyt imuroida myös koirat. Purua kulkeutui joka paikkaan. Lisäksi tuvassa oli neljä pakillista sulatettavia työkaluja lajiteltavana. Vasta äsken sain hämäläisen perunalaatikon ilmeltymään.

Anna tuli keittiöön naurua naamassa, kun istuin Jussi Vähämäen Itsen alistuksen ääressä ja suunnittelin seuraavaa siirtoa.

"Äiti, ärsyttääksua ruoan laitto?"

Kyllä, mylväisin. Onneksi televisiosta tuli samaan aikaan "Äidit ja tyttäret tien päällä". Olen äiti, joka lakkasi käymästä koulun vanhempain illoissa sen jälkeen, kun ekan luokan opettajat varoittivat Salkkareiden katsomisesta. Muuan opettaja sanoi, ettei se elämä nyt sellaista ole.

Minä ajattelin, että mitäpä sinä hyvä rouva meidän elämästämme tiedät. Elämä on joskus kuin Salkkarit potenssiin viisi ja vielä "Minun perheeni" päälle. Olisin kaivannut hieman erittelyä siinä kohtaa vanhempain iltaa. Jos opettajarouvanen olisi alkanut pohdiskella asiaa siitä näkökulmasta, että Salkkarit tuottaa FremantleMedia, jonka on osa saksalaista Bertelsman-konsernia, olisin voinut jatkaakin vanhempain illoissa käymistä.

FremantleMedia tuottaa Suomessa Salkkareiden lisäksi muun muassa Idolsit, Diilin, Levyraadin ja Bonuksen.

Ei ole sattuma, millaista maailmankuvaa Salkkarit meille syöttää. Minusta ei lainkaan ole huono asia, että sarjassa tulevat esille niin huumeiden käyttö kuin homoseksuaalisuuskin. Sen sijaan se on arveluttavaa, että sarja esittää ihmiset susina toinen toisilleen.

Bertelsman-konsernin motto kuuluu seuraavasti: »Mikä on hyväksi Bertelsmannille, on hyväksi myös yhteiskunnalle». Bertelsmann-säätiön pyrkimyksiinkuuluvat muun muassa sosiaalivaltion alasajo, koulutuksen alistaminen markkinoille ja EU:n militarisoiminen.

Siinäpä tuota.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi