Pia Valkonen

Cornelis Vreeswijk

ma 7.1.2013

Satuin eilen juuri ennen nukahtamista vilkaisemaan Yle Fem -kanavaa. Kanavalla rötkötti joku mustapartainen mies ison mahansa kanssa lepolassessa jonkun typerän keski-ikäisen naistoimittajan haastateltavana.

Typerä keski-ikäinen naistoimittaja kysyi röllömahaiselta mieheltä, eikö tätä yhtään hävetä ylelliset elämäntavat, kun on kommunisti.

Pitihän semmoinen elokuva katsoa loppuun. Harvoin sitä kommunistien elämäkertaa pääsee kokoomusjohtoiselta Yleltä seuraamaan, ajattelin heti.

Kyse oli Ruotsin hollantilaisen laulajan Cornelis Vreeswijkistä.

Luulin elokuvan hahmoa ensin Demis Roussokseksi. Mustapartainen röllykkävatsa näytti nimittäin joko kreikkalaiselta tai latinolta. Joku mamu oli kyseessä, mutta meni pitkään ennen kuin tajusin, kuka, sillä katsoin leffaa ilman ääntä tekstityksen kera.

Koskettavaa oli, että Cornelis Vreeswijk ei ehtinyt koskaan saada Ruotsin kansalaisuutta. Hän oli maksansa hamaan loppuun asti mamu. Kielestä Vreeswijk on sanonut näin:

"Kun kieli ei valunut, sateen tavoin, pikkulapsena sinun päällesi eikä sitä ole syötetty tissistä, niin siinä tapauksessa sinusta tule, tuon uuden kielen suhteen, paljon vapaammaksi ja vähemmän kunnioittavaksi....Ruotsi on niin erilainen kieli. Puhdas, kurinalainen, kaunis! Siinä kielessä on vähän synonyymeja. Mutta minulle aivan riittävästi" (http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/49382-cornelis-vreeswijk-kotoutumisenkotouttamisen-mestari)

Kun etsiskentelin netistä tietoa Vreeswijkistä, osuin suomussalmelais-mamun, Ilmari Schepelin, blogiin. Mielenkiintoinen tämä Schepel. Netissä oli merkintä, että oli vienyt kainuulaisia agrologeja Venäjälle. Mikähän tyyppi tämä on?

Pitää vielä kaivella syvemmin, sillä on kirjoittanut blogissaan hyvin muun muassa paskasta: http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127087-ulosteemme-ja-maailman-nalka

Tyyppi tuntuu tuntevan Venäjän, omistaa border collien, maatiaiskanoja ja pitää vesklosettia maailman typerimpänä keksintönä. On ilmeisesti asunut Heinävedellä, sillä vanha borderinsa tykkäsi ristisaatoista. Onkohan tällä Ilmarilla ja Heinäveden kummallisella kosmopoliitilla Riikka Söyringillä jotain tekemistä keskenään?

Pitää tutkia netistä. Riika Söyring on mielenkiintoisella tavalla yhteiskuntakriittinen, mutta mutta. En tiedä, jokin Söyringin asenteessa tökkii. Ehkä se, että Söyringin blogista on linkki Itsenäisyyspuolueeseen. Tänään Söyring kirjoittaa kuitenkin IMF:stä ja siitä, kuinka pari IMF-heppua on tullut keynesläiseen tulokseen.

Kovin tiedostava vasemmistolainen Schepelkään ei ole. Kirjoittaa, että Vreeswijkin sanoitukset ovat jonkin verran yhteiskuntakriittisiä. Siinä kohtaa blogia tuli mieleen Hesarin Kuukausiliitteen veli kirjoittaa veljestä -juttusarjassa Karri ja Atte Miettisen yhteisjuttu.

Karri Miettinen on Paleface. Vuorikiipeilijäveljensä on kuitenkin vähän nihkeä: "Monet ajattelevat Karrin olevan vasemmistomielinen, mutta minun mielestäni hän on vain yhteiskuntakriittinen." (HS Kuukausiliite 1.12.2012)

Se, että on vain yhteiskuntakriittinen, on kyllä hieman latteaa. Mutta minähän olen taisteleva komukka. En kierosilmäinen, vaikka olenkin ylipainoinen, kuten joku elokuvarahanhakija oli sanonut Irina Krohnista. Kierosilmäinen komukka. Loukkaavaahan se lie ollut vihreän komukaksi sanominen.

Minä ottaisin sen sulkana hattuuni.

Eilen tuli vauva yllätyskäynnille. Papusen perhe oli käynyt Raahessa poliittisen kummitädin luona kylässä, koukannut Muhoksella ja menossa Ulla-mummon luo Alapitkälle. Olimme aivan otettuja vierailusta!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi