Tarkastuslautakunnasta fysioterapiauinnille

ma 22.4.2013

Juoksin aamusta tarkastuslautakuntaan. Koska luin sunnuntain Iisalmen Sanomien pääkirjoituksen vasta lautakunnan kokouksen jälkeen, en voinut kysyä kunnanjohtaja Marko Korhoselta, mitä tämä tarkoitti lehdelle antamassaan lausunnossa siitä, että hyvinvointivaltio on kuin pyramidihuijaus.

Hyvinvointivaltio subjektiivisine oikeuksineen ja laajentuvine palveluineen syö koko ajan lisää rahaa. Olisin tarkentanut, näinkö kunnanjohtajamme on oikeasti lehdelle sanonut.

Mietitäänpä, missä meillä on subjektiivisia oikeuksia? Päivähoidossa ainakin. Sanoinkin tarkastuslautakunnan kokouksessa lastensuojeluasian sekä lastensuojelun määrärahaylityksestä puhuttaessa, että subjektiivinen päivähoito-oikeus on lapsen etu. Se on sitä nyt, kun kodinhoitajaa ei pulassa oleviin lapsiperheisiin useinkaan saa.

Toinen subjektiivinen oikeus, jonka vammaisen lapsen äitinä tunnen hyvin, ovat vammaisten oikeudet henkilökohtaiseen avustajaan. Valitettavasti on vain sillä tavalla, että pehmeämmät keinot kuin subjektiivisena oikeutena kulkevat tuntimäärät eivät takaa vammaisten perusoikeuksia.

Arvelen kunnanjohtajan koettaneen sanoa, että jos eduskunta säätää hienoja lakeja subjektiivisine oikeuksineen, valtion tulisi antaa niiden järjestämiseen riittävästi rahaa. Iisalmen Sanomien pääkirjoituksesta tuli sellainen kuva, että me kansalaiset olemme kyltymättömiä palvelutarpeinemme.

Olisin myös kysynyt kunnanjohtajalta, esiintyykö hän Arto Mellerin elämäkerrassa. Martti Anhavan toimittamassa Romua rakkauden valtateillä -kirjassa on kuvaus runoilijan Poetry in Motion -kiertueen Kemin keikasta vuonna 1998:

"Kiertueen pohjakosketus näyttää sattuneen Kemissä päivää aikaisemmin eli 3.3. Tilaisuus järjestettiin kulttuurikeskuksessa mahdolisesti soveliaan ravintolan puuttuessa. ... Pohjolan Sanomille tilaisuuden raportoinut Marko Korhonen ilmoitti tekniset tiedot näin: "Poetry in Motion, kulttuurikeskuksessa tänää, tässä ja nyt: Arto Melleri ääntely, Rekku Rekhardt, kitara, Raul Mannola, kitara." (Romua rakkauden valtatiellä, Arto Mellerin elämä s. 549)

Tarkastuslautakunnan kokouksen jälkeen lähdin Iisalmeen tarkoituksenani osallistua koulutuspaikkamielenilmaukseen. Torilla näytti kuitenkin olevan riittävästi väkeä, joten menin kokouksesta suoraan uimahallille ja solahdin kipeine koipineni iisalmelaismummolauman keskelle.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi