Pia Valkonen

Tammikuun joki

la 3.8.2013

Eilen oli Marian ratsastusterapiapäivä. Kävimme Marian kummin Susannan luona ihastelemassa firman töitä. Ujosti piti sanoa, että hieno tulee Susannan keramiikka-ateljeesta ja sen yläpuolisesta tilasta.

Palasin Lapinlahdelle vähän haikeana. Pielavedellä on nyt hyviä ystäviä, ihmisiä, joiden kanssa on helppo vain olla ja vaikka höpöttää pehmoisia. Pielavedellä meidän perhe viihtyi asumassa. Kesällä 2002 elin unelmieni elämää. Puustellintien yläkertaan mahtui koko Ljuhanovien suku: Zinaida-täti, Kirill-serkku ja Ljova-poika. Oli sukuyhteys.

Minä sen ansiosta sain istua yksin vessassa ovet kiinni ja lukea Kodin Kuvalehteä. Tavallisesti tytöt olivat vessan ulkopuolella odottamassa, minä ovi auki ja hätäisesti kävin omilla istunnoillani. Kaiketi aika tavallista pienten lasten äidille.

Piti kysyä heti, miten Tikkisen Hannelella meni serkkuvierailu. Serkku asuu Brasiliassa. Isä on Unkarin juutalainen kapellimestari sellisti ja äiti, Hannelen isän sisar, suomalainen sairaanhoitaja, Tuulikki. Kun serkun kotiin tuli käymään toinen Brasiliassa asuva isän sisar, Maire, äänet kohosivat ja katto pomppi ylösalas.

Serkku, jolla puhelinvalokuvan perusteella on mustanpuhua parta niin että sukat pyörivät jaloissani pelkästä valokuvan katselusta, oppi äitinsä ja tätinsä myrskyisistä keskusteluista suomen kielen sanat: "Hiljaa!" ja "Ulos!". Kun hän tuli Suomeen, oli Helsinki-Vantaan lentokentällä kyltti: "Ulos." Serkku tunsi tulleensa kotiin.

Rakastan tällaisia kertomuksia. Pyysin ikävissäni Hannelea kertomaan lisää. Hannele kertoi:

"Kysyin faveloista. Siellä on jo kauppoja. Vaikka rötisköt rakennettu vuoren rinteille tiheästi, talon talon päälle. Infrastruktuuria ei ole, mutta nykyisin turistitkin viedään favelaan. Slummikaupungit ovat vuorilla, joista on upeat näköalat merelle. Tontit ovat kalliita, mutta slummeja ei pureta. Rio de Janeiro tarkoittaa tammikuun jokea. Portugalialiset löysivät lahden, luulivat sitä joeksi, ja antoivat nimen Rio. Löysivät sen tammikuussa, mistä nimi Janeiro (vrt. January):"

Muu perhe istuu jo autossa. Olemme lähdössä kohti Loviisaa, jossa on yhteisömme peräkärry. Pitää tuoda se takaisin Ylä-Savoon.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi