Tämänkö runon haluaisin kuulla?

Mieluummin ehkä en

to 3.10.2013

Olen joskus kirjoittanut, että luen runoja tilannesidonnaisesti. Tilanteen tulee olla sellainen, että joku pitää veistä kurkullani.

Nauratti, kun Iikkarin tämän päivän vasensuoralainen kirjoittaa runonlausunnasta: "Harvoin olen kuullut; vieläkin harvemmin haluaisin kuulla." (Jorma Tikkanen Vastaanpa kuitenkin IS to 3.10.2013).

Niin minäkin ajattelin, kunnes kuulin Tapani Kinnusta, joka näyttää aivan sammakolta (ilman sukkaakin) ja siitä huolimatta lausui Iisalmessa Kellbergin baarissa runon sukka pujotettuna pään yli runon Tappajamummosta. Tai ihan sataprosenttissen varmaa muistikuvaa siitä, että runo oli juuri Tappajamummo, ei minulla ole, mutta lausunnan intensiteetti sai minut googlaamaan hepun sekä Tappajamummon.

Pohjois-Savon vasemmistonaisissa tuli jälleen testattua Beverley Skeggsin Elävää luokkaa. Nämä muuten niin nasevat kurtut eivät ole vielä valmiita työväenluokkaisen naisen huonoon käytökseen. Nasevia kurttujakaan en ole keksinyt itse. Se on naisbändi:

http://www.nasevatkurtut.net/page.php?id=5

Tulliportin tosi ässät voisi hyvin olla lapinlahtelaisten kommunistiämmienkin bändi tai miksei jalkapallojoukkue.

Jos nyt olen oikein ymmärtänyt Skeggsin ajatuksia tai ainakin ajatuksia, jota luokkapuhe herättää, on kyse siitä, että etenkin työväenluokkaiset naiset on demonisoitu. Työväenluokkainen mies saa ja voi olla, mutta nainen ei. Ja parempi nuori työväenluokkainen ja huonotapainenkin nainen kuin vanha.

Vanha työväenluokkainen, huonotapainen - ja vielä kaiken lisäksi lihava - nainen koetaan yksinomaan inhottavana ja irstaana. Tämän olen kokenut, sillä olen työväenluokkainen, huonotapainen, lihava, tarkoituksella inhottava ja tahattomasti irstas - kun koetan olla kepeän ja leikkisän eroottinen.

Kerronpa taas:

Täällä blogissani varmaan viiteen kertaan olen viitannut viime kevääseen. Vasemmistoliiton punavihreän asiakirjan keskustelulistalla akateemiset naiset olivat aivan aah ja voih sekä lääh, kun listalle ilmestyi Kiteen punikki Auvo Rouvinen puhumaan talebanien avioliittokäsityksestä.

Oli niin ihanan vulgaari ja karkea. Sen jälkeen listalle tulin minä ja koetin olla Eduard Limonov sekä Suvi West ja Anne Kirste Aiko yhtä aikaa. Koska en ole nuori ja raikas, kuten Märät säpikkäät ihmiset listalla pahastuivat. Femeninkin iskulauseet toimivat paremmin nuorten naisten rinnolla kuin vanhojen.

Nämä ilmiöt ovat osa norjalaisen psykologian professorin Berit Åsin huomaamaa viittä herruuden menetelmää. Moni mies kohtelee naista kuin alamaisia säilyttääkseen valtansa ja yliotteensa. Naiset menevät usein tiedostamattaan samaan loukkuun ja auttavat miehiä yliotteen säilyttämisessä. Åsin ajatuksia meille Helsingin vasemmistonaisten Nakussa valotti Oulun intiaanipäällikkö- ja emonen Kaarina Kailo.

Etenkin kohta kaksoisrangaistus kolahti minuun. Tekipä työväenluokkainen, huonotapainen, lihava, inhottava ja irstas nainen mitä tahansa, se on aina väärin. Sen vuoksi olenkin päättänyt, että olen vapaa kirjoittamaan mitä tahansa. Inhoatte minua joka tapauksessa.

Minulla ei ole mitään menetettävää.

– Koko keskiluokka nauttii kulttuurista arvostustaan juuri korostamansa moraalin ansiosta, brittisosiologi Skeggs sanoi Kansan Uutisten haastattelussa viime marraskuussa.

Institutionalisoitu halveksunta saa usein oikeutuksensa moraalin ja huolenpidon varjolla. Stereotyyppiset kuvaukset kiroilevista ja rötöstelevistä (nuorista) vahvistavat vastakkainasettelua, oli Skeggs sanonut.

Olen sitä mieltä, että vastakkainasettelua tulee vahvistaa. Tulee hieroa kipupisteitä. Institutionalisoitu halveksunta pitää tehdä mahdollisimman näkyväksi. Kokeilin asiaa esimerkiksi vähän pelokkaiden vasemmistomiesten silmissä Varpaisjärven Esson parlamentissa viime kunnallisvaalien alla.

Varpaisjärven persut puhuivat minulle mulkusta(an) ja kaksi siveää ja mukavaa vassulimussulimiestä, joista toinen valitettavasti oli aviomieheni, häpesivät nurkassa. He eivät hävenneet yksinkertaisia varpaisjärveläisiä, vaan minua. Vanhenevaa, huonotapaista ja irstasta naista.

Ajattelin, että antaa mennä nyt. Politiikka ei ole loukkaantujien laji, kuten Hitler-Susanna Natsi-Koski ja Li Andersson (vas:n tuleva pj.) sanoivat Me Naisten yhteishaastattelussaan. Mielenkiintoista on, että Mimmien kaksintaistojuttuun oli pyydetty ensin Emilia Kukkalaa, purevaa pantteria. Äsken kelasin Emilian fb-sivuja 10. syyskuuta asti, jossa Emilia kertoo, ettei suostunut lehden pyyntöön.

Emilia Kukkalan päivitys oli saanut 30 tykkääjää ja häntäänsä pitkän keskustelun. Kiintoisaa.

Etsin Purevan Pantterin sivuilta sitä, kuinka Kiteen Punikki veti Ärräpäiden tissikeskustelun fb:hen. Aiheuttamani kuuluisa keskustelu sai Ärräpäissä aikaan oikean yleisökadon. Siis porukkaa lähti listalta. Edellisen kerran samanlaisen sopan sain aikaan, kun aloin kirjoittaa listalla Raamatusta.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi