Pia Valkonen

Kuntastrategiasta

ma 4.11.2013

Lapinlahdella laadittiin kuntastrategia ja prosessissa oli oikeasti sekä vilpittömästi joukkoistamisen henkeä. Näin oli myös päihde- ja mielenterveysstrategian laatimisessa. Päihde- ja mielenterveysstrategialuonnosta olinkin etsimässä netistä.

Tosin aika harva varmaankin hoksasi kuntastrategiaan vaikuttamisen mahdollisuuden, sillä se piili kunnanvaltuuston puheenjohtajan Juha-Pekka Rusasen Matti ja Liisa -lehteen antamassa haastattelussa joskus alkusyksystä.

Minäkin olisin lausunut jotain kuntalaisten vaikuttamisesta, mutta deadline-päivämäärä mennä rysähti ohitse. En ollut kirjoittanut sitä kalenteriini, vaikka olisi pitänyt. Toisaalta ei haittaa. Kuntastrategiassa lukee aktiivinen kuntalainen melkoisen alkumetreillä.

Itse asiassa koko Lapinlahden kunnan visio alkaa aktiivisella kuntalaisuudella: "Aktiivinen kuntalaisuus, työ ja yrittäjyys ovat meille tärkeitä. Ne luovat elinvoimaisen ja uudistuvan Lapinlahden."

Sen sijaan ihmettelen viiteryhmääni Lapinlahden vasemmistoa. Määräpäivään mennessä kuntastrategiaan kantaa olivat ottaneet Martikkalan nuorisoseura ja Martikkalan koulun vanhempain yhdistys. Nostan jälleen hattuani. Mutta missä on Lapinlahden vasemmisto ry:n lausunto?

Miksi Lapinlahden vasemmisto ry ei järjestänyt Työväentalolla demokratiasymposiumia ja laatinut veret seisauttavat lausunnot kuntastrategian valmistelua varten?

Ai niin unohdin! Eihän sellainen ole tapana.

Joskus on ollut.

Vuoden 2008 vaalien alla Lapinlahden vasemmisto keräsi vapputorilla ihmisiltä aloitteita kuntavaaleja varten. Aloitteiden keruuta jatkettiin Työväentalolla virallisissa vappujuhlissa. Aloitteista muodostui hieno 20 konkreettisen tavoitteen vaaliohjelma.

Vappuna 2010 vasemmiston aamutoritilaisuudessa silloisen puheenjohtajan ominaisuudessa kyselin valtuutetuilta vaaliohjelman perään. Paikalla oli Vasemmistoliiton entinen kunta-asiain sihteeri Aulis Ruuth. Vastauksena oli muminaa, sillä vappunahan ei mielellään puhuta politiikkaa.

Viime kunnallisvaalien alla kopioin jokaiseen palaveriin mukaan vanhat vaaliteemat. Tahdoin muistuttaa, että ne ovat vieläkin aloittamista vaille valmiita.

Koska vaalien 2008 tavoitteet ovat hyvät eikä minun muistaakseni Lapinlahden tai Varpaisjärven vasemmisto luvannut yrittää mitään konkreettista viime kunnallisvaalien alla, kopioin vanhat tavoitteet tähän:

Vasemmisto haluaa Lapinlahdelle sosiaalista omaatuntoa

Lapinlahden Vasemmiston vaaliteemat:

1) mieluummin hyviä sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluita kuin pieni veroprosentti

2) Jussinpiha entistä paremmaksi vanhusten sekä vammaisten hengen ja kehon kulttuurin keskukseksi

3)  viisi kuntohoitajaa ja virkistystyöntekijää työskentelemään laitoksissa, palveluasunnoissa sekä kotonaan asuvien vanhusten pariin

4) Meijerin seisake yhteisöllisyyttä synnyttäväksi sosiaalikeskukseksi

5) päätoiminen päihdetyöntekijä kuntaan ja kunnan sosiaalitoimistoon lisää henkilökuntaa

6) sosiaalitoimiston käyttöön kymmenen asuntoa ja toimeentulotuen myöntämisessä asiakkaan näkökulmalle enemmän painoa

7) vammaisia ja vajaakuntoisia kuntaan töihin

8) omaishoitajille lisää palkkaa sekä sijaisia

9) peruskoulun luokkakoot pienemmiksi, kouluavustajat tarvitseville ja kaikkien koululaisten iltapäivähoito kuntoon

10)  luontokylille maksuton paliliikenne

11)  kevyen liikenteen väylä koko viitostien matkalle ja ohiajotie Nerkoolle

12)  Kangaslahdentielle sekä muille vastaaville kokoomaväylille kirkonkylällä asfalttipinta, pusikot pois taajama-alueelta

13)  torin ympäristöön nykyaikainen, mutta perinteisiin nojautuva rakennuskokonaisuus kaavoituksen ja rakennusmääräysten avulla

14)  Ylä-Savon jätevedet yhteistuumin Lapinlahden puhdistamoon

15)  suosimme pieniä lähiyrityksiä ja näemme ne uusien työpaikkojen lähteinä

16)  aktiivisella otteella Ylä-Savon yhteistyöhön

17)  työttömien yhdistyksen toimitilat turvattava

18)  tasapuolinen kohtelu kunnassa kaikkien kirkko- ja uskontokuntien sekä eri elämänkatsomuksen omaaville ihmisille

19)  Metsästysseuroille lainkuuliaisuutta sekä ympäristöetiikkaa

20)  Maatalouden ympäristötukien velvoitteet käytäntöön

Älä kuitenkaan usko pelkkiin vaalinaluslupauksiin, vaan katso, mitä kukin on saanut aikaan kuluneella vaalikaudella.

Vasemmistoliiton luottamushenkilöiden aloitteita ja ansioita:

-  palveluasunnoissa asuvien vanhusten palvelut yksityisiltä urakoitsijoilta kunnan omaksi toiminnaksi

- torjuimme keskustan ehdotuksen yhden hammashoitoyksikön (hammaslääkäri ja hammashoitaja) vähentämisestä

- saimme yhden terveyskeskuslääkärin lisää

Emme saaneet torjutuksi:

-  Vastustimme sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen noin 16 prosentin korotusta (1.8.2008).. Muut poliittiset ryhmät kannattivat korotuksia, vaikka maksut rasittavat eniten pienituloisia, sairaita ja muutenkin avun tarpeessa olevia.

- Junamonttuun tuli kiinteä lumetusjärjestelmä, vaikka järjestelmä hyödyttää vain pientä joukkoa kuntalaisia. Lumetusjärjestelmä on kallis ja rasittaa ympäristöä.

Tavoitteemme tulevaisuuteen:

- Lapinlahti-Varpaisjärvi kuntaparista yhdeksi kunnaksi (tässä kohtaa olimme ainakin rehellisiä. Tämä oli tavoitteemme ja varmaan muutaman muunkin ryhmän tavoite, mutta asiasta vain ei kärsinyt kukaan muu puhua ääneen - paitsi me.)

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi