Pia Valkonen

Puumalassa pyhäinpäivänä

su 3.11.2013

Käytiin eilen Puumalassa viemässä Leonidin hautamuistomerkki. Hieman haaveilin, että kävisimme samalla kirkossa kuulemassa vuoden aikana Puumalaan haudattujen nimien lukemisen.

Teimme kuitenkin matkaa pitkään ja hartaasti - ja olimme kirkolla noin kello 16.15. Kävimme tutkimassa vanhan tiilitehtaan. Se oli ilmeisesti joko Oravin tai Juvolan kylän alueella ja kuuluu nyt Savonlinnan kaupunkiin. Enpä ole ennen tiilitehtaan uunissa kävellytkään. Huima rakenne. Matti sanoi, että se on eräänlainen kiertoilmauunisysteemi.

Museoviraston sivujen mukaan Juvolan tiilitehdas kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin. Kohta ei kuulu, sillä rakennelmat ovat niin huonossa kunnossa.

Koska pyhäinpäivän palvelus Puumalassa oli jo alkanut, menimme suoraan haudoille. Ei luterilaiseen palvelukseen uskalla kesken mennä. Ja toisaalta kirkon pihalla oli autoja runsaasti.

Hautausmaalla tuli vastaa Säyneisen Marjo-serkun näköinen pieni nainen. Lähempi tarkastelu osoitti, että serkku tosiaan tuli vastaan - Tellan Airi. Me kaikki todella olemme samasta puusta. Pienikokoisia ja pyöreitä. Sorjoset eroavat Tiusasista siitä, että Sorjoset ovat jotenkin oudon mustia.

Me Tiusaset olemme pigmentittömiä ja punatukkaisia.

Tellan Airi kutsui meidät Huuhkaalaan Aili-tädin talolle iltakahville. Menimme toki, sillä ei meillä ollut siinä vaiheessa enää mikään kiire. Huuhkaalassa Airi ja miehensä Jorma kertoivat monia sellaisia asioita, joita en ole aikaisemmin kuullut.

Aili-täti oli mennyt 30-luvun lopussa miniäksi Huuhkaalaan Valtosen taloon, jossa Karjalan evakkojen karjalaumat pitivät taukoa. Valtosten pihalla otettiin selkosiitä, mikä osa karjasta jaksaa eteenpäin ja mikä osa on pakko teurastaa. Kerrottiin, että keväällä viereisen rakennuksen, kyläkoulun, kaivo oli täynnä verta, kun lumet ja teuraskarjan veri sulivat.

Mukava oli, että saimme kahvikutsun. Ihan kuin olisin jostain kotoisin tai sukua jollekulle.

Joku oli tuonut kynttilän äidin ja isän haudalle. Ehkä vyyhtiläiset. Se tuntui mukavalta. Suku pitää huolta.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi