Pia Valkonen

Se oli kyllä Stalin

pe 14.2.2014

Huvitti eilen, kun luin Maaseudun Tulevaisuuden helmikuun Kantrin. Loppupääkirjoituksessa Juha Kuisma kuvailee, kuinka Lenin joutui ihan pihalle. Vannoin, että luin lehden vasta illalla, sillä kopistelin postilaatikonkin vasta iltaselle hiihtämästä ja Meijerin kokouksesta palattuani.

Meijerin kokous oli mukava ja kiva oli, että tuleva puheenjohtaja Esa Heikkinen (krist.) tuli esittäytymään. En tosin ole saanut vielä vahvistusta tälle, suostuuko vuoden kuluttua puheenjohtajaksi, mutta jospa tässä nyt vuoden etukäteisvalmennuksessa katselisi ja miettisi asiaa.

Olin kirjoittanut eilisen merkinnän aamulla ja tekstarin klovni-runoilijalle yöllä. Jos joku ihmettelee, miksi lähetän yöllä tekstareita, vastaan, että en tavallisesti lähettelekään, mutta klovni-runoilija tekstaroi minulle, kuten muutama muukin, yleensä aina sen jälkeen, kun olen nukkunut jo kauan.

Se ei ole mikään ihme, sillä menisin mielelläni nukkumaan jo iltayhdeksältä. Se ei ole mahdollista, sillä iltayhdeksältä aloitan iltahuudot: "Maria, nukkumaan!" "Maria, kone kiinni, nukkumaan NYT!" "Maria, kone kiinni tai repäisen nettijohdon irti. Nukkumaan nyt!" "Maria, tulen ja heitän sun tietokoneen seinään. Nukkumaan nyt."

Sitten Maria kelaa innokkaasti kuin mätä nakki suihkuhuoneeseen, pesee h-i-t-a-a-s-t-i hampaansa ja viivyttelee meikkiensä poistossa. Minä istun vieressä ja siunailen. Vasta sitten pääsen riisumaan tytön sekä suihkuttamaan. Koettakaa kuulkaa itse olla 15-vuotiaan pissiksen omaishoitajia nälkäpalkalla!

Lähetin Kuismalle sähköpostia, että Saarikoski katsoi runokokoelmassa ja etenkin sitä tehdessään Stalinin pään yli. Muistan sen vuorenvarmasti, sillä väitin samalla tavalla Leninin pään yli katsomisesta Ärräpäät-sähköpostilistalla - ja sain kimppuuni listan isän Pentti Straniuksen, joka nämä asiat muistaa ja tietää paremmin kuin omat taskunsa.

Samalla kysyin sähköpostilla, milloin ilmestyvät Juha Kuisman puutarhakaupunkifilosofiset kirjoitukset artikkelikoosteena. Kesällä 2010 Maaseudun Tulevaisuus julkaisi 13-osaisen kirjoitussarjan ja Kuisma itse nettisivuillaan arvelee, että ne ovat tuleva keräilyharvinaisuus.

Olen samaa mieltä ja harmittaa, kun en leikannut niitä talteen. Niin paljon kun olen leikannut Maasaeudun Tulevaisuudesta aluetieteen professori Hannu Katajamäen ja ekologi Seppo Vuokon kirjoituksia. Hannu Katajamäki oli muuten hiljaittain lehdessä kaunokirjallinen. Kolmen (kokoomus?)ministerin matka Pohjanmaalle Huonon Ilmapiirin Kuntaan oli kuin pienoisnovelli.

Olli Tammilehto huomautti minulle sähköpostilla, että on pikemminkin yhteiskuntaekologi kuin syväekologi. Katsoin netistä, keitä syväekologit sitten ovat. He ovat niin sanottuja elonkehäläisiä. Minullekin tuli taannoin Elonkehä-lehti - tai tuli siihen baskeripäiseen hourupääkansanedustajaan asti. Nimen olen armollisesti unohtanut.

En tiedä, tilaako lapinlahtelainen Kaisa Merenneito, anteeksi Merenmies, vai mikä Väisänen hän nyt tällä hetkellä onkaan, vielä Elonkehää.

Syväekologien taustalla on Vihreä elämänsuojelun liitto (VESL). VESL:n hallituksessa näyttävät olevan Olli-Pekka Haavisto (Heikkisen Aaron lemppari) ja Ville Rantanen (no, me Aaron kanssa fanitetaan Rantastakin). Syväekologeihin luetaan myös Valtimon ajattelija Lasse Nordlund.

Minulla taitaa vielä olla jossakin arkistossani Lasse Nordlundin Elämän perusteista -essee.

Lähetin äsken sähköpostin eräälle oululaiselle kahden nuoren miehen yritykselle:

"Hei, soittelit äsken ja minä tosiaan olen se äreä eukko, joka kyseli teidän taustoista. Soitin varsinaiselle yrittäjälle, Matti Valkoselle, ja tultiin siihen tulokseen, että lähdetään tähän juttuun mukaan. MUTTA. Saammeko sille 350 euron systeemille maksuaikaa? Tällä hetkellä firman kassassa - ei voi sanoa, ettei ole pennin jeesusta, mutta eipä paljon muutakaan.

Meidän koko alkuvuoden liikevaihto on ehkä noin tuhat egeä. Firma on ollut seis yrittäjän leikkaussairausloman vuoksi ja vasta nyt koetamme lähteä liikkeelle. Jotain luvattuja hommia on, mutta aina mahtuu yksi XX (tai kaksi) joukkoon. Miltä kuulostaa ja miten pitkän maksuajan saamme?

kysyy
Pia Valkonen
yrityksen kaunokirjailija"

Nyt pesen hampaat ja lähden hiihtämään. Marialle tulee kuumevalvoja.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi