Pia Valkonen

Tänään tällainen yritysjohtajan päivä

to 27.2.2014

Papatin äsken Lähivakuutuksen myyjälle puhelimessa, että me emme nyt jaksa hirveästi olla kiinnostuneita siitä, onko henkivakuutusasiamme kunnossa, kun nälkäkuolema uhkaa. Kunhan nyt ensin saataisiin niin paljon hommia pyörimään, että pysyttäisiin kutsumaan ne tuloksentekijät eli ukot lomautukselta töihin.

Lisäksi ääneni kirahti, että eivätkö vakuutusyhtiöt voisi panna lakisääteiset tapaturmavakuutuksetkin kuukausi-ilmoitteluun. Moni muukin yrittäjä on kilissyt siitä, että etenkin rakennusalan kaltaisissa suhdanneherkissä yrityksissä tai vaikkapa metsäkoneyrittäjillä, vuosittaisen palkkasumman arvionti saattaa helposti heittää satoja tuhansia euroja.

Viime vuonna maksoin palkkoja 162 646,30 euron edestä. Arvaukset taisivat mennä melko nappiin. Ehkä heitto on kymmenisen tuhatta, mutta aikaisempien arvioiden pieleen menoon verrattuna se on pieni. Juuri nyt vuoden 2014 tilanne näyttää siltä, etten pysty maksamaan palkkaa edes itsellemme.

Meillä on yksi työmaa käynnissä, mutta sen tuotto toistaiseksi menee siihen, että maksamme muun muassa Lähivakuutukselle tämän palkkavuoden arvioennakkoa sekä omia rästissä olevia eläkemaksuja. Tämä on ihan absurdia touhua ja jos tämä kaikki kerrottaisiin yrittäjäkurssilla, uskon, että kukaan ikimaailmassa koskaan ryhtyisi yrittäjäksi.

Lisäksi anoin armoa AYT-kassasta. Siis YRITTÄJIEN JA AMMATINHARJOITTAJIEN TYÖTTÖMYYSTURVAKASSASTA. Tähän mennessä meillä ei ole ollut varaa sijoittaa sellaiseen.

Asiakkaamme narisevat, että olemme kallis raksafirma. Niinpä. Me olemme kallis sen vuoksi, että maksamme raksatyöläisillemme ihan oikeata palkkaasekä eläkettä sekä huolehdimme heidän tapaturmavakuutuksistaan ja sairauslomistaan, ovathan osa olleet palkkalistoillamme yli kymmenen vuotta -  ja meillä on lisäksi työterveyshuoltokin lakisääteisesti järjestettynä.

Siksi korpeaa ainainen narina. Halvemmalla pitäisi saada. Halvemmalla, halvemmalla. Kilpailuttakaa, saatanat. Saatte jossain vaiheessa niitä kolmen euron virolaisia homeisessa asuntovaunussa työmaallenne asumaan. Heidän työnantajansa eivät maksa veroja minnekään. Ja sehän se kivaa sitten on. Halpaa, edullista ja hintalaatu, voi vitun karvat.

Ei meillä ole oikein varaa huolehtia omasta sosiaaliturvastamme oikein nytkään. Lähetin äsken tällaisen viestin:

"Hei, meillä rakennusyrittäjäpariskunnalla Matti ja Pia Valkosella olisi huomenna AYT-kassan jäsenmaksujen maksupäivä. Lupasimme ilmeisesti maksaa vuoden maksumme aina yhdessä erässä. Juu, emmehän me tajunneet, että maksut tulevat alkuvuodesta. Eihän meillä raksaliikeyrittäjänä ole yleensä vuoden alussa pennin hyrrää, kun raksat ovat olleet pysähdyksissä vuodenvaihteen. Nyt alamme hiljaa käynnistyä ja näyttää siltä, että hommia jää meillekin, vaikka maksammekin ulkopuoliselle työvoimalle ihan rakennusalan TES:n mukaista palkkaa.Mutta olisiko mitenkään mahdollista saada ayt-maksumme 12 erään? Että maksaisimme joka kuukausi pienen summan. Tiedän, että sitten kun homma alkaa pyöriä, maksan loput kerralla, mutta näin aluksi....

terveisin Pia Valkonen firman toimitusjohtaja ja kaikkien näiden tylsien hommien tekijä

No, eihän kaikelle tälle voi kuin nauraa. Sähköposti kilahti ja löysin postista uuden viestin, jonka aihekentässä luki: Pia - Hilti TE 80-ATC AVR, Enemmän tehoa turvallisesti käsissäsi. Arvelen, että Hilti TE 80 se tässä auttaa, juu.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi