Kumpi oli väkivallan edustaja?

Eilen meidän perhe kävi Valamossa ja näki Ina Collianderin näyttelyn

to 1.5.2014

Tämä aamun on mennyt Tampereen ja Helsingin vappumarssitapahtumia nettivideoilta kelatessa. Tässä Youtube-video Helsingistä:

https://www.youtube.com/watch?v=Hgoy_ps39ss&app=desktop

Ja tässä Aamulehden sivuilta Tampereen anarkistien sumppuuntumisesta. Aamulehden video käy opetusmateriaalina siitä, mitä tulee tehdä, jos poliisi päättää käydä päälle. Pitää mennä kasaan. Eikä saa sitten itse takaisinprovosoitua:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194898210990/artikkeli/katso+video+mielenosoittajat+hairitsivat+urpilaisen+puhetta+tampereella+tilanne+paisui+nujakaksi.html

Eilen tosiaan oltiin kälkättämässä Valamossa Heinävedellä. Kuopiosta poimittiin kyytiin vanhaa jengiä uusin vahvistuksin. Emma pesueineen ei Helsingistä ehtinyt tähän tapaamiseen, mutta kesällä järjestämmme Paulon Mamman luona sellaisen, johon Emmakin pääsee. Ja Markkasen Jussi, joka nyt unohtui kyydistä. Koskelan Jussi lienee ollut Kuopion vappumarssilla.

Muistelimme Konevitsaa sekä tuonilmaisiin menneitä: Kaijaa, Lassea ja Leonidia muiden muassa. Kuvistani löysin Leo Jokelan, joka kuoli heti venäjän kielen tulkin Anja Korhosen jälkeen. Leo Jokelan erityisalaa oli tuoda Suomeen Konevitsan hevosenkenkiä.

Luostarissa oli hiljasta kuin huopatossutehtailla. Kirkossa ja kaupassa oli meidän lisäksemme vain muutama venäläinen turisti. Luostarin kaupassa hymyilimme Jyrki Härkösen ja Vesa Takalan Venäjä-luostarikirjalle. Parivaljakko oli löytänyt pyhäköstä  neitsykäis-morsion, jolla on hääasussaan ihan liian pieni kuppikoko.

Kuva oli tahattoman koominen. Jälkeenpäin ajattelin, että morsian näytti lähinnä surulliselta.

Burkha vai
liian pienet kupit?

Puhuimme eilisellä rengasmatkallamme (reitti kulki Lapinlahdelta Kuopion kautta Puutossalmen lossille ja Valamoon sekä sieltä Tuusjärvelle Helenan kesärenkaiden hausta taas Kuopion kautta kotiin) venäläisyydestä, islamista, burkhista, kurdeista, Natosta sekä Savon Sanomien Puumalan-kirjeenvaihtajasta Jouko Vidgrenistä, jota joskus pikku tyttönä Puumala-lehden kesätoimittajana lomitin.

Keskustelumme olivat ihmiselle välttämäöntä hengen ravintoa. Ja ehkä toimme pöytään kukin omat näkemyksemme ja saimme aikaan jonkinlaisen synteesin.

Totta kai islamin pääsuuntausten harjoittama naisen alistaminen on väärin, mutta eikö yksinomaan siihen huomion kiinnittämisellä tavallaan legitimoida selviä epäkohtia omassa lähiympäristössä.

Jotenkin oli Jyrki Härkösen ja Vesa Takalan tallentama surullinen morsian oli paljastava: kirjan tekijät olivat pyydystäneet nuoren naisen valkoisissaan ja huntunsa peittämänä, silmät siveästi alas luotuina ja nätit tissit ikävän sekä kipeän näköisesti tungettuina hihattoman häämekon liian pieneen miehustaan.

Pääsimme kulttuurikeskukseen katsomaan Ina Collianderin näyttelyn. Takaseinällä oli muutama taulu ajalta, jolloin taiteilija-kirjailija -pariskunnan avioliitto rakoili. Kuvat ovat jotekin kirjavia. Jotkut näkevät ne kirkuvan kirjavina, ahdistavina. Minusta ne olivat enemmän eläviä kuin haaleat - ilmeisesti seestyneenä kautena maalatut.

Tikkisen Hannele puhkui ja puhisi. Istahti näyttelysalin keskituhtopenkille ja sanoi, että taisi tulla Savon Sanomien työelämässä ääreisannostus kulttuuria ja kuvataidetta. Muisteli alakerrassa aikaa, jolloin oli ortodoksikirkollishallituksen historian ensimmäisenä luterilaisena työntekijänä. Kirkkomuseon vt. johtajana hän oli.

Hyttisen Risto oli harmaantunut. Niin kuin me kaikki - paitsi me, jotka värjäämme tukkamme.

Tito Colliander
Fasismin lumouksessa

Tarmo Kunnas mainitsee Ina Collianderin aviomiehen Tito Collianderin kirjassaan Fasimin lumous moneen otteeseen. Tito Colliander on ensi kertaa fasismikirjan sivulla 117. Kunnas kertoo Collianderin kuuluneen natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbelsin perustamaan Euroopan kirjailijaliittoon.

Propagandaministerin kirjailijaliiton päivillä Weimarissa kävivät Tito Collianderin lisäksi muun muassa V.A. Koskenniemi ja Maila Talvio. Colliander symppasi Saksan kansallissosialisteja ja hänenkin mielestään natsi-Saksan valtakuntaa varjosti edellisen sodan Versaillesin rauhansopimus (Tarmo Kunnas Fasismin lumous s. 220).

Colliander yhdessä muiden suomalaisen fasismisympparikirjailijoiden kanssa oli sitä mieltä, että Saksan kansallissosialismi edustaa epäitsekkyyttä, uhrautuvaisuutta ja yhteishenkeä. Tarmo Kunnas pitää juuri Collianderia natsi-Saksan kannalta hyödyllisenä idioottina - kirjailijan Saksan-matkakirjan perusteella. (s. 580). Matkakirja Glimtar från Tyskland (Välähdyksiä Saksasta) on vuodelta 1934.

Matkakirjassaan Colliander ei näe mitään pahaa tai kummallista esimerkiksi Hitlerissä, vaikkakin esipuheessa sanoo, että Saksan kansallissosialismi ei ole vientituote ja jäänee Saksan sisäiseksi ilmiöksi.

Minulla on ortodoksisessa arkistossani Tito Collianderin opas aloittelevalle ortodoksille nimeltä Kristityn tie. Kirjanen on koostekokoelma ortodoksisten pyhien isien teksteistä. En ole koskaan pitänyt kirjasesta. Minusta se on ahdistavan jankkaava, tuomitseva ja kategorinen.

Valamon kaupassa oli myös lääkäri-runoilija Erkki Vesterisen runokirja Matkalta luostariin. Minut mainitaan siellä. Tosin en tiedä, olenko se todellinen minä vai Aamun Koiton päätoimittajaminäni. En tiedä. Aivan kuin päätoimittajaminäni ei olisikaan tämä Pia Valkonen, jonka nyt tunnen. Vai tunnenko kumpaakaan?

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi