Pia Valkonen

Ärjyä touhua Sosialistiliitossa

- vähän liiankin ärjyä meikäläiselle anarkososialistille

Hyvää vappua!

to 1.5.2014

No jopas. Kirjoitin tämän päivän merkinnän eilen ennen kuin olin lukenut Kusarista Kalevi Kivistön artikkelin "Sosialismi on edelleen hyvä kompassi vasemmistolle" (KU 18/2014 .s 30-31). Kivistö kirjoittaa rauhallisen analyyttisesti siitä, mitä Neuvostoliitossa tapahtui. Jo Pentti Ryth (Lapinlahti-vas.SKDL) loihe muutama vuosi sitten sanomaan, että Neukuissa unohdettiin jatkuvan vallankumouksen periaate.

Sosialismi on enemmänkin tie kuin päämäärä. Tämän olen valmis allekirjoittamaan.

Lisäksi Kivistö ottaa esille Gothan ohjelman arvostelusta Marx-kohdan proletariaatin diktatuurista. Aina, kun harkitsen loikkaamista kommunisteihin, mietin, että a) Matti lähettää minut Iisalmen käräjäoikeuteen, b) en ole kommunisti. En halua minkään laidan diktatuuria. Olen sosialisti.

Sitä paitsi - tästähän olemme keskustelleet Heikkisen Aaron, Ylä-Savon vasemmistomystikon kanssa, - Marxin kirjoituksia Gothan ohjelman arvosteluineen pitää ymmärtää sen aikaista historiallista tilannetta vasten. Tai miten Aaro sen nyt ilmaisikaan: kyse on sosialistien jäsentenvälisistä. Sama koskee muuten Raamattua. Kun lukee Raamattua, pitää tuntea koko ihmiskunnan ja maailman historia.

Tähtitieteetkään eivät ole pahitteeksi Raamatun luvun pohjana.

Gothan ohjelma tarkoittaa sitten Saksan työväenpuolueen ohjelmaa vuodelta 1875. Toinen asia kokonaan on se, halusivatko edes Saksan työväenpuolueen ohjelman arvostelijat proletariaatin diktatuuria. Sosialismi.netin mukaan Marx linjaa teoriaansa proletariaatin diktatuurista siirtymävaiheena kapitalismista kommunismiin. Kivistö arvelee, että proletariaatin diktatuuri on terminä peräisin sellaiselta hepulta kuin Auguste Blanqui.

Louise Auguste Blanqui (1805-1881) näyttää englanninkielisen wikipedian mukaan olevan Pariisin kommuunin sosialistivallankumouksellinen ja hänen käsialaansa lienee sitten sosialismin blanquismi.

Kiintoistaa. Jää varmaan kohta tukka pesemättä ja Valamoon Pennasen Kaijan muistojuhlaan lähtemättä, jos jään näitä asioita tänne nettiin liiaksi selvittämään.

Uusinta Kusaria en ole vielä kokonaan lukenut. Peter Lodenius kirjoittaa sivullaan jotain taas Turkista. Se pitää ehdottomasti leikata irti, samoin Le Monde Diplomatiquessa ollut kirjoitus Turkin gülenisteista.

Tampereen yliopistossa voi muuten opiskella taas Marxia. Jostain on löytynyt sosiologian professori Harri Melin, joka vastaa Marx 2010-luvulla -kurssista. Senkin Kusari tiesi ja esitteli.

Lapinlahden (anarkistinen) sosialistiseura

Tästä eteenpäin on eilistä kirjoitusta:

Käyn aina välillä Sosialistiliiton sivuilla. Meiltä Lapinlahdelta ehkä löytyisi kolme tätiä, jotka voisimme perustaa Lapinlahden sosialistiseuran. Mutta en ole aivan varma, haluaisinko Lapinlahden sosialistiseuran olevan Sosialistiliiton jäsen. Nimittäin liiton säännöissä sanotaan ensin lupaavasti, että toiminnan perussolun voi muodostaa kolme liittolaista, mutta jatko saa niskakarvani pystyyn.

Lupaavan alun jälkeen tulee ärjyä tekstiä:

"Toimintaryhmä toteuttaa paikallistasolla SL:n valtakunnallisia päätöksiä."

Minulla on aivan eri ajatus Lapinlahden sosialistiseuran toiminnasta. Minusta valtakunnallisen Sosialistiliiton tulee kysyä kohteliaasti paikallissoluiltaan, millaisia päätöksiä valtakunnan tasolla liitossa on tehtävä. Sama koskee Vasemmistoliittoa, joka kyllä viime vuosina on urheasti niin yrittänytkin tehdä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi