
Muisteltiin eilen Kemin veritorstaita
ti 20.5.2014
Eilen oli hyvä keskustelu meillä keittiössä keskellä päivää. Päästiin siinä kohtaan, joka unohtui meiltä myrskyisän kiihkeässä Nato, Suomi, Venäjä -tilaisuudessa toissa lauantaina Lapinlahden lukiolla.
Kyse oli Suomen demokratiasta. Tulimme siihen tulokseen, että aitoja demokratiajaksoja on Suomen historiassakin ollut. Lainasin Ajankohtaisen Kakkosen Venäjä-illan Polina Kopylovaa, joka sanoi, että demokratian kehitys Neuvostoliiton entisissä alusmaissa on ollut kompastelevaa ja askel eteen sekä taakse.
Kopylovasta kerrotaan netissä, että hän on Suomen venäjänkielisten yhdistysten liiton entinen tiedottaja. Hän toi esille sen, että kyseisissä maissa ei oikein edes osata mieltää, mitä puolue tarkoittaa. Suomessa puolueet ovat sentaan sata vuotta vanhoja.
Meillähän on itse tapana dementoida oma poliittinen järjestelmämme siten, että hoetaan puoluejärjestelmän olevan jotenkin vanhentunutta tai oikeastaan halveerataan koko demokratiaa. Siinä mielessä lakkaan tässä nyt vingahtelemasta, että Vasemmistoliitto surkasti puoluehallituksen vuonna 2010 asettaman Suoran demokratian ryhmän pelkäksi Demokratia-ryhmäksi.
Olen täällä tainnut sanoa monta kertaa, että vaikka kaikki puolueet ovat varmasti demokratian kannalla, ei kansan valta ole Suomessa enää itsestäänselvyys. Sinä mielessä kannattaa käännellä jopa sitä, mitä demokratialla ymmärretään.
Muistelimme myös, että yleislakon aikaan (vuonna 1956) Suomessa vielä ammuttiin ihmisiä. Viimeinen poliittinen teloitus olikin jo Kemin veritorstaina 18. elokuuta 1949. Wikipedia kertoo siitä näin:
"Kemin veritorstai oli Kemissä 18. elokuuta 1949 tapahtunut poliisien ja työläisten välinen kahakka, jossa sai surmansa kaksi ihmistä. Tuolloin paikkakunnalla oli meneillään paikallisesta palkkariidasta alkunsa saanut Kemiyhtiön työntekijöiden lakko, joka nähtiin laajemmin Suomen Kommunistisen Puolueen (SKP) ja Fagerholmin sosiaalidemokraattisen sosiaalidemokraattisen vähemmistöhallituksen välisenä voimainkoitoksena. Kemin veritorstai muistetaan Suomen historian toistaiseksi viimeisenä kuolonuhreja vaatineena poliittisena väkivaltaisuutena."
Jahah, Iitsenäisyyspuolueesta on aamutelkkarissa Alexander Holthoer. Katsotaanpas, mikä heppu toi on. Ainakin tuntui asiallisesti selvittävän Jon Hellevigin hämmentävää tapausta. Minäkin luin sen Natsi-Karita Mattila -purkauksen facebookin levityksenä ja ajattelin ensin hakkerin iskeneen. Sitten arvelin tyypin olleen kännissä. Joku mietti jopa psykoosia.
Vapaavuoren haastattelupätkä on nyt uutisissa. Eivät puhu golfista, mutta haastattelun sävy on selkeä. Kokoomuslaiset saavat toimittajan kuin toimittajan käsittelyssä olla miellyttäviä ja vakuuttavia. Ylen haastattelijat varovat tarkoin tekemästä mitään säröä kokoomuslaishaastateltavien kanssa.
Jahaps, uutisissa oli myös pätkä puolustusministeri Carl Haglundin (RKP) jutustelusta eilen Susanne Päivärinnan kanssa. Kamera näyttää, kuinka Päivärinta nyökyttelee sille, että Haglund kertoo Venäjän ajavan sotilaallisesti omia tarkoitusperiään.
Miksei Susanne Päivärinta anna jonkun haastateltavansa sanoa, että USA ajaa Naton kanssa sotilaallisesti omia tarkoitusperiään vaikka missä.
Suomen Nato-sopimus
toukokuun lopussa
Tästäkin puhui eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Jyrki Yrttiaho (vas.ry) toissalauantaisessa Suomi, Nato, Venäjä -keskustelussa Lapinlahden lukiolla. Asian paljasti Sunnuntaisuomalainen ja linkit löytyvät Etelä-Suomen Sanomien sivuille:
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/04/18/sunnuntaisuomalainen-suomelle-ja-natolle-sopimus-joka-helpottaa-sotilaallisen-avun-vastaanottamista
Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki sanoi Savon pikkupaikkakuntien rundillaan viime lauantaina, ettei ollut vielä alkuperäistä juttua lukenut.
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]