Skannaattehan siellä Marxinkin?

Terveisiä Rakennusliitolle

to 14.8.2014

Tänään tulleessa Journalisti-lehdessä oli juttu siitä, että Journalistiliiton free -osaston jäsenmaksutulot ovat romahtaneet. Koska free-osastossa päädyttiin mutkallisten vaiheiden jälkeen siihen, että friikut maksavat prosentin tuloistaan kuukausittain liitolle joka kuukausi vaihtuvan henkilökohtaisen viitteen avulla, friikut jättivät maksunsa maksamatta.

Tästä voi päätellä myös senkin, että friikuilla ei välttämättä ole sitäkään tuloa, josta voisi prosentin maksaa. Minä sanoin itseni irti Journalistiliitossa siinä vaiheessa, kun olin maksanut koko vuoden jäsenmaksun etukäteen ja liitto muutti kesken kaiken maksusysteemiä.

Sain rahani takaisin ja sitten olisi pitänyt maksaa jonkin täysin käsittämättömän logiikan mukaisesti. Minulla ei siinä vaiheessa ollut muuta toimittajan tuloa kuin Kansan Uutisten kuukausittaiset kolumnit. Nyt ei sitäkään. Prosentti tuloista ei ole paljon - raksaliittolaiset maksavat liitolleen 1,7 prosenttia, mutta Raksaliiton jäsenenä saa ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Free lancer - toimittajien pitää ammattiliittonsa lisäksi liittyä vielä johonkin yleiseen työttömyyskassaan ja maksaa sinne erikkomaksut.

Prosentti tuloista ei ole paljon, mutta jos tulot eivät riitä edes kuukausittaisen eläkevakuutusmaksuun omasta työttömyysturvasta puhumattakaan, se on paljon. Voi kun joskus joku ymmärtäisi tämän kaiken. Mutta eihän tätä voi ymmärtää kuin toinen pienyrittäjä tai free lancer. Me sinnittelemme nyt yrittäjinä AYT:n eli Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassamaksuja. Ne olivatkin meillä alkuvuodesta rästissä, sillä olimme käytännössä työttömänä.

Kyllä oli tunnelmaa kohottavaa saada työttömyyskassasta kirje, jossa uhattiin perintätoimilla. Teki mieli kirjoittaa, että haistakaa vain itse paska, mutten niin kuitenkaan tehnyt. Kysyin vain, voimmeko siirtää työttömyyskassamaksuja ajankohtaan, jolloin meillä on jotain tuloja.

Juuri aamulla oli puhe toisen pienyrittäjän kanssa, että meistä 1960-luvun loppupuolella syntyneistä on tulossa takuueläkesukupolvi. Me emme yksinkertaisesti ole kyenneet maksamaan itsellemme eläkkeitä. Minä maksoin 1990-luvulla sentään YEL:n minimiä free lancerina; monet kollegani eivät voineet maksaa sitäkään.

Että minua ärsyttävät sukkatanssia harjoittavat eläkeläisjärjestöt. Suurilla ikäluokilla on työeläkkeensä. He voivat jatkaa sukka- tai mitä vitun senioritanssiaan sen sijaan, että käyttäisivät energiansa yhteiskunnallisten epäkohtien hoitamiseen. Ärsyttää sekin, kun eläkeläiset itse inisevät jokaisella puolueella olevan omat eläkeläisjärjestönsä. Mikseivät kaikki eläkeläiset voi olla samassa järjestössä.

Eivät voi. Kuten kaikki suomalaiset eivät voi äänestää samaa puoluetta. Suomalaisessa yhteiskunnassa on konfliktinsa ja vastakkainasettelunsa. Konfliktit ja vastakkainasettelut seuraavat meitä eläkeikään asti.

Minä olen pitänyt monta saarnaa innittäjille, että on eläkeläisiä ja eläkeläisiä. Vasemmistoeläkeläisen intressit ovat erilaiset kuin rikkaan ja vauraan kokoomuseläkeläisen. Ai niin! Eihän kokoomuslaisilla mitään eläkeläisjärjestöä olekaan, sillä hehän ovat kaikki maailman tappiin asti polvihousuisia, 2,5 vuotiaan omnipotenssiin jumittuneita ääliöitä, kuten Alexander Stubb.

Pääministeriä haastateltiin eilen televisiouutisissa. Käänsin töllölle (ja tollolle selkäni) ja sanoin Matille, etten voi katsella tuon naamaa. Työnsin vielä sormet korviini ja anelin miestäni panemaan television kiinni.

Eilen tein nuorelle rakennustyöläisnaisellemme ay-maksujen perintäsopimuksen. Se oli mieluisa tehtävä, vaikka Raksaliitto ansiokkaasti pani täyttämään neljä samanlaista kaavaketta, joihin tuli täysin samat asiat jokaiseen. Ennen vanhaan Raksaliitossa oli varaa sellaisiin sopimuksiin, joissa päällimmäinen täytettiin ja loput tulivat itsejäljentävälle paperille.

Kun katsoin, minne sopimukset lähetetään, ne lähetetään johonkin mystiseen skannauskeskukseen. Voi Jeesuksen perse, miten vihaan skannauskeskuksia. Panin vittumaisuuksissani mukaan Marx-aiheisen postikortin, jonka toiselle puolelle kirjoitin vasenkätisen ja likinäköisen käsialallani, että meillä on nyt töissä tällainen nuori rakennustyöläinen ja sitten PS: Skannaattehan liittoon Marxinkin?

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi