Pia Valkonen

Kohtuulliseen talouteen

Lauantaisesta tupaillasta

ma 3.11.2014

Nyt kun lauantainen alustaja on palannut koti-Nokialle turvallisesti Itä-Suomen turneeltaan, alan pikku hiljaa purkaa lauantain "Muuttaako Suomi öljyn jälkeen maalle" -keskustelun tuntoja.

Näinhän ei koskaan lehtijuttua voi aloittaa, ettäs sen tiedätte. Kiljuin kauhusta, kun luin uusimmasta Matista ja Liisasta free lance -toimittajan uutiskärjet: "Savo-Karjalan Vihreät ry on nimennyt....", "Vihreät naiset kokoontuivat viime viikonloppuna..." ja "Pohjois-Karjalan Kennelpiiri ry ja Metsästäjäliiton Pohjois-Savon Piiri ry..." " Joukko kahdeksasluokkalaisia sai viime viikon tiistaiaamuna..." (MJL to 30.10.2014 s. 8-9)

Anteeksi nyt vain, mutta minä kyllä heitin juttujen lukemisen juuri ensimmäisiin lauseisiin, vaikka olin vilpittömästi kiinnostunut sekä vihreistä naisista, Maaseudun Tulevaisuuden eduskuntaan eläköityvästä päätoimittajasta Lauri Kontrosta sekä metsäasioista Matin ja Liisan jutuissa.

Kukaan ei kuitenkaan Matin ja Liisan toimituksessa ole lukenut edes Antero Okkosen Toimittajan työ ykköstä, toimittajan työn alkeisoppikirjaa. Okkosen alkeisoppikirja kuului sekä Otavan opiston tiedotus- ja viestintälinjan oppi- sekä Tampereen yliopiston toimittajatutkinnon pääsykoevaatimuksiin jo 1980-luvulla. Olisihan se tosi nastaa, jos joku Ylä-Savon toimittajista olisi edes toimittajan työn alkeisoppikirjaan perehtynyt.

Okkosen kirjassa kohdassa Jutun rakentaminen ja sen alaotsikon Jäsentely alla on seuraavat äärimmäisen tärkeät luvut:

1) Kronologian heikkous.....s. 183
2) Tärkein alkuun................s. 184
3) Ingressi eli kärki..............s. 187

Mutta tämä onkin blogi. Aloitan sen, kuinka haluan, vaikka haukkumalla istuvat toimittajat. Itse asiassa mistäs free lance -toimittaja voi tietää, että lehtijutussa on oltava uutiskärki, jos ei sitä hänelle joku kerro. Ja varmasti käsittelevät toimittajat tai päätoimittaja eivät kerro asiaa, sillä eivät tunnu sitä itsekään tietävän.

Muistelen vieläkin, että istuva Matin ja Liisan päätoimittaja aloitti taannoin juttunsa: "Lautakunta se ja se piti kokouksensa toissa keskiviikkona."  Jeesus Maria sentään.

Täällä Okkosen kirjassahan käsitellään myös marxilaista lehdistöteoriaa. Tämähän on mielenkiintoista. Nyt eksyin taas otsikosta.

Lauantaisessa tupaillassamme Lapinlahden valtuuston puheenjohtaja Juha-Pekka Rusanen (kesk.) toi esille sen, että olemme siirtymässä kohtuutalouteen. Yritysten tulee olla kohtuullisia.

Minä lisäsin mielessäni siihen, että muidenkin kuin vain Rakennus- ja restaurointiliike Lapiomies Oy:n voittojen tulee olla vähintään kohtuullisia. Etenkin Lapinlahden ja muiden ympäristökuntien verovaroista elävien hoiva-alan yritysten voittojen tulee olla yhtä kohtuullisia kuin meillä muillakin, joiden liikevaihto ei täysin tule verovaroista.

Huomatkaa edellisessä lauseessa sana täysin.

Otetaan nyt esimerkiksi Lapinlahden Virkku Oy mukavine osinkotuloineen, mutta tässä blogissani tällä kertaa en mene sen syvemmälle siihen. Sanonpahan vain, että siellähän se oli Lapinlahden päihde- ja mielenterveysstrategiassa sivulla se ja se (tarkistan tähän myöhemmin tarkan sivuluvun), että Virkun palvelut on kilpailutettava.

Sen kuitenkin tässä sanon ja kiroten kovalla äänellä, että älkää nyt saatanat missään nimessä kilpailuttako; kilpailutus johtaa takuuvarmasti siihen, että saamme ristiksemme tänne Attendon kaltaisen ylikansallisen jätin, joka lappaa verovarat veroparatiiseihin. Jos jotain Virkun tapauksessa olisi tehtävä, olisi saatettava yrityksen voitot ainakin moraalisen paheksunnan piiriin tai sitten otettava Virkku takaisin kunnan omaksi toiminnaksi.

Leppävirralla on käynnissä hoivayrityksen saattaminen takaisin kunnalle. Tapauksen taustalla oli se, että yrittäjät alkoivat jäädä eläkkeelle ja jatkajaa ei ollut. Voisiko Virkku Oy:n tapauksessa odotella yrittäjien eläkeikää, jolloin tapaus ikään kuin ratkeaisi itsestään?

Sitä ennen Virkku Oy:n kolmas yrittäjä, rouva Loimulahti, voisi ylläpitää ja elättää vaikka maksutta aviomiestään, Timo Lusmulah... ei kun Loimulahtea, joka järjestää Lapinlahden kunnalle päihdepalvelut Toky ry:ssään.

No tässähän se tuli. Luin viime viikkoista tarkastuslautakuntaa varten ties kuinka monenteen kertaan Lapinlahden päihde- ja mielenterveysstrategian. Listasin strategiasta peruspalvelulautakuntaa varten epämääräisiä kohtia sen takia, sillä peruspalvelulautakunnan nykyinen puheenjohtaja ei taida olla oikein lukutaitoinen - anteeksi ei kun lukuintoinen.

Äh, olen vittuilupäällä. Taidan lähteä metsälenkille rauhoittumaan ja jatkan lauantaisen tupaillan annin miettimistä siellä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi