Maailma ilman työläisiä!

pe 5.12.2014

Kasasin tänään marraskuun tilit. En näköjään tehnyt yritykseemme toimivaa kansainvälistymissuunnitelmaa. No, haroin nettiä ja nostelin sieltä puhelinnumeroita.

Kun kasailin kuitteja, kuuntelin taustalla Ylen Areenasta politiikkaradiota ja lähetystä Paluuta eiliseen ei ole - mitä jos opeteltaisiin ajattelemaan uusiksi? Politiikkaradion jutustelussa oli kansantaloustieteen professori Matti Pohjola Aalto-yliopistosta. Herrat puhuivat ratiossa it:stä tai ICT:tä.

Särähti pahasti korvaan, kun Matti Pohjola kirkaisi innoissaan: "Siivoustyö häviää!" Kuulema tulee korkeateknologisia nanopintoja, jotka puhdistavat itse itsensä. Tjaahah, ajattelin. Professori kuulosti aivan siltä kuin olisi hihkunut: "Ei enää vaivalloisia siivoojia, ei vaivalloisia putkimiehiä, ei vaivalloisia rakennustyöläisiä, ei vaivalloisia autonkuljettajia!"

Porvarin märkä uni on maailma ilman työläisruumista. Luen parhaillaan brittisosiologin Beverley Skeggsin Elävää luokkaa. Siellä se on. Luvussa: Yrittäjäminuus s. 147 alkaen: "Uudet työläissubjektit joutuvat jatkuvasti muokkaamaan itsestään markkinakelpoisia tuotteita alati muuttuvilla markkinoilla."

Esimerkiksi toimittajan työmarkkinat muuttuivat olennaisesti 2000-luvun lopulle tullessa. Siihen mennessä olin sellaisessa luulossa, että ammattitaito merkitsee. Kun aloitin jeremiadini Savon Mediat Oyj:n osasen paikallislehtiyhtiössä tajusin, että vitut ammattitaidosta. Pitää olla kiva.

Minä en ole kiva.

"Vaaditaan tietynlaiset persoonallisuuden piirteet, jotka todennäköisesti vaikuttavat myös henkilön subjektiviteettiin eli siihen, millaiseksi hän kuvittelee itsensä." (Beverley Skeggs Elävä luokka s. 147) On syntymässä uusi yrittäjäminuus, joka pakottaa ihmiset muuttumaan itsen yrittäjiksi.

Uuden yrittäjäpersoonallisuuden on vaikutettava luotettavalta ihmiseltä, joka tekee, mitä on sovittu, ja on muita etevämpi. Yrjö lentää, kun kuulen sana intohimoyrittäjä - samalla tavalla kuin yrjöttää kuulla ihanasta puutalosta maalla ja pienistä puutarhassa käyskentelevistä kanasista.

Nauroin aivan hervottomasti, kun huomasin, kuka on Lapinlahden yrittäjien uusi puheenjohtaja. Käsittääkseni puheenjohtaja ei ole sen enempää yrittäjä kuin lapinlahtelainenkaan. Mielenkiintoista tässä on, miten Vasemmistoliiton entinen jäsenyys ei tässä tapauksessa ole este mihinkään.

Nyt parhaillaan on meneillään ammattilaistyöläisidentiteetin murtaminen. Meistä kaikista tehdään halpapalvelijoita. Piiat ja rengit tulevat takaisin muodossa siivouspalveluyrittäjä, henkilökohtainen kokki ja personal trainer. Kun palkat on saatu alas, ollaankin kehitetty itsepuhdistavat pinnat, automaattiautot ja itsekasvavat sekä -paistuvat pihvit.

Palvelijoitakaan ei sitten enää tarvita.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi