Pia Valkonen

Lapinlahden Venäjä-trollit haluavat
keskustella amerikkalaisesta pragmatismista

Merkinnän loppupuolella Juha Suorannan ja Umberto Econ yhteislista
protofasismin tunnusmerkeistä itselle muistiin tänne

ke 28.1.2015

Monta asiaa tänä aamuna taas hoidettu. Ei yhtään työasiaa, mutta kuitenkin. Herätyksen sain vasemmistogurultani Pentti Rythiltä, joka soitti kello 7.20 ja aloitti puhelun seuraavasti: "Huomenta, vaikka vanhan toveri Virkkusen (kait Nerkoolta) huomenta päättyi kello seitsemältä."

Kyse oli Vilho Pärnäs-elokuvaillasta, jota suunnittelemme meillä Tuottolan talossa, joka myös Koivupihaksi sovinnaisesti sanotaan, maanantaina 2. helmikuuta kello 18 alkaen. Tervetuloa kaikki kiinnostuneet, jotka uskaltavat taloomme, jossa heti eteisessä punalippuja ja pari Lenin rintapystiä kaapin päällä. Mukana palaverissa ainakin Lapinlahden elokuvakerho (ilman rahaa) ja Lapinlahti-seura (toivottavasti rahaa ainakin lehti-ilmoitukseen, jos ei, hoidettakoon tiedotus muuten).

Lähdin ulos lähteäkseni lenkille. Soitti toveri Vanhempi Huoneenrakentaja ja sanoi, että toisi minulle aineistoa Punaisiin Sanomiin, Itä-Suomen kommareiden lehteen, jota alan taittaa maanantaina 9. helmikuuta heti, kun hiihtolenkiltä pääsen. Sanoin, että lähden nyt hiihtämään heti, kunhan saan koiran autoon.

Autossa matkalla hiihtämään muistin, että pitää taas edistää Matti Pulkkisen nimikkoseuran perustamista ja kirjailijan elämäkerran kirjoittajan etsimistä. Soitin kirjailija Jouni Tossavaiselle ja haukuin sekä Silvia Modigin (vas. substanssiton) että Paavo Arhinmäen (vas. ja Maaseudun Tulevaisuuden Lukeneen Miehen mielestä tyhjä suunsoittaja). Sen jälkeen panin sukset jalkaan ja köytin koiran vyötäisilleni sekä odottelin, että punainen traktori puks puks puksuttaa ohi linkonsa kanssa.

Sen jälkeen suksi luisti, sillä olin nanopohjiin hangannut Marian fysioterapiapalvelu Riitta Niemeltä joululahjaksi saamaa kynttilää.

Ajaessani pois hiihtämästä tuli mieleen, että toveri Vanhempi Huoneenrakentaja on myös Lapinlahden Venäjä-seuran hallituksen jäsen ja varmaan kysyy a) Lapinlahden Venäjä-seuran vuosikokouksesta ja tulevasta toiminnasta b) Lapinlahden punaisten historian kirjoituksesta.

Koska Lapinlahden punaisten historian potentiaalisella kirjoittajalla on vielä jokunen viikko töitä - näin sanoi vaimo, kun viimeksi tapasin - ajattelin, että historiankirjoitushanke odottakoon vielä vähän ja soitin Portaanpään opiston rehtori Petri Järveläiselle.

Puhelinkeskustelu meni näin:

Pia Valkonen: "Hei, täällä Lapinlahden Venäjä-seuran puheenjohtaja, jonka rintaa ja ajatusta niin kovasti painaa, että seuran vuosikokous pitää pitää maaliskuun loppuun mennessä ja kun on vielä eduskuntavaalitkin ja kaikki sekä pitäisi muistaa edistää kirjailija Matti Pulkkisenkin elämäkerran kirjoittamista ja jonkun kai pitäisi alkaa johtaa kirjailijan nimikkoseuraa, joka sitten painostaisi kirjailija Tossavaisen ryhtymään Pulkkisen elämäkerturiksi vai olisikohan nyt niin, että kirjailijan entisvaimo, niin kirjailija aina eläessään puhui kauniisti entisvaimostaan Vuokko Rissasesta, sen haluaisi kirjoittaa. Saapi mun puolesta kirjoittaa, kunhan vain elämäkerta tulee kirjoitettua. Sattuiko rehtori katsomaan eilen aamulla aamutelevisiota, kun Pertti Salolainen (natokökkäri) melkein itki studiossa, että Venäjä-trollit puhuu niin pahaa Yhdysvalloista ja minä ajattelin, että me Lapinlahden Venäjä-trollit otettaisiin Salolaisen itkunvääntö vakavasti, ihan suurella myötätunnolla, kun se oli niin surkeana, ja tutkailtaisiin oikein kahden kommunistitoveri Vanhemman Huoneenrakentajan kanssa, mitä sinä sanoit amerikkalaisesta pragmatismista Lapinlahden kirjallisuusvoittoisessa Käki-seminaarissa kesällä 2011, kun kirjailija Matti Pulkkinen oli vielä elossa."

Petri Järveläinen: "Mutinaa. Epäselvää mutinaa."

Pia Valkonen: "Selvä juttu. Pidämme Lapinlahden Venäjä-seuran vuosikokouksen ma 20.4.2015 kello 18.30 Meijerin seisakkeella."

Lapinlahden kaksi Venäjä-trollia kävivät salaisia neuvotteluita Tuottolassa

Kun SKP-toveri Vanhempi Huoneenrakentaja oli jättänyt minulle erinomaisia kuvituskuvia Punaisiin Sanomiin, tarkensin rehtorille sähköpostilla Lapinlahden Venäjä-seuran vuosikokouksen alustusotsikkoa:

Hei, vielä alustuksesi otsikkoon yksi ehdotus:Mitä tapahtuu kun amerikkalainen raha- ja ohjusvetoinen pragmatismi kohtaa venäläisen nationalismin? (joka kohtaa sitten ukrainalaisen patriotismin, soppa valmis, kun on tämä putinilaisen fasismin lumokin taustalla.) Putinilaisuus täyttää mielestäni fasismin tunnusmerkkejä. Tässä siivu Juha Suorannan blogista: https://suoranta.wordpress.com/2008/04/29/uusliberalismin-fasismi/ Merkinnässään Suoranta ottaa esille Umberto Econ esittämän listan ”ikuisen fasismin” piirteistä. Panin lihavoinnilla ne, jotka mielestäni ainakin täyttyvät Putinin Venäjällä.

1. The cult of tradition, tradition kultti

2. The rejection of modernism, modernismin kieltäminen

3. The cult of action for action’s sake, kultti toiminnasta toiminnan vuoksi

4. The natural fear of difference, ihmisten välisten erojen luontainen pelko

5. The appeal to a frustrated middle class, turhautuneeseen keskiluokkaan vetoaminen (Venäjällä ei tosin vielä ole kovin isoa keskiluokkaa muodostunut, mutta kuten Kalle Kniivilä sanoi kirjassaan Putinin hiljaista väkeä, suuri osa venäläisistä on niin kyllästynyt 1990-luvun ryöstökapitalismiin, että ottavat mieluummin niin sanotusti tutun juopon (Putinin, joka sentään pitää huolta siitä, että ihmisillä on töitä ja leipää jonkin verran, myös sirkushuveja, jos katsoo vaikka höm kuvia Putinin rintalihaksista.) kuin taas jonkun vieraan juopon, joka voisi syöstä maan samanlaiseen “tosiluovaan” tuhoon kuin 1990-luvulla Venäjä oli – ja suurin osa kansasta köyhiä sekä oikeasti nälkäisiä.)

6. The obsession with a plot, riippuvuus juonitteluista

7. Life as a permanent warfare, elämä jatkuvana sodankäyntinä

8. Contempt for the weak, heikkojen halveksunta

9. Everybody is educated to become a hero, kaikkien kasvatus sankaruuteen

10. Machismo, machoilu

11. Selective populism, valikoiva populismi

12. Newspeak, uuskieli Tämä uuskieli on enemmän amerikkalaisperäisen uusliberalismin alaa.

terveisin

Pia

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi