Olisipa pari oligarkkia

Keskituloinenkin riittäisi

ti 17.2.2015

En luota kehenkään, jonka kuukausitulot ylittävät yli 2 600 euroa. Tämä tuli mieleen, kun katseltiin eilen Matin kanssa Yle Areenalta Susanna Kuparisen ja Jari Hanskan dokumenttisarjaa Porttikielto Poriin. Siinä Kuparinen ja Hanska tekevät sen, mitä Ylen toimittajat eivät iki kuuna päivänä tekisi.

He kysyvät, kysyvät, kysyvät ja pakottavat puhuvat päät, kuten OP:n Reijo Karhisen tai kokoomuksen umpityhmän Laura Rädyn vastaamaan edes jotain. Reijo Karhinen jää toistelemaan turvasanaa valtiontalouden tasapainottamisesta ja Laura Räty karkaa Piia-Noora Kaupin lämpimään kokoomussyleilyyn.

Laura Rätyhän on kuuluisa ministeri, joka oli vilpittömästi yllättynyt siitä, että suomalaisista osa saa todellakin palkkaa alle 2 600 euroa. Niin kuin dokumentin tekijät huomasivat; tuloeroista puhuvat vähiten ne, jotka niistä hyötyvät. Nyt muuten asettui oikeaan kontekstiinsa Reetta Rädyn kolumni Image-lehdessä.

Räty kirjoitti, että elämä suomalaisessa keskiluokassa ei ole ollenkaan kurjaa. Ja mitä välii, jos neuvola lähtee omasta lähiöstä, voihan sinne kaupungin keskustaan aina mennä bussilla. Free lance -toimittaja Räty hiimaili Poriin eliittibileiden suloisessa hämyssä - siinä parempien ihmisten kuplassa, jonka ulkopuolella tavalliset Virtaset, Lahtiset, Korhoset, Rusaset ja Lapinlahden ei-kepulaiset Martikaiset ovat vain hupaisia lemmikkieläimiä.

Kelpaavat henkilökohtaisiksi palvelijoiksi, kuten kokeiksi ja henkilökohtaisten vanhusten perseen pyyhkijöiksi. Mutta ehdottomasti nälkäpalkalla. Jottei nyt työväenluokka pääsisi vaurastumaan tai asumaan omakotitalossa, kuten porvaristoon itsensä samaistava keskiluokka.

Reetta Räty oli kolumnissaan kiitettävän rehellinen. Keskiluokassa elo ei ole Suomessa ollenkaan kurjaa, ellei oteta huomioon sitä, että valkokaulustyöläinen elää elämänsä putoamisen pelossa. Siksi on parasta äänestää aina kokoomusta. Kiva samaistua voittajiin ja hiippailla Porin Elliittiareenan bileissä.

Me emme välitä

Eniten tohtori Loimulohden Nato-kolumnissa nauratti varmuus, jolla tohtori julisti Venäjän romahtaneen talouspakotteiden seurauksena. Mistähän tieto on peräisin? Onneksi en ole lukenut pitkään aikaan esimerkiksi Hesaria, sillä viimeksi ja sitä edellisellä kerralla Pietarissa sukuloimassa käydessä näin vain vaurastumista.

Tietysti arvelin, että Pietarin köyhät ja narkkarit on työnnetty keskustan katukuvasta katepillarilla Nevaan, mitä en yhtään ihmettelisi - onhan Putin Unkarin oikeistolaisen pääministerin Orbanin kamu näköjään - puhumattakaan siitä, että Ilpo Kokkila, tiedättehän se lastensairaalaveroparatiisihuijari, on saanyt Putinilta jonkun ystävämitalin.

Tiedostattehan tämän: Putinin puolue on kokoomuksen sisarpuolue. Ja kokoomuslaisillehan on saatana ihan sama, vaikka köyhät söisivät toisensa.

Mutta ei Venäjä mitenkään romahtaneelta näyttänyt. Joka puolella ruopsutettiin ja siivottiin. Katuja suihkutettiin ja ukkoa sekä akkaa oli ihan oikeissa töissä. Sukulaistemmekin elintaso on päässyt nousemaan täydellisestä ryysyköyhälistötasosta ainakin sellaiseen, että rahat riittävät ruokaan ja autokin on. Samaa tasoa kuin meidän firman kaarat, jopa nuorempaa vuosimallia.

Niinpä Riikka Söyringin ja Heikki Lätin tuvassa Heinävedellä, kun oli Itä-Suomen IPU:n tupabrunssi ja -keittolounas sekä Korppiradion nauhoitus, tuumasimme, että ei tässä kyllä yhtään haittaisi, mikäli meidänkin puoluetoimintaamme rahoittaisi joku venäläinen oligarkki.

Outokummun Petri Montonen, jolla on venäläinen vaimo, tuumasi minimalistisesti hymyillen, että vähän pienempikin sellainen riittäisi. Tyrskähdimme kaikki nauramaan, sillä aamulla Revon Timo oli tullut meille pihaan uudella autollaan, jolla emme lähteneet liikenteeseen, sillä auton sytytys ei ollut ihan kohdallaan.

Hyppäsimme minun Sitikkaan ja minä tein mielessäni ristinmerkkejä, että pakoputki pysyy mukana. Pysyihän se ja lähtiessämme saimme Riikalta esitelmän siitä, kuinka heillä autosta olivat jotkut etuhelatukijalat rikki. Samaa asiaa muuten lähden tänään Teboilille Sitikassa korjuuttamaan.

Oikeastaan eliitti Porin kuplassaan näytti aika surulliselta. Saska Saarikoskikin turvonneelta juopolta.

Keksin eilen meille Matin kanssa keittiöiltojemme ilon. Koska meillä ei niin usein käy kokoomuslaiset kylässä - jossain vaiheessa naiivisti ajattelin, että kirjakauppiaan perheestä olisi mukava olla minulle sukua - neljäs serkku, kun se varsinainen "yrittäjä" on - no, minusta Sorjosten sukuun kuuluminen näköjään on mukavampaa kuin kirjakauppiaasta - vaikka herraparatkoon, ei se aina niin kivaa ole minustakaan -, avaan tänä iltana pöydälle tämän rupuliläppärin, josta on lentänyt ä-kirjain ja sanavälinäpytin pois.

Klikkaan Susanna Kuparisen ja Jari Hanskan Porttikielto Poriin -dokumentin osaa numero 3 Kaupankäynti. Lastensuojelutapaus, sinut unohdettiin jo ennen kuin synnyit. Aivan hillittömän hauska kohtaus dokumentissa oli, kun Susanna Natsi-Kokoomus-Koski syö ja samalla sanoo, että eivät nämä ole ikäviä päätöksiä - nämä ovat vaikeita päätöksiä.

Susanna Natsi-Kokoomus-Koski antoi ymmärtää, että heikoimmilta on ihan pakkopakkopakkopakko leikata. Ei se missään nimessä ole ikävää, itse asiassa, koska on natsi-Koski hän nauttii siitä, vaikka vaikeatahan se tuntuu välillä olevan.

Tänä iltana, kun meillä on ohrauunipuuroa, kutsun Susanna Natsi-Kokoomus-Kosken meille keittiön pöydän ääreen. Avaan läppärin ja panen Sussun näykkimään coctail-katkarapujaan siihen puurokulhon viereen. Kyllä meitä Matin kanssa naurattaa sitten.

Meitä naurattaa muun muassa sen vuoksi, että kokoomus ja RKP olivat päällimmäisenä vastustamassa harmaan talouden torjuntaa, kun asiasta hallitusta muodostaessa neuvoteltiin. Linkki löytyy täältä: http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/kesakuu/muistio-kokoomus-ja-rkp-jarruttavat-harmaan-talouden-torjuntaa

Porvarin vingutus alituinen iloni

Tiedän, kuinka kokoomusvasemmistoliittolaisen Erkki Virtasen saa itkemään. Tai oikeastaan se on vaistonvaraista. Aina, kun kirjoitan jotain Pohjois-Savon vasemmiston sähköpostilistalla, alkaa Virtsasen suunnasta kuulua vinkunaa. Nyt huvikseni on muodostumassa tohtori Loimulohen vingutus:

"Kostan sille eräitä juttuja. Muun muassa sen, että luennoi mulle ortodoksisen kirkon jäsenyydestä. Että jos on ortodoksisen kirkon jäsen, tulee ottaa teologia kokonaisuutena – ettei saa ainoastaan nyppiä rusinoita pullasta. Meinasin sanoa sille typerykselle, että saatana, kuulin ton asian jo 1990-luvun puolivälissä Kuopiossa Pyhän Nikolaoksen Katedraalissa pastori Juha Antikaisen saarnassa. Kerro jotain uutta ja niele älykääpio naispappeuden vastustus, Jumalansynnyttäjän neitsyys ennen synnytystä ja synnytyksen jälkeen ja homofobia."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi