Pia Valkonen

Onko Venäjä umpikujassa?

ke 18.2.2015

Keskiviikkona 18.2. kello 15.45 Kuopion pääkirjastossa luentosalissa on keskustelutilaisuus, jonka aiheena ovat Onko Venäjä umpikujassa? Entä kulttuuri ja kirjallisuus? Teemaan johdattelevat tutkija Pentti Stranius ja kirjailija Arvi Perttu.

Vähän ahdistaa, kun pitäisi olla yhtä aikaa Kuopiossa ulkomaankauppakurssilla ja kirjastolla, mutta kyllä asia vielä päivän mittaan selkiytyy. Ei kait auta, kun tehdä kurssilta varaslähtö. Jos päivän vetäjä David Eave on täysin paska, lähden lounaalta.

Listaan tähän nopeasti vielä hyviä kokoomuslaisia. Onhan ipulainen isänmaallinen anarkisti Susanna Kaukinenkin tavannut mukavan poliisin matkalla Espooseen ajettuaan lievää ylinopeutta.

Jouduin kotiläksyksi kokoomusoksennuksestani miettimään, onko syytä tehdä hätäisiä johtopäätöksiä meteroseksuaali Alexander Stubbista, Susanna Natsi-Koskesta tai siitä onnettomasta alkoholisoituneesta kokoomuspariskunnasta, jonka miespuolisko ensin potki avovaimonsa koiran ja sen jälkeen kuoliaaksi asti pyjama-asuisen venäläisnaisen.

Eilen illalla kaatui taas yksi ennakkoluulo kokoomusta kohtaan. Katsoin vahingossa Lasista lapsuutta. Ohjelmassa kertoi kokoomuslainen valokuvaaja Mikko Mäntymäki siitä, mitä oli kasvaa alkoholisoituneen kommunistitaistelijaisän poikana. Kuopiolainen Mäntymäki oli niin avoin ja suora - vailla mitään peittelyä, koreilua tai keekoilua, että Hannulan Ullan kanssa mietittiin, miten voitaisiin vaihtaa Erkki Virtanen (kok.vas) Mikko Mäntymäkeen (vas.kok.).

Mietittiin, mitäs jos annettaisiin entinen piirisihteeri Nokke Nuutinen kaupan päällisiksi. Lisäsin, että voitaisiin pari muutakin käännyttää meiltä kökkäreihin. Luulisi, ettei vasemmistolaisuus olisi Mäntymäessä niin kovin syvässä. Ainakaan mitään kursailevan, itsestään kitsaan tai asioita peittelevän, onnellisuusmuurillista en tyypissä havainnut.

Myönnettävä tässä kohtaa on, että olen pitänyt Mäntymäen valokuvia aina mestarillisina. Mestarillisina, mutta tunnekylminä. Lisäksi muistan tyypiltä lausunnon, jonka johonkin lehteen antoi 1990-luvulla, että valokuvaaja ei voi ryhtyä kuvattaviensa terapeutiksi. Minä, avulias aatu, aina valmis ryhtymään kenen tahansa kotitarveterapeutiksi taihtoi ihmispolo tai ei, vaikka olisin ammatiltani maatalouslomittaja, pidin lausuntoa hyytävänä ja ajattelin, että mieshän on täysi psykopatologi - ja niin kylmänkauniit kuvatkin ottaa.

Olisikohan tullut oltua väärässä.

Niin ne hyvät kokoomuslaiset:

1) Martti Koskenniemi, kansainvälisen oikeuden professori, tullut julkisuuteen TTIP-asiassa
2) Aimo Ryynänen, kunnallisoikeuden eläkkeellä oleva professori, tullut julkisuuteen kirjoittamalla erinomaisen artikkelin kirjaseen Parasta demokratiassa. Kirjanen kertoi demokratian etsimisprosessista Lahden kaupungissa.
3) Jari Kesäniemi, jonkun pikku kunnan kunnanjohtaja, ehkä vihreä sittenkin, joka sanoi, että kuntauudistuksessa kokoomus kusee omaan kaminaansa. Tarkoitti Henna Heppa Tyttö Virkkusta, joka saattaa olla ihan jees heppatyttö, mutta kyllä kansa kyllästyi typykän kuntauudistusliturgiaan. Kesäniemen lausunto oli nelisen vuotta sitten ajankohtaisohjelmassa Kotimaan etsaus vai katsausko se oli.
4) Erkki Laitinen, Varpaisjärvi, tätä en oikein osaa selittää, mutta käsittämättömällä tavalla rehti mies. Porvari, mikä porvari, mutta ei verhoa porvariuttaan "me pelastamme hyvinvointivaltion" - tyhjään bullshittiin.
5) Eero Lehti - yrittäjä reilu rehti, isoveljeni ja patamusta porvari toi meille kotiin Eero Lehden vaalitavarana kamman, jossa luki Eero Lehti - yrittäjä reilu rehti. Kun kampasin sillä tukkaani isän peili- ja puhelinpöydän ääressä Koivulan eteisessä Puumalan Huuhkaalassa ja minua aina nauratti. Taisi olla 1980-lukua se. Nyt näin Eero Lehden jossain niistä Ylen porvarien tsiljoonista esittelykanavista ja ajattelin, että no, voipi ollakin. Ei ainakaan mulkumpi miäs. Ehkä. Jossain määrin isoveljeni arvostelukykyyn voi luottaa, vaikka onkin eri yhteiskuntakerrostumaa kuin uusproletaarinen pikkusiskonsa.
6) Paula Risikko, ministerillä on kouluikäinen lapsi ja kun äiti lähtee Helsinkiin töihin, hän piirtää lapselleen sarjakuvan seuraavan viikon töistään. Tätäkään sympatiseerausta ei voi järjellä selittää. Risikosta muudan äärivasemmistolainen änkyrä sanoi, että on kuva muija - eikä mitenkään hyvässä sävyssä, mutta mitä muuta voi olla, jos tulee Seinäjoelta ja on puolueensa sosiaalitantta-aineista. Ei silloin saa itkeä ihan pikkuasioista. Ehkä mielipiteeseeni vaikuttaa myös taannoin Apu-lehdestä lukemani Risikon haastattelu. Jonkinlainen sosiaalinen omatunto eukolla.

Näillä mennään. Ja Honkaharjun kohdalla oli joku ajautunut viime yönä tukkirekan alle. Honkaharjun kohta viitostietä on sekä suisiidien kiitorata että muutenkin vaarallinen tieosuus, kuten Nerkoo ja Mäntylahtikin.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi