
pe 27.2.2015
Olin eilen nykimässä Lähivakuutuksen konttoria kauhun vallassa kello 15.30. Luulin, että konttori meni nenäni edestä kiinni. Konttori oli onneksi auki kello 16.30 asti.
Käytiin tällainen hätäinen keskustelu:
- Voiko tänne vielä tulla, vaikka on jo sulkemisaika?
- Ei kait me vielä sulkemassa... Mitäs se kello on?
- Apua, tässähän on vielä tunti aikaa. Me tarvittaisiin todistus tällaisesta vastuuvakuutuksesta...
Nyt tulee kuin suoraan mainoksesta. Onneksi vaihdettiin Ifistä Lähivakuutukseen joskus takavuosina. Taisi tässä välissä jokin yritysfuusio olla, mutta onneksi se ei tarkoittanut sitä, että Lähivakuutuksen konttori olisi viety Lapinlahdelta. Jos vakuutuksemme olisi ollut Ifissä, olisin eilen kuunnellut jonotusmusiikkia puolisen tuntia ja sen jälkeen kuullut nauhan, jossa sanotaan, että asian voi hoitaa myös hienolla nettialustalla.
Kaikenmaailman nettialustat tavallisesti tarkoittavat sitä, että yritykset suojatuvat asiakkailta. Minusta eilen Lähivakuutuksen virkailijat olivat ystävällisiä ja huumorintajuisia - eivätkä loukkaantuneet siitä, että asiakas ryntäsi ovesta kuin tuulispää.
Toissapäivänä torjuin puhelinmyyjän, joka tarjosi oululaislähtöisen tilitoimiston palveluita. Kuulema on nyt konttori Kuopiossa. Sanoin heti puhelun alkuun, että meillä on ihan hyvä tilitoimisto Lapinlahden Tili Oy ja tarkoituksenamme on olla osa toimivaa paikallistaloutta.
Lisäksi aloin tiukata puhelinmyyjältä, joka oikeasti tuntui kuuntelevan, onko hänen edustamassaan tilitoimistossa takana ihan joku lihallinen yrittäjä vai onko tilitoimistokin jokin hämärä ylikansallinen viritys, joka vetää loppujen lopuksi elinvoiman toimivista paikalllistalouksista jonnekin veroparasiittiin.
Miten saadan mies
kotiin työmaalta
Tänään on urakkatarjouksen jättödeadline. Koska peruutin itseni yliaurausrajan toiselle puolelle Tuolitiellä, sain miehen paikkakunnalle tekemään tarjousta jo edellisenä päivänä, vaikka takaraja on vasta tänään. Aurausrajan tuolle puolelle peruuttaminen oli varmasti alitajuista, sillä arvasin, että minulla ei sittenkään ole kaikkia papereita kasassa, vaikka luulin olleeni liikkeellä hyvissä ajoin.
Tarvittiin kahdet silmät kasaamaan papereita.
Tilaajavastuulaki edellyttää urakkatarjouksen tekijältä seuraavat selvitykset:
1) selvitys siitä, onko yritys merkitty ennakkoperintälain (1118/1996) mukaiseen ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverolain (1501/1993) mukaiseen arvonlisävelvollisten rekisteriin;
2) kaupparekisteriote;
3) todistus verojen maksamisesta tai verovelkatodistus taikka selvitys siitä, että verovelkaa koskeva maksusuunnitelma on tehty;
4) todistukset eläkevakuutusten ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty; sekä
5) selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista.
Nämä kaikki oli hankittuna ja lisäksi todistus rakennusalan pakollisesta tapaturmavakuutuksesta. Vastuuvakuutustodistuksen liittäminen urakkatarjoukseen oli uusi juttu ja vielä Lähivakuutuksen konttorista soitin Matille ja sanoin, että ei jumalauta, ei kait tämä nyt tarkoita sitä, että me vakuutamme korjauskohteen, kirkon, 500 000 eurosta ja jos kirkko sattuu palamaan, loput lähtee omasta sekä lastemme tulevien lastenlasten tilipussista.
Matti selosti rauhallisesti, että kyse on siitä, jos vaikka kaadamme kirkon jonkun parkkipaikalla sijaitsevan rekan päälle. Aina sitä rakennusalla oppii. Kiinteistönomistaja hoitaa itse kiinteistön vakuuttamisen.
Tilaajavastuulain kohta numero 5 on mielenkiintoinen. Minusta Rakennusliiton tulisi luoda jonkinlainen pitävä järjestelmä, jotta voitaisiin todentaa tai todistaa, että edes julkisen rahan kohteisiin urakkatarjouksia tekevä rakennusliike noudattaisi työehtosopimusta.
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]