Pia Valkonen

Kasva urheilijaksi, kasvata urheilija

ti 22.6.2015

Elämä on yhtä kilvoittelua. Kuopus on lentopalloilija ja esikoinen innostunut vammaisurheilusta. Eikä kumpikaan lue kaunokirjallisuutta, jos Cosmopolitania ei lasketa tai somesivuja ja erilaisten vammaisurheilijoiden blogeja.

Kohta luento Kasva urheilijaksi Pajulahden urheiluopistolla ja vammaisurheilijoiden leirillä. En olisi kyllä uskonut, että Maria pääsee koskaan Kysin lasten teho-osastolta edes ulos. Kun Turusen Tumi antoi Leonidille Ruplan siivouksen yhteydessä rattikelkan ja Maria oli vielä teholla, puskahdin itkuun.

Luennolta suorana

Maria parityöskentelyssä - tai oikeammin Marian pari, pystyjuoksija Toni kertoi, sillä Mariaa ujostuttaa puhua, että perheen tuki urheilussa on tärkeää. Huh. Nyt leiriläiset tekevät kasvaurheilijaksi.fi -sivuilla elämänrytmitestin, ruokailu- ja motivaatiotestin.

Elämänrytmitestiin tallennetaan yöuni, harjoittelu, ravinto ja koulu. Yöuniasia on meillä aika akuutti. Kesällä perheen kummatkin urheilijat tuppaavat nukkumaan iltapäivään asti.

Motivaatiotestiä alustaja Tuomas Törrönen piti mielenkiintoisena. Maria tiesi, mitä tarkoittaa motivaatio. Vähän aikaa sitten jouduin selostamaan tytölle, mitä tarkoittaa sana irvokas. Ei se pelkästään inhottava ole. Irvokas on tahattomasti inhottava. Mutta mitenkäs sen kuvailet?

Irvokkaan Maria pongasi kirjasta Armanin maailma.

Nyt se pentu karkasi tietokoneen ääreltä. Nyt keskustellaan seuraavaksi tapahtuvasta taitovalmiustestistä. Ei taida Maria paljon kinkkailla Pajulahti-salissa, mutta varmaan tilalla on jotain muuta. Tai jotain.

Miten kinkkaaminen sovelletaan pyörätuoliin? Kelataan yli jumppamattojen. Simosen Risto kuulema meni 12 patjan yli paralympialeirillä. Testiosa on sovellettuna esteen yli kelaaminen.

Sivuttaishyppely sovelletaan 2 x 15 s. edestakaisin kelauksella. Sivuttaissiirtyminen on neljäs testiosa. Viides testiosa on heitto-kiinni -yhdistelmä.

Nyt tuli muistuma. Ratsastusleirillä oli aina myös ratsastuksen teoriaa. Muistan, miten suurella innolla piirtelin erilaisia kuolaimia vihkooni.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi