Pia Valkonen

Elämän tarkoitus on elämä itse

pe 26.6.2015

Marian vammaisurheiluleirin ihmisistä Pajulahdessa saattaisi jokaisesta kirjoittaa kokonaisen merkinnän blogiin. Toivottavasti saan julkaista erään kommentin, jonka sain Tuomas Törrösestä sähköpostiini. Onneksi Maria muisti kuvata lahtelaisen omaishoitajatädin, jonka kanssa paransin maailmaa ja käänsin Kärkölän kunnan asiat oikealle tolalle.

Omaishoitajatäti oli entinen lukion opettaja ja hoiti nyt alzheimeriin sairastunutta yrittäjämiestänsä. Mariahan se häneen tutustui alunperin.

http://mariajapyoratuoli.blogspot.fi/2015/06/leiria-pajulahdessa.html

Kirjailija-filosofi Torsti Lehtinen toivoi minunkin viemään yksinkertaistukseni kaniin. Olen koko hänen Kainin merkkinsä ajan tuhissut tyytymättömyydestä siihen, että Lehtinen tekee kaikesta niin monimutkaista. Aloin nauraa tyrskiä, kun hän kirjoitti inhoavansa lapsenomaista tautologiaa: "Elämän tarkoitus on elämä itse." ja toivotti yksinkertaistajat matkoihinsa.

Minä tulin eilen kirjoittaneeksi. "Menköön Lehtinen jorpakkoon eksistentialisteineen ja saarnaajineen."

Elämän tarkoitus on oikeasti elämä itse. Sen vuoksi meillä, kultapieni Torstiseni, on se seksuaalivietti, joka on vienyt miespolon monta kertaa hukkaan sekä avioliittoihin numero yksi, kaksi, kolme ja nyt neljä. Seksuaalivietti on meissä sen vuoksi, että elämää syntyisi lisää.

Lukekaa vaikka Huvudstadsbladtetin entisen kulttuuritoimittaja Erik Wahlströmin Jumala. Siinä Jumala katsoo ensin avuttomana ja sitten yhä enemmän ärtyen Adamia paratiisissa. Adamista kaikki on sangen mukavaa, kypsät hedelmät tippuvat suuhun ja Eevakin on ihan kiva siinä kyljessä - ei ole mitään syytä, miksi hänen pitäisi ryhtyä niin typerään puuhaan kuin nussimaan.

Jumala vihastuu. Arvelen tosin, että Eevakin on siihen mennessä ollut sangen turhautunut. Ehkä Jumala oli feministi ja puhui naisenkin oikeudesta seksiin. Seksin tarkoituksena on luoda elämää, ettäs sen tiedätte ja lujittaa parisuhdetta. Sekä liikuttaa muun muassa valtakunnan rajoja. MOT.

Sen jälkeen, kun on elämä luotu, pitää vähäksi aikaa malttaa jättää kutsumustyö ja luominen. Hoiva on tärkeää. Tätä ainakin tätä blogia kirjoittavalle yksinkertaiselle kansan naiselle yksinkertaista asiaa juuri Torsti Lehtinen ei tunnu ymmärtävän. Tosin hän katuu sitä, että ensimmäisten avioliittojensa lapsille oli niin vähän aikaa.

Asian voi korjata. Kaitpa lapset saavat lapsen lapsia, jotka kaipaavat isoisää. Oikeustieteilijä Jukka Kemppisessä oli kovin hellyttävää, että hän halusi tittelikseen isoisä. Minä olen mielelläni äiti. Yleisäitikin, jos on tarvis. Olin 1990-luvulla humanitaarisen työn yleisäiti.

Kuulin tästä eräältä pieneltä Sergeiltä, Konevitsan kahvilan Tatjanan ihanalta pojalta, joka sanoi minulle Laatokan rannalla kohteliaasti, että teillä on paljon aikaa minulle, koska teillä ei ole omia lapsia. Melkein itkin, sillä juuri 1990-luvun tragediani oli se, että minulla ei ollut omia lapsia.

Lapsettomuus sai minut käyttäytymään arvaamattomasti. Ja pysyttelemään poissa Suomesta.

Luottamus

Totta kai luotan siihen, että Jumala on puhunut oikein juuri Origenelle, sillä tämän sekä pastori Antti Kylliäisen ajatus kaikkien pääsemisestä taivaaseen tekee tyhjäksi kaikenmaailman turhien moralistien julistukset ja tuomiot. Lehtisen mielestä vaihtoehtoja on neljä ja hän luottanee sovinnaisesti katolisen ja ortodoksisen kirkon yhteisesti jakamaan julistukseen siitä, että pelastus on kiinni skeä ihmisen omista teoista että Jumalan armosta.

Tässä kohtaa menee raja. Lehtinen ei ole enää protestantti. Hänen mielestään yksin armosta (sola fide) ei riitä.

Origenelainen kolmas vaihtoehto on Lehtisen mielestä tällainen: "Jumalan rakkaus on ääretön." Tarkennan tässä nyt nimimerkki Korpille eiliseen merkintääni, että itse asiassa brittiläinen ortodoksiteologi Kallistos Ware ei ihan täysin Sisäisessä valtakunnassaan sanonut, etteikö näin olisi. Hän vain siteerasi pietistiteologi Christian Gottllieb Barthia: "Se, joka näin sanoo, on aasi."

Sitä paitsi jo pelkkä Origenen esille tuominen ortodoksista teologiaa käsittelevässä kirjassa oli radikaalia. Siinä mennevät vihneet kurkkuun monelle bysanttilaiselle ylisanailijalle. Jos tarkkaan luen Sisäisen valtakunnan kohtaa Ware on sitä mieltä, että Origenes koetti sanoa liikaa. Sitä paitsi täydellisen Jumalan rakkauden julistaminen on kuulema vaarallista.

Apokatastasis on oppi, joka tulee pitää salassa, sillä jos sitä julistettaisiin kypsymättömille, se johtaisi huolimattomuuteen ja välinpitämättömyyteen. Äh, kyllähän täältä Sisäisestä valtakunnasta pikkaraisen piinallinen moralisti pilkistää. Minusta apokatastasiksen salaamiseen ei ole mitään syytä.

Kyllä ihminen oppii. Siperia opettaa.

Torsti Lehtinen on sitä mieltä, ettei voi olla uskovainen, ellei usko kurkota kuoleman rajan toiselle puolelle. Maria soittaa alakerrasta. Neiti pitää pukea. Jatkan sen jälkeen.

Pukemisen jälkeen: Teologinen torstilehtis-pohdinta siirtyy nyt tulevaisuuteen, sillä kohta lähdemme Pielavedelle ratsastusterapiaan ja huomenna on edessä Pihtipudas, jos Luoja suo.

Lehtisen Kainin merkin argumentointi ei mahdu millään edes yhteen viikkoon näköjään.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi