Pia Valkonen

Relinkin taru on toistaiseksi ohi

pe 18.12.2015

Eilen tarkastuslautakunnassa kuulimme selvityksen Relink Oy:n pyllähdyksestä. Sainkin asiasta puhelun sekä Kysin kaarisairaalan kahvioon, jossa olin Annan unen valvontareissulta syömässä aamupuuroani sekä alkuviikosta illalla, kun muudan varpaisjärveläinen vammaisneuvostolainen siitä soitti.

Saa nähdä, nouseeko vielä jossain päin Suomea Relink-angostuura. Relink Oy on kiusannut vammaisia halpakuljetuksillaan ympäri maata eivätkä kuntien vammaispalvelutahot ole voineet kuin levitellä käsiään; Aina jostain pöytälaatikosta löytyi uusi firma, joka teki vero- ja muut velat ja sitten itse pääyritys säilyi puhtaana.

Se on kyllä Relink-Kajon -sekasikiön kunniaksi sanottava, että Marian koulukuljetukset yläasteen alussa Matin ja Liisan kouluun sujuivat hyvin ensimmäisen koulupäivän sekaannusta lukuun ottamatta. Kuljettajana oli ihastuttava Hannu Pesiö Iisalmesta, jolle uskalsi lapsensa hyvin jättää. Hannua sijaisti iloinen lapinlahtelaiskuljettaja Matti Soininen, jonka ainoa paha puoli oli se, että tämä oli aina aamuisin hyvällä tuulella.

Eikä meistä vammaisneuvostona ollut Relink Oy-sotkun selvittelyssä apua. Se tunnustettakoon, mutta olkoon se opiksi. Jotain tapahtuu ilman meitäkin.

Kerroin eilen tarkastuslautakunnan kuulemistilaisuudessa täkäläisen vuokrataloyhtiön eläkkeelle jäävälle toimitusjohtajalle olevani edelleenkin sitä mieltä, että hänet tulisi hirttää munistaan. Olen ollut sitä mieltä jo vuonna 2002, kun Lapinlahdella alettiin ajatella asunnottomien asiaa. Luterilaisen seurakunnan diakoniatoimikunta oli käynyt katsomassa jätevedenpuhdistamon kupeessa olevaa parakkikylää ja todennut asumismuodon ihmisille kelpaamattomaksi.

Muistelen vieläkin sitä, kuinka eilen jututtamamme vuokrataloyhtiön toimitusjohtaja kirjoitti minulle Matti ja Liisa -lehden toimittajalle sähköpostin, jossa hän ylimielisesti ilmoitti, että ihmiset vain luulevat, että kunnan velvollisuus on järjestää jokaiselle asunto. Meilasin toimitusjohtajalle takaisin Suomen perustuslakia Finlexistä, että asuminen on perustuslaillinen oikeus. Sitähän Lapinlahden kunnassa poljeksittiin mennen tullen.

Vasta parin viime vuoden aikana on asunto järjestynyt muutamalle kaikkien järjestelmien ulkopuolella pyöriville asunnottomille ja kylän raitilla on ollut melko rauhallista - Jatupatuliinia lukuun ottamatta. Nämä pällit, joilla olisi ratkaisun avaimet käsissään, eivät tajua sitä, että väkivaltainen asunnoton, joka piri- tai muissa päissään riehuu Alkon edessä, palaa aina sinne Alkon eteen riehumaan, jos hänellä ei ole paikkaa, jonne putkasta palata.

Oli eilisessä kuulemisessa muitakin outoja piirteitä, kuten se, että kuulemamme eläkkeelle siirtyjä "unohti" totaalisesti Kaskihovi Oy:n hallituksen kokoonpanon ennen sitä, kun keskustan Pekka Mikkonen tuli hallitukseen. Muistikatkoja, muistikatkoja.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi