Pia Valkonen

Maaninkavaara

ti 12.1.2016

Sonkajärven yliupean kirjaston koneelta. Tänään Sonkajärven kirjallisuuskerhoissa viimeisen kerran Sibeliusta. Paapatin koko tulomatkan siitä, että minun tulkintani mukaan SIbelius taisi hurmaantua natsien esteettisyydestä, järjestelmällisyydestä ja säännönmukaisuuksista sen sijaan, että olisi oikeasti ollut natsi.

Fasisti hän saattaa olla ollut tai ainakin ajattelussaan niitä kuuluisia Umberto Econ protofasistisia piirteitä, mutta ainakin Antti Vihisen Politiikkaa, musiikkia -esseiden mukaan Sibelius sanoutui 1930-luvun lopulla irti antisemitismista.

Vihinen luonnehtii esseekirjassaan Sibeliuksen tuotantoa panteistiseksi. Kansallisromantikkokin hän on ollut. Vaikka toisaalta oikeasti - kuinka suomalaismielinen loppujen lopuksi?

Pahus, kirjoitan tätä seisontakoneella. Asento on mitoitettu ainakin 170-senttiselle ihmiselle. Niska väsyy, kun pitää kurkkia ylöspäin. Sonkajärven Rytakon kirjaston mittasuhteet ovat muutenkin meikäläiselle aivan liian mahtipontiset.

Seuraavaksi kirjakerhoissa Miika Nousiaisen Maaninkavaara. Se käy hyvin, kun perheessä on urheilutyttö. Koulutanko minä Annaa kirjallisuuteen, kuten Maaninkavaara-isä?

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi