Pia Valkonen

Elää, ajatella, katsoa

Hengen anatomia

pe 10.6.2016

Tulin kirjastoon hakemaan uunituoretta Siri Hustvedtin Elää, ajatella, katsoa. Palautin Caroline Myssin Hengen anatomian saman tien. Ei se huono ollut. Hienoin osuus oli loppupuolella. Myss kertoo, kuinka länsi vyöryi itään ja toisinpäin. Oikeastaan piinallinen ja karsastamani New Age taitaa paljolti olla sitä, mitä kaipaan.

Universaalia synkretismiä. Kaiken yhdentymistä, mistä ortodoksisessa suuressa ekteniassa puhutaan. Jotta ihmiset eri puolilla maailmaa oppisivat toistensa maailmankatsomuksista.

Jehovan todistajat ovat sanoneet monta kertaa, että tulee vielä aika, jolloin uskonnot kielletään. En ole vielä kysynyt, mitä Jehovan todistajat sillä tarkoittavat, mutta esimerkiksi Myssin mukaan hengellisyys on eri asia kuin uskonnot. Uskonnot kuuluvat heimotasolle. Sitä paitsi kaikki uskonnot ovat luontaisesti enemmän tai vähemmän synkretistisiä. Ainakin tutkija Kimmo Ketola on niin kysynyt artikkelinsa otsikossa Mitä on "synkretismi" - onko "puhtaita" uskontoja olemassakaan?. Tieteessä tapahtuu, 2007.

http://www.tieteessatapahtuu.fi/0307/ketola0307.pdf

Verkkoartikkeliin en nyt ehdi. Tosin minulla on sellainen olo, että olen sen saattanut joskus lukea tai ainakin vilkaista.

Toisaalta Myss kirjoitti hieman ärsyttävästi. Koetin sivuuttaa ärtyneisyyteni, sillä Myss on jenkki, joka kirjoitti jenkeille jenkkiläisin retorisin keinoin. "Käytännön esimerkkejä" oli kosolti. Jotkut esimerkikit kalskahtivat hieman yksinkertaisilta, mutta ei kait sen USA:n asukkaille voi kovin monimutkaisesti kirjoittaakaan - tyyliin "oli syöpä ja sitten ei ollutkaan enää".

Tuli myös mieleen, että Myss kirjoittaa kapitalismin silmille kusemille kansalaisille, jotka eivät koskaan tule osallisiksi amerikkalaisesta unelmasta tai ovat unelmasta pudonneet tai pudottautuneet. Valaistuneena kapitalismi on helpompi kestää. Tuli sellainenkin pointti, että ensin alistettujen tulee voimaantua.

Ja sitten voi ryhtyä muuttamaan systeemiä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi