Pia Valkonen

Kai Sadinmaa

ti 27.9.2016

Katsoin eilen Maajussille Morsian -ohjelman. Ohjelmassa vilahti tienviitta Rautavaara 30 jotain ja Varpaisjärvi 10. Ohjelman juontaja oli menossa varpaisjärveläisen Anne-Marin luokse. Eivät ohjelmassa tärkeitä ole maalaisten soidinmenot, vaan se, että televisiossa näytetään, että eletään sitä täälläkin, susirajan takana.

Anne-Mari on puurtanut vuosikausia hevostilallaan yksin. Hän ei jatka ohjelmassa, sillä oli löytänyt omalta kylältä työteliään Terhon.

Jostain mainospätkästä katsottiin Matin kanssa, kun Anne-Mari kertoi ensirakkautensa kuolleen moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2008. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta muistan noilta ajoilta kukkaset Lapinlahden ja Varpaisjärven välisen maantien varrella. Olen siitä lähtien pitänyt tienpätkää tappomutkana - jotenkin kallistukset ovat autollekin siinä päin persettä. Siinä kohtaa Varpaisjärventietä ei oikein osaa ajaa niin hiljaa, ettei tie kiskoisi ulos tieltä.

Olen viime vuodet ajanut Varpaisjärvellä pääosin syrjäteitä pitkin. Tuntuu siltä, että mummovauhtia körötellessä asfalttitiellä jää jalkoihin.

Ohjelman mainostrailerissa katsoin, kuinka 47-vuotias Timo availi naisten kirjeitä. Kun Timo avasi suunsa ensimmäiseen tavuen, sanoin Matille, että tyyppi on joko Ruokolahdelta, Imatralta tai Lappeenrannasta. Niin on! Lappeenrannasta. Timo oli myös jotenkin tyypillinen eteläkarjalainen, meiläinen; helposti liikuttuva, vilkas ja tunteikas. Kotoinen minulle Imatralla syntyneelle.

Ihmiset vain elävät maalla. Ihan piruuttaan. Ihan vittumaisuuksissaan, vaikka se ei olekaan mediaseksikästä. Tekevät työtä eivätkä pidä melua itsestään. Käyvät läpi mahdottomalta tuntuvia asioita. Otetaan vaikka ohjelman 39-vuotias poliisi. Hän aloittaa työpäivänsä varhain aamulla menemällä tallitöihin, tekee poliisin työpäivän ja viettää iltansa taas tallilla. Kyllä semmoiselle rautanaiselle pitäisi apumies saada!

Saarnamies

Dokumentin Kai Sadinmaasta katsoin tänä aamuna. Dokumentista kävi selvästi ilmi se, mitä olen itsekin uumoillut. Poliittisten puolueiden sisällä läpimätää järjestelmää ei voi parantaa, sillä järjestelmä jauhaa siihen mukaan menevän tuusan paskaksi. Dokumentaristi Mika Hotakainen seurasi Kai Sadinmaan vaalikamppailua ja pitkään matkaan näki, miten vastenmielistä puoluepoliittinen patsastelu saarnamiehelle oli.

Aikuisten oikeasti. Homma on niin kamalaa, etten yhtään ihmettele, kuinka ehdokkaan oli otettava taskumattiin rohkaisuryyppyjä. Jos haluaa säilyttää joitain illuusioita poliittisesta järjestelmästä, ei kannata lukea esimerkiksi kepun entisen puoluesihteeri Jarmo Korhosen kirjaa Maan tapa. Sitä lukiessa viimeisetkin suomut putosivat silmiltäni.

Jotain olisi keksittävä. Jotain muuta. Jotenkinhan asioihin pitää voida vaikuttaa.

Kai Sadinmaa osallistui Joukkovoima-miekkareihin. Dokumentin miekkaripätkässä vilahti Kiteen punikkikin ketunnaamansa virneessä. Kiteen punikki oli vähän aikaa sitten lukemassa Kai Sadinmaan Kymmentä käskyä kirkolle ja kommentti oli seuraava:

"ny o menos sadinmaa kymmenen käskyä kirkolle. alku vaikuttaa helkatin hyvältä. sujuvaa tekstiä ja jeesuskuva o sama ku mulla. pitänee kiteen kirjastoon lahjoittaa."

Ylä-Savon subcomandante Marcos oli kamerat osannut väistää tapansa mukaan. Minä Sadinmaan käskyt jo ammoin luin, kun subcomandante niin käski. Kiteen punikin Ärräpää-kommenttien jälkeen soitin subcomandantelle ja arvelin, että sellainen Sadinmaa tulee houkutella tänne saarnaamaan. Puhuimme tästä jo isä Markku Suokonautiolle. Hänkin suostuisi puhumaan Jeesuksesta Lapinlahden työväentalolla. 

Ylipäällikön päiväkäsky

Jostain käsittämättömästä syystä luin Kai Sadinmaan Ylipäällikön päiväkäsky -aktiosta www.uusisuomi.fi -blogista kokoomuslaisen Atte Kalevan dokumentoimana. Blogikirjoitus oli laadittu ovelasti. Kirjoituksesta ei saanut mitään käsitystä siitä, mistä oikeasti oli kyse ja mikä oli Kai Sadinmaan tekstin sisältö, jonka hän liimasi Mannerheimin päiväkäskyn päälle.

En tosin käsitä, miksen googlaillut silloin aikoinaan edes Iltalehteen, jonka jutussa annettiin Sadinmaallekin puheenvuoro:

Hän sanoi: "Kirkko kyllä jakaa leipää köyhille, mutta ei kysy, miksi köyhillä ei ole leipää." (netti-Iltalehti to 19.3.2015 klo 18.30)

Sadinmaan päiväkäsky on täyttä asiaa. Kopioin tämän tähän Sadinmaan facebook-sivuilta:

"Viettäessämme tänä vuonna toukokuun toista sunnuntaita Suomen äideille omistettuna merkkipäivänä isänmaamme puolustajat hiljenevät pörsseissä hartain mielin ja syvä rakkaus rinnassaan muistamaan Teitä, äidit.† Te olette paljon antaneet tälle maalle, mutta se ei riitä, sillä lisää tarvitaan. 90-luvun alusta lähti-en te olette kasvattaneet sukupolvea, jonka ansiosta tämän maan eliitti on vapaa ja joka meidän on heidän etuoikeuksien hyväksi nyt uhrattava. Parhaillaan käytävän vapaustaistelun aikana te kasvatatte kodeissa eliitin isänmaalle uutta polvea, joka myös on uhrattava rikkaiden hyväksi. Töin ja rukouksin Te olette näinä taistelun vuosina tukeneet puolustusvartiossa seisovia poikianne ja tyttäriänne. Näistä rakkaistanne teidän on luovuttava kansam-me koettelemuksen ajaksi. Teidän siunauksenne on seurannut lapsianne taistelukentille ja antanut heille sankariuden voimaa eliitin isänmaan pelastamiseksi ja rikkaiden talouden turvaamiseksi. Tahdomme tänä päivänä erikseen lausua tervehdyksemme ja syvän osanottomme niille Suomen äideille, joiden rakkaimmat ovat sankareina uhranneet elämänsä eliitin isänmaan ja pääoman puolesta.† Kaikkien teidän työnne on ja on ollut kansamme taisteluissa suuri ja uhrinne mittaamaton.† Suomen eliitin nimissä, suuren kiitollisuuden ja kunnioituksen osoituksena annamme tänään isänmaamme äideille yhteisesti omistettuna
VAPAUDENRISTIN
Olkoon se tulevillekin sukupolville tunnuskuvana äidin pyhästä kutsumuksesta kasvattaa tämän kansan lapsiin palava vapaudentahto, joka ikuisiksi ajoiksi on turvaava maamme eliitille kalliisti lunastetun itsenäisyyden ja sisäisen suuruuden.

Päämajassa 8.5.2014
Sadinmaa

Litteroin nopeasti äsken dokumentista Sadinmaan saarnausta Helsingissä: "Nyt kun valtio on hylännyt kansalaisensa - kun ihmisten tulee selviytyä omin voimin - tulee pelko hylkäämisestä ja syrjään jäämisestä. Turvapaikanhakijat paljastavat kansalaisten haurauden, sen, kuinka heikoilla ihmiset ovat. Siksi turvapaikanhakijoita on lyötävä, potkittava ja halveksittava. Päättäjät tulevat kääntämään yhä enenevässä määrin katseen turvapaikanhakijoihin ja perustelemaan sillä jotain."

Häpesin sitä, että Rajat kiinni -mielenosoituksessa vilahti IPU-kyltti. Häpesin Junes Lokkaa ja häpesin Suomen poliisia, joka poisti ujosti ja rauhanomaisesti Rakasta maahanmuuttajaa -kylttiä pitelevän Sadinmaan fasistien mielenosoituksen viereltä. Poliisi suojelee viran puolesta fasisteja.

Ja mielenosoittajien raahustamisesta olen lähinnä surullinen. Todelliset valtaapitävät taputtavat käsiään. Kansa on vihdoin saatu tappelemaan keskenään. Nehän tappavat jo. Tämä on tulosta siitä, kun ihmisiä on tarkoituksella tyhmistetty vuosikymmenten ajan.

Jäi korvan taakse seuraava Docventuresin trailerissa sanottu kappale: "Honest Liar paljastaa ne klassiset trikit, joilla ihmiskuntaa on kautta aikain höynäytetty erilaisten vedättäjien ja ukkofliusan jakelijoiden toimesta – ja kertoo samalla, kuinka helposti katseemme voidaan kääntää olennaisesta epäolennaiseen. Oli puikoissa sitten Timo Taikuri tai Timo Soini."

Ruben Stillerkin uskalsi Imagen kolumnissaan sanoa edes jotain: "Suomen Trump ratsastaisi keskiluokan epävarmuudella, mutta hän olisi Trumpia hillitympi hahmo. Suuren johtajamme autoritäärisyys pukeutuisi terveeseen järkeen ja kunnollisuuteen, eikä hän missään nimessä kerskailisi varakkuudellaan." (Image syyskuu 2016 Suomessa fasistikin on harmaa s. 78)

En muuten ymmärrä, miksi Stiller käyttää tekstissään konditionaalia.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi