Alaluokan raivo

ke 1.2.2017

Mietin koko viime yön sivustoa, jolle Timo Isosaari nykyään kirjoittaa. Sivusto on täynnä alaluokan, meidän, petettyjen, raivoa. Minäkin olen raivoissani ja tunnen vihaa siitä, että olemme antaneet uusliberaalien kusta meitä silmään niin kauan. Ja koska alaluokan raivo kohdistuu nyt maahanmuuttajia, pakolaisia ja muslimeja kohtaan, uusliberaalit voivat rauhassa edelleenkin nukkua yönsä.

Suomalaisen alaluokan raivo kanavoituu turvalliseen suuntaan. Nyt mamut ja mokuttajat sekä suvakkihuorat, huomenna kommunistit. Mukavaa. Kokoomuslaiset saavat olla aivan rauhassa, kun ääripersut hoitavat likaiset työt.

Jugoslavialainen kommunisti Slavoj Žižek huomasi jo vuonna 2010 ilmestyneen haastattelukirjan Politiikkaa idiootti!, että Pariisin maahanmuuttajalähiöiden levottomuudet eivät ole mitään todellista muslimikapinaa. Nuorethan polttivat ensimmäisenä islamilaisen kulttuurikeskuksen: "Heillä ei ollut mitään ohjelmaa. Viesti oli viesti itsessään. Me olemme täällä. He halusivat ainoastaan tulla nähdyiksi ja kuulluiksi. Haluamme, että meidän olemassaolomme tunnustetaan." (Slavoj Žižek Politiikkaa idiootti! s. 114)

Sama on suomalaisilla Rajat kiinni -ääliöillä. Puhdasta protestia. Ei mitään ohjelmaa. Ei analyysiä. Yhtä mölinää. Susanna Kaukisella Rajat kiinni -vouhkaus oli jotain käsittämätöntä soturiromantiikkaa. Hän on hieman kuin Don Quijote. Outoa, että niin terävän tuntuinen kuin Kaukinen oli. Terävä, mutta aika epävuorovaikutteinen.

Hyppäsin eilen illalla vahingossa sata sivua Don Quijotea yli. Aloin olla jo yli puolen välin kirjaa ja melkein huokaisin helpotuksesta, että saan ehkä kirjan luettua hyvissä ajoin ennen lauantaiaamun nettilukupiiriä. Sitten aloin ihmetellä, miten ikään kuin jokin palikka puuttuisi välistä. Puuttuihan se. Ne sata sivua.

Ei auta. Ennen kuin ajattelen mitään muuta, timoisosaaria hieman oudohkossa seurassa, luen ne sata sivua.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi