Pia Valkonen

Yläkerrassa kauhakuormurittain hiekkaa

su 11.6.2017

Ok, ok, en jaksanut eilen imuroida yläkertaa enkä lakaistakaan. Yläkerrassa on kauhakuormurilastillisittain Pyryn turkissaan tuomaa hiekkaa. Eilen löysin kunnanihmettelijä Pentti Ruotsalaiseen jollain salaperäisellä tavalla liittyvän lehdon ja rämän talon ihanine lampineen - ja Pyry ryntäsi suoraan lampeen rypemään. Tuloksena oli satakertaisesti tavallista enemmän hiekkaa yläkerrassa.

Mutta Pentti Ruotsalaisen muistolehto - hänen VSL-vaalimainoksiaan oli lennähtänyt moninkertaisena vaalielhtissateena kielokkoon - oli kaunis. Aurinko paistoi, linnut visersivät ja lehto viheriöi. Juuri edellisenä iltana olin lukenut pihtiputaalaistuneen kunnanihmettelijän kirjoituksen Pällikkään tulevaan kyläkirjaan. Tämä oli johdatusta, sillä eilen lenkille autolla ajaessani jokin salaperäinen alitajunnan ääni sanoi minulle: Tutki tämä tie Lapilkkeen halkotehtaasta puolisen kilometriä Aaro Kubinin tietä eteenpäin ja sitten kutsuva risteys.

Tämä on merkki!

Pitää kusettaa koirat. Meinasin mennä sitten Pällikkään raittiusseuran järjestämään Puron Kalevi Ruotsalaisen 90-vuotispäiväkonserttiin. Kirjailija Gerry Birgit joutui lähtemään eilen yöbussilla Helsinkiin. Tuli kipeäksi. Arvelen, että minun olisi pitänyt imuroida paremmin keittiön sohva, jossa hän eilen niisti ja porisi nuhaansa. Ja tämä Pyry-veikkonen vielä lisäsi tuskaa nuolemalla kirjailijan jalkaterät. Koiran karva ei ole allergian lähde, vaan koiran tai kissan syljen proteiini. Tein tästä ihan juttuakin joskus Savon Sanomien Tiede- tai Terveys-liitteeseen.

Odotamme taas, että saamme kirjailijan Lapinlahdelle vieraaksi. Lupaan poistaa Pyryn proteiinit sohvilta. siihen mennessä!

Raili, Raili! En ehdi nyt kirjoittaa sähköpostia, sillä istun tässä pyyhe ympärilläni ja aikaa on tunti. Koirankusetukseen, kaksi kertaa pukeutumiseen ja juhlaorientaatioon. Vai mitäs jos vaihtaisi synttäreille vain kengät? Tai menisi sinne raksaturvakengissä ja muuten juhlavarustuksessa?

Joka tapauksessa löysin itselleni uuden ja sopivamman diagnoosin: Dissosiatiivinen identiteettihäiriö. SIlle ovat ominaista useat rinnakkaiset ja lomittaiset identiteetit. Kaunokirjallisuudessa (joo, luin osan uusimmasta Parnassosta, olipa hyvä numero tällä kertaa!) tulee vastaan käsite excendance. Se viittaa ihmisen haluun paeta minuudelle asetettujen rajojen ja käsitteellisten haltuunottoyritysten ulkopuolelle. (Parnasso 3/2017 s. 65)

Excendanceen viittasi myös Ylä-Savon subcomandante Marcos, joka käski minun lukea Klaus Braxin Unhoon jääneiden huudin, kolme tutkielmaa postmodernista historiallisesta romaanista. Perrrrkele, puhelin soi jossain päin taloa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi