
Päiväys Tänään to 8.3.2018 klo 15:54
Käänsin Venäjän federaation kommunistisen puolueen ehdokkaan Pavel Grudininin vaalitilaisuudesta nauhoitetun videon ja uskokaa tai älkää, tuntui vähän siltä, että jotain tolkkua edes joku haluaa Venäjälle.
En ole vuosiin oikein jaksanut innostua Venäjän politiikan seuraamisesta. On vain yksi. Putin. Tai oli toinenkin Medvedjev muutama vuosi sitten, mutta siinä kaikki. Ei kovin kiinnostavaa.
Linkin mimulle lähetti Ylä-Savon subcomandante Marcos:
No niin. Nyt aloin kuunnella Pavel Grudinin-nauhoitusta. Nauhoitus on vähän epäselvä, ihan kaikista kohdista en saa tolkkua ja Grudinin puhuu nopeasti (+ mun aivot ovat hidastuneet.)
Grudininilla on yleisön tekemiä kysymyksiä paperilla.
Alkuun Grudinin puhuu minimitoimeentulosta. Siitä, miten paljon mikäkin maksoi Neuvostoliitossa ... tai siis miten vähän esimerkiksi sähkö, maito yms. maksoivat. Joitakin kopeekoita. Alhaiset hinnat johtuivat siitä, että kaikki suurimmmat sähkölaitokset olivat valtion (Neuvostoliiton) omaisuutta. Kun tuli yksityistäminen hinnat nousivat eksponentiaalisesti. Kun yksi kilowattitunti neuvostosähköä maksoi 40 kopeekkaa, maksaa yksityistetty kilowattitunti 6 ruplaa. Tätä ei voi selittää, sanoi Grudin.
"Niinpä meidän ohjelmamme lähtee siitä, että kaikkien yritysten (... siis kaikkienko? Niin tajusin, että ei vain avainalojen...) tulee olla kunnallisessa omistuksessa ja valtiollisessa kontrollissa."
Sitten Grudinin puhuu jotain Iso-Britannian kanssa tehdyistä kaupoista. Tästä kohdasta en saanut selvää, mutta satoja miljardeja ruplia oli mennyt ... johonkin... ulkomaille... Grudinin kysyy, miksei näitäkin rahoja olisi Venäjän valtio voinut käyttää valtiollisen omaisuuden kartuttamiseen.
Ja sitten Grudinin puhui Kirovskin tehtaasta Pietarin lähellä... Työläisen keskiansio 64 000 ruplaa (vuodessa? vai kuukaudessa, en ole nyt yhtään perillä ruplan kurssista tai mistään) ja keskimääräinen palvelusaika 36 vuotta ... Onko tämä nyt jokin kunnallisessa omistuksessa oleva tehdas? Mielenkiintoista - Leonid on kotoisin Kirovskista ja siellä asuu edelleen Leonidin sisko Zinaida ja tämän perhe mm. lasten serkku Kirill, joka on töissä jossain puusepäntehtaassa, ollut muuten 14-vuotiaasta lähtien, sillä Neuvostoliiton romahdettua Kirill joutui melkein lapsena elättämään lapsuudenperheensä.
Sitten Grudinin puhuu jopa, että jotkut porausjutut takomot tai jotkut sellaiset on kunnallistettu... uh, mikä on stanssi?: kunnallistaminen on mahdollista, jos vain haluamme. Voimme tehdä kaikkea itselleemme, hän lisää.
Sitten tuli taas pätkä, josta en saanut selvää. Grudinin sanoo, että valtion tulee muuttaa suhtautumistaan tuotantoon. Tuottajien (siis kait laajemmassa merkityksessä kuin maataloustuottajien) veroja on alennettava. "Nythän on niin, että valtio toisella kädellä antaa ja toisella ottaa. Tuottajien on saatava saada voittoja."
Sitten Grudinin puhui jotain vaaleista ja valitsemisesta. En tajunnut. Kait jotain sellaista, että kaikkien pitää nyt lähteä äänestämään ja nimenomaan kommunistisen puolueen ohjelman puolesta. "Me voimme tehdä vaikka mitä:" Grudinin puhuu jotain Stalinin aikojen saavutuksista, sanottiin, että sellaiset tuotantoluvut eivät voineet pitää paikkansa, käytiin toinen maailmansota ja sitten maailma sanoi, että Neuvostoliitossa ei ole atomivoimaa eikä atomipommia, mutta olikin ...
"Kyse on vallasta." Grudinin sanoi ja jatkoi: "Te voitte kasata rahaa johonkin typerään Mercedes Benziin noin niin kuin henkilökohtaisen onnen vuoksi, mutta yhtä hyvin voitte panna rahaa siihen, että jätteenkeräysteknologiaa parannetaan." Venäjälläkin on omat ekologiset katastrofinsa. Moskovassa hengitysilma ja juomavesi ovat saastuneita. Täytyy vain tehdä ihmisten elämä normaaliksi ja elämisen arvoiseksi. Kaatopaikkaongelmat voidaan hoitaa, jos vain on rahaa.
Sitten Grudinin vielä toistaa, että valtion rahojen antaminen ulkomaalaisille on tyhmää. Kaiken pitää olla valtion kontrollissa. (Mihinköhän "kauppaan" Grudin viittaa, onko sulla tietoa?)
Sitten tulee jokin hauska vaalipuhe äänestämisestä. Ihmisiä naurattaa.
Sitten on puhetta eläkkeistä ja venäläisten alhaisesta eliniästä. Miehet eivät edes elä eläkeikään asti. Ja mihin eläkkeisiin kerätyt rahat ovat menneet? Ilmeisesti Venäjällä ollaan myös nostamassa eläkeikää - siihen ei tule suostua missään nimessä, sanoio Grudinin.
Amerikkaankin on valunut venäläistä rahaa. Se pitää saada takaisin. Ja rahaa makuutetaan pankeissa. Selitä siinä nyt lapsille, että kun jääkaapissa ei ole ruokaa, rahat ovat jossain pankissa (ulkomailla.) ja siellä ne kasvavat korkoa joillekin ihan tuntemattomille ihmisille.
Grudinin näkee itsensä jo presidenttinä. Aplodeja.
Sitten sitten sitten dritten, sanoi aina Leonid, - Grudinin puhuu köyhistä perheistä. Yli 20 miljoonaa venäläistä elää köyhyysrajan alapuolella. Köyhistä perheistä ollaan ottamassa lapsia huostaan. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö ja lapsien tulee elää perheissä (Neuvostoliitossakin oli lastenkotilapsi-käsite, Leonidin äiti oli "lastenkotilapsi" - ilmeisesti vanhemmat kuolivat sodan aikaan, sillä äiti, tsuvassi, tuli sodan jälkeen Vurnarysta Volgan mutkasta Kirovskiin rakentamaan turvevoimalaa.). Nyt Venäjällä on systeemi, jonka mukaan lapsesta saa jotai kotihoitotuen tyyppistä rahoitusta siihen asti, kun lapsi on puolitoista vuotias, Grudinin mielestä tukea pitää maksaa siihen asti, kun lapsi on kolmivuotias. Kolmivuotias voi Grudininin mielestä mennä sitten päivähoitoon.
Sitten on jotain puhetta sovhoosin (meidän ...? Grudinin ? sovhosin nuorista erikoisasiantuntijoista, perheellisitä ja niiden tuloista, en pysynyt kartalla.)
Tulee kysymys Grudininin omasta palkasta. Grudinin ottaa muikean ilmeen, että kylläpäs teitä tämä nyt kiinnostaa. Grudinin saa hyvää palkkaa ja maksaa siitä hyvää veroa. Sitten on puhe valtionbudjetin varkaista. Vallasta ja rikkauksista.
Jahas, tässä wikipediasta tietoa Grudininista:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pavel_Grudinin
Se on siis Moskovan lähellä sijaitsevan Lenin-sovhoosin johtaja, yritysjohtaja siis.
Sitten hyppäys koulunkäyntiin. Grudinin kertoiokoulun rakentamisesta: "Kun me rakensimme koulun (sovhoosin oman koulunko?) otimme oppia maailmalta, briteiltä ja suomalaisilta." Sitten hän puhuu varmaan ilmeisesti Pisa-tutkimuksista. Hän on nähnyt kait Pisa-tutkimuksia tai joitain koulusosiologisia tutkimuksia - asenne on pääasia - asennetutkimuksien mukaan vain 10 prosenttia koululaisista haluaa käydä koulua ja vain 10 prosenttia niistä 10:stä prosentista koululaisia haluaa oppia. Britit käänsivät asetelman toisinpäin. Lapsen tulee kokea, että koulussa on mielenkiintoista. Grudininin rakentamassa koulussa on kiinnitettty tähän huomiota erityisesti - lapsi kun aamulla herää, hänen täytyy innostua lähtemään kouluun, Grudinin koulussa on kaikenlaisia erilaisia linjoja ja työpajoja. On käytännön läheisiä puusepän työpajoja ja sen semmoisia, 3D-printtereitä.
Jotta Grudininin koulun oppilaista ei tule lapsijuoppoja tai narkkareita, heillä on mahdollisuudet pelata maksutta jalkapalloa ja harrastaa kaikenlaista. Lapsen tulee saada sellainen tunne, että valtio välittää hänestä.
Niin muuten oli Neuvostoliitossa! (Ja se on muuten totta, Neuvostoliitto oli lapsiystävällinen maa.)
Lapset menivät kesällä sovhooseihin työleireille. Hänellä oli itsellään sellainen lapsuus ja nuoruus ja toivoo, että myös hänen lapsenlapsillaan on myös. Lasten tulee tehdä työtä vanhempiensa rinnalla.
Lisäksi tulee se, mitä lapset näkevät televisiosta. Jos televisiosta koko ajan tulee ohjelmia, jossa ihmiset eivät tee työtä, mutta elävät ylellistä elämää, on arvostuksissa jotain pielessä. Taas muuten oli kielikuva Mersedes Benzin ajamisesta.
Grudinin puhuu myös ihmisten velkaantumisesta pankeille. Pankit antavat lainoja ja sitten nostavat korkoja saadakseen itselleen hyvät voitot.
Sitten tuli nopea kysymys sensuurista.
Grudinin otti esimerkin siitä, että Moskovassa Puutarhakehällä on jotain isoja rakennuksia, joiden ulkoseinustalla oli iso plakaatti Aikamme sankarit. Oli vaikka mitä opettajaa, urheilijaa, lääkäriä, mutta ei työläisiä / ts. tavallisia ihmisiä.
"Meillä olisi paljon esimerkkejä tavallisista ihmisistä, jotka perustavat perheitä ja sitten huolehtivat lapsistaan, käyvät töissä ja elävät tavallista elämää." (Tähän ilolla voin todeta, että Leonidin poika, Ljova, kuuluu niihin!)
Grudinin sanoo, että Venäjän televisio saa paljon rahaa valtiolta eikä se näytä tavallista työtä tekevää kansaa siinä ollenkaan.
Sekin on yksi sensuurin muoto.
(Tosin kun käytiin Matin kanssa viitisen vuotta sitten Petroskoissa, olin havaitsevinani sellaisia alemman keskiluokan opetusohjelmia, esiteltiin joku entinen hippi, joka oli alkanut valmistaa moottoripyöräilijöiden asuja nahkasta jossain pienessä työhuoneessa käsityönä, minusta se oli kuitenkin jotenkin .... toivoa herättävää. Kemijärvelläkin on muuten nyt Paapero-niminen yritys, joka tekee käsityönä hyviä lastenvaatteita:
http://www.paapero.fi/page/3/yritys
Ja Kemijärvelle on tulossa vuonna 2020 liukosellutehdas. Hm. Niin. Ne metsätaistelut. Niin. No.)
Sitten tulee kysymys tuomareista, oikeuslaitoksesta ja korruptiosta. Tuomarit tulee yhteisön valita. Jotenkin. En ihan tajunnut, mutta niiden tulee olla riippumattomia vallasta. Niin.
Palkkoja pitää korottaa ja tariffeja laskea. Venäjän valtiolla on rahaa. Grudinin sanoo, että ei saa uskoa sellaisiin puheisiin, että muka ei olisi.
Tehän ette osta itsellenne verryttelypukua, kun omat vanhempanne ovat huonossa tilassa, te autatte niitä vanhempianne.
Jos Putin ei väisty, tuleeko sota, joku oli kysynyt. Grudinin sanoo, että tulee sotia. Monikossa. Jotain on puhetta mielensoituksista ja provokaattoreista niissä. Täytyy saada järjestys. Siis jotain semmoista, että älkää luulkokaan, etteivät Grudininista kaikki ne - Putin ja oligarkit - olisi jotenkin vastenmielistä ... mutta jotain... siis onko nyt niin, että Grudinin ei halua sekasortoa. Sitten jotain sellaista, että Grudinin sovhoosissa on samat ongelmat. Rotenberg. ???? Rotenberg mainitaan.
Kaikille tulee taata minimitoimeentulo, joko eläkkeen avulla tai minimipalkalla tai muuten.
Venäjällä ei ole kapitalismia, vaan oligarkkinen kleptokratia. Myös kapitalistisessa maailmassa on minimipalkkasäädökset, jokin raja, jota pienempää palkkaa ei saa maksaa - (hah, Suomessa ei ole.) - Grudinin sanoo, että minimipalkka tulee olla.
Grudinin ottaa esimerkin firmansa kirjanpitäjästä. Hänellä oli hyvä palkka (Grudinin vertasi omaan palkkaansa) ja nyt kirjapitäjä lähti eläkkeelle. Eläke on ihan surkea. Grudiniin kysyy, miksi ihmeessä olemme maksaneet eläkefirmalle sellaiset maksut, kun eläkeläinen ei sitten itse saa käteensä juuri mitään.
Sitten Grudinin kertoo omasta isästää, ekonomistista, joka työskentelee edelleen, ja tämän eläkekertymästä. Palkka on isällä aina ollut hyvä, mutta siitä huolimatta isä kuuluu köyhälistöön ja Grudininin tulee avustaa tätä.
Lopussa Grudinin sanoo, että hänestä tuntuu siltä kuin tässä salissa olisi vain sellaisia ihmisiä, joita Venäjän oligarkkisessa kleptokratiassa on ryövätty.
Venäjän federaation kommunistisen puolueen ohjelma on kaikkia varten. Ei ketään vastaan, vaan kaikkia varten.
NO JOPAS, kiitos, että sain kääntää tämän. Ja anteeksi, että käännös viivästyi ehkä kaikesta saanut selvää.
Pia
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]