Pia Valkonen

Kaavanovelli seitsemän ohjelauseen kera

ma 29.4.2019

1. Kuvaile paikkaa.
2. Kerro, kuka kuvailemassasi paikassa asuu.
3. Kerro, mitä asukkaalle tapahtuu.
4. Mitä asukas sanoo? (repliikki)
5. Kerro, kuka repliikin kuulee.
6. Kerro, mitä kuulija vastaa. (repliikki)
7. Kerro, mitä he tekevät yhdessä

Omakotitalo sijaitsi alueella, jossa asui paljon isoja perheitä. Talo ei ollut mitenkään kummallinen neljine makuuhuoneineen ja lasten makuuhuoneisiin sijoitettuine parvineen. Pohjaratkaisu oli käytännöllinen, miltei nerokas, jos ajattelee sitä, että talossa asui monimutkainen uusioperhe. Kun kaikki lapset, sinun, minun ja yhteiset, olivat paikalla, makuuhuoneissa otettiin käyttöön parvet.

Omakotitaloalueelle oli reilun kymmenen vuoden sisällä noussut toinen toistaan vaaleamman sinisiä tai eri harmaan sävyisiä omakotitaloja. Asuinyhteisön jäsenet tukivat toisiaan. Naapuriapua sai ja kissan- sekä koiranpennut vaihtoivat talosta toiseen. Uusioperhekin oli vaihtanut talosta toiseen alueella neljään kertaan.

Alueella tuoksui aina tuore sahatavara tai ulkomaali. Taloja nousi tyhjille tonteille, joita tuntui olevan loputtomasti tasaisella savipellolla. Perheet hajosivat, uusia lapsia syntyi ja uusia perhemuodostelmia rakentui samaan tahtiin kuin omakotitaloja. Tunnelma oli mutkaton.

Erottuaan exästä perheen äiti löysi miehen, jolla oli jo kolme lasta. Uusi mies ja nuori äiti rakensivat omin käsin uuden ja mukavan talon. Se osoittautui koht´sillään liian pieneksi, sillä suur´uusioperheeseen oli tulossa lisäystä. Perhe aloitti talon laajennuksen autotallin suuntaan, mutta päätti sitten hankkia melkein vastapäisen tyhjän tontin. Entinen talo meni heti kaupaksi, sen osti pariskunta, jolle oli vauva ihan pian tulossa eikä esikoisellakaan ollut rivitalon pätkässä omaa huonetta.

Kun iso omakotitalo valmistui ja uusioperhe muutti siihen, alkoivat voimat huveta. Kummankin puolen isovanhemmat seurasivat perheen tilannetta Facebookista. Uusioperheen äiti kirjoitti päivityksen:

-  Apua!

Toinen ukki soitti toiselle:

-  Nyt on pidettävä kriisipalaveri.

Toisen puolen isoäiti ei ehtinyt kirjoittaa mitään Facebookiin, vaan lähti siltä istumalta ajamaan ja kun hän oli saanut urakkansa päätökseen, saapui hänen exänsä talon eteen kopean ja ylimielisen tytärpuolensa kanssa, joka lähti heti lenkittämään perheeseen naapurista muuttanutta nuorta koiraa.

Työteliäs ja käytännöllinen exä antoi entiselle miehelleen nopean tilannekatsauksen – hän oli kuurannut talon lattiasta kattoon, tehnyt allergiasiivouksen, tuulettanut tyynyt, peitot ja patjat, pessyt läjittäin pyykkiä, lajitellut liinavaatteet, viikannut pyyhkeet ja puhdistanut lusikkalaatikot sekä käynyt läpi jääkaapin vihanneskaukalot  –­  ja sitten tämä väkevä, näyttävä ja komea - oikea rotunainen - ts. hevospuolikas kaasutti tiehensä. Mies jäi huokumaan helpotuksesta; kotona hänen nyxänsä olisi nostattanut kauhean äläkän, jos olisi tiennyt, että hän oli ollut nenäkkäin exänsä kanssa – vaikkakin vain yhteisen lapsen omakotitalon pihassa.

Sitä paitsi hänen nyxänsä lukee häntä kuin avointa kirjaa. Hänestä onkin viime aikoina alkanut tuntua siltä, että sekä bisneksien että kodinhoidon kannalta olisi parempi olla naimisissa työteliään ja maanläheisen paikallisen kaunottaren kuin muualta tulleen haihattelijan kanssa. Sitä paitsi hän ja exä puhuvat samaa kieltä ja exäkin niin tykkää Jaakko Tepon sanoituksista. Kyllähän se exä oli hyvinä hetkinään ihan leppoisa lökkänä, jos näin jälkikäteen ajattelee. Ei ainakaan kiusannut miestään turhilla ajatuksilla.

Mies työntyi heti uusioperheen auton luokse, avasi konepellin ja ryhtyi rassaamaan moottoria. Hänen tytärpuolensa tuli lenkittämästä nuorta koiraa, valitti katkennutta kynttään, ja kohta saapui toisen puolen ukki paikalle.

Ukkien palaveri pidettiin ja yhdessä uusioperheen isän kanssa ukit käynnistivät uusioperheen auton. Toinen ukki lähti kotiinsa tyytyväisenä ja monimutkainen uusioperhe pakkautui tila-autoon, joka tuli korjatuksi, ja lähti perheen yhteisen harrastuksen pariin.

Kun kauempana asuva ukki ja tytärpuoli olivat lähdössä kotiin, heilautti nuori koira ujosti häntäänsä omakotitalon kuistilla. Se tunsi itsensä yksinäiseksi. Eikä sitä kukaan enää siinä vaiheessa muistanutkaan.

- Entä minä? Talossahan on tehty juuri allergiasiivous. En kait minä voi sisälle enää mennä.

Koira hyppäsi viimeiseksi lähtöään tekevien mukaan. Kopean tytärpuolen isäpuoli tarttui kännykkäänsä ja soitti nyxälleen, onhan se melkoinen huuhaa naiseksi, mutta on aina ollut eläinrakas.

- Minulla olisi tuossa sinulle äitienpäivälahja…

Nuori koira sanoi vieressä vienosti hau. Eikä nyxä onneksi kysynyt enempää existä tai mistään muustakaan.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi