
to 12.9.2019
Tänään piti tehdä aviomieheni kanssa kesälomamatka Lyytikkälän talomuseolle Suomenniemelle. Piti puhua matkalla vanhusseksistä ja muusta mieltämme askarruttavista asioista. Mietin jo nyt sitä, että kyllä se nuori rakastajatarkin joskus rupistuu.
Ihana elämäntapahtuma tuli esteeksi. Äkillinen synnytys, tosin melkein laskettuna aikana, ja minä sain vapaapäivän. Kivempi näin. Matkustan Siilinjärven kirjastoon palauttamaan Kateuden työelämässä ja roiskautan tänne eilisen esseeni. Siilinjärvellä olisi lainattavana Antero Toskalan ja Kaija Hartikaisen Minuuden rakentuminen - psyykkinen kehitys ja kognitiivis-konstruktiivinen psykoterapia. Selasin sitä kuukausi sitten Marian keittiön pöydän ääressä ja se vaikutti mielenkiintoiselta.
Opintoesseeni jätin kahta päivää vaille kuukauden myöhässä, mutta nyt ei muuta kuin kohti Panu Luukan Yrityskulttuuri on kuningas -kirjaa ja siitä tehtävää pohdintaa. Panu Luukka on kirjoittanut kovin paksusti yrityskulttuurista ja tuntuu siltä, että on saanut sivuja aikaan ainakin kirjan aluksi reippaalla namedroppailulla. Trainer´s Housista ja jostain sellaisista karaokekapitalismin höttyläisfirmoista puhuminen ei tee ainakaan minuun minkään valtakunnan vaikutusta. Selaan kirjan läpi ja jos ei meno yhtään konkreettistu, vaihdan kirjan Ben Falkin Auttajan peiliiin.
Sitähän kurssilaiset olivat vaihtamassa jaksolta 11 pois. Tottakait kiinnostaa, mikä se sellainen kirja on, että ihan pitää aktiivisesti vastustaa. Tämmöinen siipale löytyi netistä Auttajan peilistä - ahdistusta ei voi poistaa elämästä:
"Olemassaolon ahdistus ei ole mikään sairaus, eikä mikään hoito voi siinä auttaa. Sitä ei voi lohduttaa pois. Se on osa ahdistusta, joka ei koskaan häviä. Ahdistus on terveyden merkki. Se on osoitus siitä, että ihminen on havainnut, miten epävarmaa ja hallitsematonta elämä on. Ainoa mahdollisuus olla hukkumatta ahdistukseen, on alkaa katsoa sitä silmiin. On alettava elämään tätä elämää, mikä kullakin on, niin kauan kuin se meillä kullakin on. Olet sitä mitä olet, maailmassa joka on sellainen kuin on." https://suuriruhtinas.wordpress.com/2014/01/10/oma-asenne-auttamiseen/
Tää on nyt jotain, joka räjäyttää mun pään! Nämä ovat lauseet, joista teen lopputyöni. Jes, nyt sen oivalsin.
No niin tässä tämä esseeni:
Johtamistaidon opisto, työnohjaajakurssi nro 23, Pohdintoja kirjasta Kateus työelämässä (toim. Pirkko-Liisa Vesterinen), Pia Valkonen, Juhani Ahontie 5c, 73100 LAPINLAHTI p. 050 5511611, pia.valkonen@lapiomies.fi, ke 11.9.2019
Kun kävimme lävitse elokuisella työnohjausopintojen lähijaksolla kirjan Kateus työelämässä antia, kysyin kahdelta muulta kanssani samassa pienryhmässä olleelta opiskelijakollegalta, tunnistavatko he sanan uusliberalismi. Kumpikaan ei tunnistanut.
Uusliberalismin käsite ei näyttänyt soittavan minkäänlaisia kelloja.
Tunsin tympääntyneisyyttä. Ulkopuolisuutta. Tympääntynyt ulkopuolisuus on minulle tuttu tunne, sillä en oikein onnistu omaksumaan keskiluokkaisen yhteisön sosiaalisia kielioppeja. Minulla ei ole siihen mitään halua. Ehkä olen kirjoittajana aina tottunut rikkomaan rutinoituneita toimintarakenteita ja kyseenalaistamaan keskiluokan perusmyyttejä.
Minulla on vastustamaton halu työstää tiedostamatonta. Tunnistan, että keskiluokan kulttuurissa vallitsevat tietyt universaalit generatiiviset sääntöjärjestelmät, mutta niitä ei useinkaan keskiluokka tiedosta itse. Jos tiedostaakin, vaikenee. (Vesterinen, toim. 2013, s. 160)
Tästä on kyse, kun puhutaan työväenluokan tietoisuudesta ja tiedostamisesta. Haluan olla luokkatietoinen.
Tulin aikuiseksi ajanjaksona 1980-luvun lopulla, jolloin kaikki olivat kyllästyneet vasemmiston pienen hetken hegemoniaan. Hegemonia on käsite, jota on syytä hieman avata. Se ei enää ole yleisesti tuttu edes yliopistokoulutuksen saaneille. Vain kirjallisuustieteiden perusopinnoissa törmäsin hegemonian käsitteeseen. Käsittelin kirjallisuusteorioiden oppimistehtävässäni marxilaista kirjallisuustutkimusta ja sitä varten luin Raymond Williamsin Marxismi, kulttuuri ja kirjallisuus.
Hegemonia-käsitteen on syventänyt yhteiskuntafilosofiaan italialainen Antonio Gramsci. Alun perin se tarkoitti ylivaltaa valtioiden välisissä suhteissa. Jotta ymmärtäisi, mitä tarkoittaa uusliberalismi, on ensin ymmärrettävä, mitä hegemonia on gramscilaisittain. Se on hallitsevien yhteiskuntaryhmien kulttuurista ylivaltaa. Hallitsevat yhteiskuntaryhmät länsimaisissa yhteiskunnissa ottavat kansalaisten tajunnan haltuun ideologioiden – eivät fyysisen väkivallan - avulla.
Jos haluaa muuttaa yhteiskuntaa, on ensin tunnistettava pääkonna. Pääkonna ei ole väkivaltarakenne – poliisi tai armeija. Pääkonna on Suomessakin kasvoton. Pääkonna suoltaa meille uusliberalistista propagandaa joka päivä, joka minuutti. Emmekä tunnista lähdettä emmekä tiedosta olevamme sumutettuja.
Olen ikäluokkaa, joka ei vallitettavasti nähnyt televisiosta osuustoimintamies ja opetusneuvos Yrjö Kallisen kuuluisaa haastattelua: ”Olemmeko unessa?”
Kallinen oli aseeton rauhanneuvottelija vuoden 1918 sisällissodassa ja siitä huolimatta sodan voittanut osapuoli tuomitsi hänet vankileirille ja kuolemaan. Kuolemantuomio tuli neljä kertaa, mutta kertaakaan sitä ei pantu käytäntöön. Kallinen pääsi vankeudesta vuonna 1921 viimeisten joukossa, kun harvat elossa olevat punavangit saivat yleisen armahduksen.
Vankileirillä hän vannoi itselleen valan: ”...en enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi."
Yrjö Kallisen haastattelu oli vuodelta 1971 ja sen pääajatus oli, että jokaisen on alettava maailman muuttaminen omasta itsestään, tietoisuudesta että "olen unessa, minut on suggeroitu". Minusta on piinallista ja pitkäveteistä hukata aikaani ihmisten kanssa, jotka eivät tiedosta eivät ole tietoisia, jatkavat pullistuneen itsetyytyväisinä hyvissä asemissaan.
Olenko kateellinen! Kyllä! Minusta kateellisuus on joskus oikeutettua. Kateellinen näkee joskus epäoikeudenmukaisuudet ja yleensä epäkohdat terävästi, terävämmin kuin keskiverrot.
Siksi tervehdin ilolla kirjassa Kateus työelämässä Ari Turusen artikkelia Kateuden kannustimet työyhteisössä. Ari Turunen huomaa heti artikkelinsa alkuun, että palkitseminen työpaikoilla tai yhteiskunnassa tapahtuu muiden työntekijöiden kustannuksella. Silloin esiin härnätään kateus, Turunen kirjoittaa.
En ole pisteyttänyt tai arvioinut työnohjausopintojaksoillamme käyneitä vierailevia luennoitsijoita, sillä Ari Turusen tavoin pidän ihmisten pisteyttämistä, jatkuvaa arviointia ja kilpailuun pakottamista pohjoismaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle vieraana ja jopa ihmistä orjuuttavana käytäntönä. Ari Turunen käyttää tässä kohtaa termiä uusliberalismi. Olen lukenut saman amerikkalaisen sosiologin Richard Sennettin kirjat kuin Turunen siitä, miten uusi kapitalismi kuluttaa ihmisen luonnetta.
Turunen on huomannut, että suomalaisessa organisaatiossa idea pitää osata tuoda esiin sosiaalipsykologisesti oikein. Muille pitää antaa mahdollisuus muokata ja kritisoida ideaa. Tämän panin konkreettisesti merkille, kun satuin olemaan vuonna 2009 valtakunnallisen ortodoksisen aikakauslehden Aamun Koiton päätoimittaja. Ortodoksinen kirkolliskokous oli saanut käsiteltäväkseen silloisen Helsingin metropoliitan Ambrosiuksen ja hänen esikuntansa laatiman Etsivä Kirkko – Kirkon pitkän tähtäyksen suunnitelma.
Vaikka suunnitelma oli hyvä ja lajissaan ainutlaatuinen, kirkolliskokous pureskeli asiaa monelta kantilta ja palautti sen lausuntokierrokselle kaikkiin Kirkon instansseihin. Kirkollishallitukseen tuli laatikkokaupalla lausuntoja. Kirkon instanssit vastasivat Etsivä Kirkko -suunnitelmaan ja kaikkeen muuhun mahdolliseen, jota ei edes kysytty.
Metropoliitta Ambrosius loukkaantui. Hänellä ja hänen esikunnallaan ei ollut suuruutta ottaa vastaan innostusta, joka kirkkokunnassa nousi. He eivät ajatelleet, että kirkkoväki vain haluaa osallistua.
Minulla meni monta vuotta, etten pystynyt irrottautumaan organisaatiosta – jatkoin vielä joulukuuhun 2011 kuolevan seurakuntalehden Solean päätoimittajana – koska kuohunta Kirkon sisällä oli niin pirun mielenkiintoista. Lisäksi tajusin silloin viimeistään, jos en ollut sitä aikaisemmin sanoiksi pukenut, että valta Suomen ortodoksisessa kirkossa ei ole siellä, missä se hierarkkisen organisaation virallisen organisaatiokaavion mukaan on.
Lopulta organisaatio meni niin sekaisin, että se alkoi pudotella ihmisiä kyydistä satunnaisesti ja mielivaltaisesti. Minun Soleani lopetettiin. Valamon arkkimandriitta Sergei syrjäytettiin muutamaksi vuodeksi rivimunkiksi tavalliseen pikku keljaan ja Valamon vanha päärakennuskin paloi poroksi. Koska järjestelmä oli totaalisen sekaisin, satoja tuhansia euroja kaadettiin Ortodoksiseen kirkkomuseoon Kuopioon. Tuntui siltä kuin Kirkko olisi ollut riivaajan vallassa. Onneksi pääsin ottamaan etäisyyttä. Solea lopetettiin ja minä klikkasin itseni irti Suomen ortodoksisen kirkon hallinnollisesta jäsenyydestä. Universaalista maailmankaikkeuden käsittävästä Ortodoksisesta Kirkosta ei voi erota. Maailmankaikkeus on Kristuksen ruumis ja me osa sitä, halusimme tai emme.
Hyvä museo Riisasta tulikin. Löysin tieni takaisin Kirkkoon istumalla Riisan multivisioesityksen ääressä. Oli synkkä marraskuinen kaatosadesunnuntai ja kävimme kirjailijaystäväni kanssa ortodoksisessa kirkkomuseossa. Minä lähdin sinne pitkin hampain, mutta kun olin vähän aikaa tuijottanut hellyttävää esitystä jälleenrakennusajan pyhäköistä, tunsin nenässäni hieman märän lastulevyn ja savuttavien tuohusten tuoksusekoituksen. Päätin siltä istumalta, että palaan Kirkon jäsenyyteen. Tosin palasin vähin äänin ja kerrankin itsestäni numeroa tekemättä.
Lapinlahdella 11. syyskuuta 2019
Pia Valkonen työnohjaajaopiskelija, yrittäjä, kirjoittaja
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]