Pia Valkonen

Oliko Hertta Kuusinen alku-Neuvostoliitossa vuoden 1921 tienoilla teloituskomppaniassa? Valehteleeko Hjalmar Front?

ke 8.1.2020

On ainakin yksi ihminen, jonka kanssa jaan saman maailman. Eilen läksimme Iisalmesta kahvila Natasta Pohjolankadulta mustalla JHA-Saabilla, joka päättikin eilen toimia, ja aloimme ideoida tilaisuutta maailmankaikkeuden alkuräjähdyksestä. Kahvila Nata olisi siihen oiva paikka, sillä siellä ei mikään hurise häiritsevästi eivätkä tiskikoneet pauka, kuten kahvila Hillassa.

Apukuskin paikalta kuului: "Tänne pitäisi saada se se se vasemmistolainen fyysikko, joka näyttää joulukuuselta." En miettinyt pitkään, kun kekkasin. Syksy Räsänen.

Alla viesti Ärräpäihin (En ole vielä kavunnut yläkertaan etsimään Kodin Kuvalehteä vuodelta 1991 tsekatakseni, olenko mahdollisesti unohtanut Eira Mollberg ja dokumenttielokuva Mysterion -jutussani kokonaan mainita elokuvan toisen tekijän Pirjo Honkasalon. Ajattelin, että etsin lehden sitten vasta, kun palkat on laskettu, maksettu, laskut käyty lävitse, joulukuun kuitit kasattu ja varmaan verottajan ilmotkin pitäisi tehdä.)

"Hyvää joulunjälkeistä aikaa vain! Päästäiset ei vissiin maistu hyviltä, kun kissat tahtoo ne aina vaihtaa Latziin tai Whiskassiin.

Eilen istuin Ylä-Savon subcomandante Marcosin kanssa Iisalmessa kahvila Natassa kohupappi Markku Suokonaution Sukeva-kirjallisuuspiirin jälkeen. Mietimme ensin kaksi tuntia sitä, miksi minä en ymmärrä kielen luovan todellisuutta. Olen suruissani ja harmissani siitä, että kieli ja sanat ovat minulle vain merkityksen säiliöitä. Ensin on todellisuus ja kieltä tarvitaan kuvaamaan sitä. Toki kieltä tarvitaan siihenkin, että ihmiset alkavat muokkaamaan todellisuutta - rakentamaan vaikka ekopientaloja, mutta herrajumala, ei kielellä rakenneta!!!! Keskustelukumppanini koetti vääntää kielen metafyysisiä ulottuvuuksia minulle rautalangasta ensin Sukevan Nesteellä ja sitten Natassa ja lopulta päädyin googlaamaan, kuka kirjoitti kirjan Ihmeellinen kurjuus. Kielestä, merkityksistä ja semiotiikasta pidämme vielä symposiumeja kevään mittaan, mutta ensin minun on lainattava kirjastosta kirja Näin tehdään sanoilla : Harvardissa 1955 pidetyt William James -luennot. Ja luettava se, jotta voisin keskustella asiasta.

Justiinsa varasin kirjan Rutakko-verkosta.

En meinannut millään onnistua googlaamaan Boris Cyrulnikia, kun muistin sekä kirjan että kirjoittajan nimen väärin. Etsin Boris Cyrulnikin Ihmeellistä kurjutta nimellä Ihmiselon kurjuus ja muistin kirjoittajan etunimeksi Roman Chulnik. Voi minun kalkkeutuneita aivoverisuoniani ja koko ajan vähän tulehtunutta vasenta pääpuoliskoani!

Ihmeellisen kurjuuden nappasin Marian kirjahyllystä ja meinaan käyttää sitä työnohjauskoulutuksen lopputyössäni lähdeaineistona. Minulla on lopputyön otsikko jo valmiina, mutta ei mitään runkoa tai rajausta vielä. Ajattelen, että pohdin asiaa ensi viikolla, kun on taas opintojen lähijakso. Joka tapauksessa Cyrulnikin idea on ihmisen henkinen resilienssi.

Sitten mietimme sitä, kuka voisi tietää, onko Hertta Kuusinen ollut alku-Neuvostoliitossa noin vuonna 1921 teloituskomppaniassa? Asiasta on viljaillut Hjalmar Front, suomalainen puna-armeijan majuri, joka oli taistelemassa suomalaisia suur-Suomi-hulluja vastaan Itä-Karjalassa ja joka sittemmin Venäjä-Japani-sodassa vuonna 1938 loikkasi japanilaisten puolelle päätyäkseen Yhdysvaltoihin ja lopulta Tukholmaan kirjoittamaan elämäkertaansa, jonka sitten Marcos luki ja halusi tietää Hertta Kuusisesta. Wikipediaan joku oli kirjoittanut kuin varoitukseksi meille: ´Ne (Hjalmar Frontin elämäkerrat) sisältävät kuitenkin runsaasti epätarkkuuksia sekä vääriä tietoja ja vihjailuja suomalaisten tekemisistä Neuvostoliitossa.´

Hjalmar Frontin kirjat ovat: Kremlin kiertolaisia : muistelmia monivaiheisen elämän varrelta. Helsinki: Alea-kirja, 1970 ja Neuvostokomennuksella Siperiassa : muistelmia monivaiheisen elämän varrelta 2. Helsinki: Alea-kirja, 1971.

Minä kehotin, että soita Ilmari Susiluodolle, mutta tämä on ollut kuolleena jo vuodesta 2016. Hm. Olisiko tässä aihetta Lapinlahden ja Iisalmen Venäjä-seurojen jollekin jutskalle? Hm.

Kysymys kuuluu, kuka tietäisi muun muassa Hertta Kuusisen todellisista vaiheista Neuvostoliitossa. Hjalmar Front vihjaa sitäkin, että myöhemmin Hertta Kuusisen ikää on fiilattu vähän nuoremmaksi, ettei olisi mahdollista, että hän olisi ollut teloituskomppaniassa."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi