Pia Valkonen

"Hän tuhoaa teidätkin, jos ei saa sinulta munaa"

ma 10.8.2020

Näin Matti messengeroi eräälle ihmiselle, jota arvostan ja josta pidän. Olisin halunnut tutustua häneen ihmisenä. Kyse ei ollut ollenkaan munasta. Matin on vain helpompi käsitellä minua noin. Devaluoiden. Devaluaatio on minän puolustus.

Toisaalta minunkin käyttäytymisessäni on paljon minän puolustuksia. Tunteet, joita tunnen, ovat jotakuinkin sietämättömiä. Minun ei olisi pitänyt katsoa Areenalta brittisarjaa Epäilyksen siemen. Sarjassa pahis olivat jotenkin ymmärrettäviä, mutta silti. Juuri se oli ahdistavaa.

Sarjassa pienen paikkakunnan keskiluokkainen societe joutui tolaltaan, kun yhden perheen talo paloi ja paloraunioiden keskeltä löytyivät perheen kolme tytärtä sekä äiti. Isä säilyi kuin ihmeen kaupalla hengissä.

Paloperheen äiti oli opettaja ja hänen miehensä lääkäri. Opettajarouva oli hyvää kyytiä alkoholisoitumassa, naisillahan alkoholisoitumisen prosessi on nopeampi kuin miehellä. Johtuu jotenkin naisen (rasva-?)aineenvaihdunnasta, tarkempaa en muista. Olen käynyt Ysaon lyhyen mutta ytimekkään päihdetyökoulutuksen, jossa pääteemana oli hoitoonohjaus.

Opettajarouva söi myös joitain lääkkeitä, joita hänen lääkärimiehensä tälle annosteli. Arvelen kuitenkin, ettei mies mitään ylimääräisiä mömmöjä tälle syöttänyt, sillä naisen psykiatri oli jo alkanut ajaa alas naisen masennuslääkitystä. Nainen sanoi parhaalle opettajaystävättärelleen, että oli koko ajan ihan pihalla.

Tietenkin oli, sillä nainenhan veti joka käänteessä viiniä ja poltteli ystävättärensä kanssa pilveä.

Kun olin tuijottanut brittisarjan kaikki kolme jaksoa putkeen Areenalta, oli jo sunnuntaiaamuyö. Eilinen päivä sujui kammottavassa mielentilassa. Käytiin mustikassa, mutta minun oli oltava omalla palstallani yksin. Panin jopa puhelimen hiljaiselle, jotta minua ei löydettäisi. Minun piti kärsiä.

Illalla putosin ajeeraukseen. Kaikki tässä uskottomuuskriisissä menee kuin Väestöliiton sivuilla on kuvattu. Ajeeraus-termin löysi Viv Groskopin kirjasta Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista.

Se, että Raskolnikov Rikoksessa ja rangaistuksessa murhaa vuokraemännän ja tämän sukulaisnaisen, on ajeerausta. Ajeeraus on sijaistoiminto ahdistavassa tunnetilassa:

http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/?x17665=7750959

Tunnistan itseni tekstistä. Olen juuri sellainen, joka toimii ennen kuin miettii ja juuri eilen mustikassa löysin itseni suunnittelemasta muuttoa Puumalaan:

"Erotilanteissa (kirjoittajan lisäys: kriisissäkin....) ajeeraaminen on hyvin yleistä. Silloin tunteet tuntuvat usein sietämättömiltä ja niitä haluaisi vältellä. Jollekulle jo puolison harkitsemattomat erouhkailut laukaisevat toimintaketjun: täytyy äkkiä katsoa, minkälaisia asuntoja on tarjolla, mielessä voi olla jo suunnitelma siitä, kumpi saa mitkäkin lautaset ja mukit, joku ehtii jo treffipalstallekin riidan seurauksena. Pettäminen voi joskus olla ajeerausta, jos ihminen ei pysty käsittelemään omia tunteitaan, joita parisuhteessa herää.

Kun minä uhkailin erolla, Matti painui pettämään. On hän sanonut, että hän pelkäsi minun jättävän ja petti sen takia, että itselle olisi jäänyt erossa edes jotain. Minä uhkasin erolla, sillä olimme täysin pattitilanteessa. Umpikujassa. Miten voi olla, että aviojumiin menee näin monta vuotta?

Koska moni asia voi olla totta yhtä aikaa, on halussani tutustua ihmiseen, jonka torpedoimiseen aviomieheni ystävällisesti osallistui, mukana paljon ajeerausta, mutta yhtä lailla vilpitöntä halua laajentaa omaa katsantokantaa, maailmankuvaa ja ties mitä. Koska tällä hetkellä oma pää on sekaisin kuin seinäkello, on pakko minun nyt vain totella puolisoani.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi