Pia Valkonen

Menestyksekkäät Rautavaaran venetsialaiset - löysimme yöllä Keyrittyjärven horisontista Neptunuksen kuun Matin kännykkäsovelluksen avulla

su 29.8.2021

Ollaan vähän vielä pyörryksissä. Tultiin iltamyöhällä, melkein yöllä, tähtikirkkaana yönä - kenen klassikkkoelokuva on Tähtikirkas yö? - Rautavaaran venetsialaisista.

Elokuva on Paolo ja Vittorio Tavianin. Ovat veljekset.

ma 30.8.2021

Konttoripäivä ja koetan vielä palkatkin laskea ennen iltapäivän Töllö-haastattelua. Rautavaaran venetsialaiset olivat tosiaan menestys. Porukkaa oli kuin pipoa ja autoja valui solkenaan Keyrityn rantaan.

Niinpä me etulinjalaiset, liikenteenohjaajat, emme tiedä, mitä venetsialaisilla oikeasti oli. Musiikkia, paistettuja muikkuja, kaljaa varmaankin, MTK-karjalanpiirakoita, lihiksiä ja pannareita, Sarin putiikin kaikkea ihanata, Rautavaaran kunnan esittelypiste sekä kunnanjohtaja, asumisproggiksen päällikkö ja Pohjois-Euroopan mukavin kulttuurisihteeri Vuokatista.

Me Matin kanssa juoksimme edestakaisin Jokisuunniementietä ja etulinja siirtyi satoja metriä venerannasta kumpaankin suuntaan. En edes uskalla ajatella, mitä toisessa etulinjassa tapahtui - miten pitkälle autoletka Jokisuunniementietä uimarannan ohitse ulottui.

Enkä halua ajatella sitä, missä väkijoukko kävi pissalla. Toivottavasti miehet kävivät puskassa ja vapauttivat uimarannan vessakopit naistenhuoneiksi.

Mukavaa oli ja oli ihana hetki ihmetellä tähtitaivasta puolen yön aikaan, kun viimeiset törisijät tilailivat kyytiä venerantaan. Saimme selville, että Plutoa ei enää lasketa planeetaksi, vaan se ehkä on Neptunuksen tähti ja wikipedian mukaan sitä pidetään tyypillisenä Kuiperin vyöhykkeen kohteena ja sen kierto Auringon ympäri kestää 248 vuotta.

Matti etsi puhelimeensa tähtikarttasovelluksen ja minä latasin sen hänelle. Yhdessä rautavaaralaisen hengenheimolaisen kanssa ihmettelimme myös Jupiteria. Se on saanut nimensä Juppiter (lat. Iūpiter tai Iuppiter) roomalaisten taivaan- ja sen ilmiöiden jumalalta, sittemmin siitä tuli roomalainen ylijumala. Kohdattuaan kreikkalaiset roomalaiset samaistivat Juppiterin kreikkalaiseen Zeukseen.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi