Silitysrautavaara on saamassa fysioterapeutin

Uusi fysioterapeutti pongattu Tiilikasta perehdytyslounaalta

Rautavaaran GBI-indeksi palaamssa taas korkealle

ke 1.12.2021

Maanantaina Torpedomummoryhmässä ei kenenkään tarvinnut jonottaa Voimatuvan kuntosalilaitteille. Oli kirskuva ja paukahteleva pakkanen. Salille uskaltautuivat vain rohkeimmat.

Suunnittelin, että menen salille jo kahdeksaksi ja tutustun itse laitteisiin lopulta rauhassa. En pidä toimistotuoleista, joissa on sen seitsemän vimpainta oikean asennon löytämiseksi. Mieluummin istun puhelinluettelon päällä tavallisessa nelijalkaisessa keittiön tuolissa, kuten ammoin 17-vuotiaana Puumala-lehden toimituksessa.

Voimatuvan kuntosalilaitteet ovat hienot. Ovat varmaan maksaneet mansikoita tai jopa lakkoja, mutta niinpä ovat äärettömän monimutkaiset. On selkäosan, istuintyynyn ja painojen säätöä ja yhdessä laitteessa voi harjoittaa sekä reisien ojentajia että lähentäjiä. Joudun tuijottamaan laitteen ohjauspaneelia aina kymmenen minuuttia, jotta tajuaisin, kummasta on kyse.

Maanantaina Matin puhelimen piti herättää meidät kello 5.30. Ei herättänyt. Herätti kello 6.02. Puoli tuntia pois aamuhetkestä ja toinen kahvikupillinen jäi keittiön pöydälle. Pääsin lähtemään ajoissa, olisin juonut päivän kofeiinikiintiöni täyteen autossa, sinne jäi kahvi. Korpisen kylän läpi pyyhältäessä iski uupumus.

Ajoin suoraan Rautavaaran leipomolle kahville ja sultsinalle. Mikä nautinto oli nauttia kahvia leipomon lämmössä. Ulkona oli -20.

En minä sitten ehtinyt tutustua laitteisiin maanantainakaan. Iloni oli siis sangen suuri, kun Tiilikan paistolohiannoksen äärestä huomasin kunnan fysioterapeutin tulevan syömään. Hyvä, kun en kaulaan kapsahtanut:

"Eivätkö he päästäneetkään sinua pois?" kysyin.

Entinen fysioterapeutti oli yhtä hymyä. Päästivät, päästivät, mutta emme ole pulassa, rauhoitu. Hän oli Rautavaaralla perehdyttämässä uutta. Aivan mainiota. Ahdistus helpotti heti. Torpedomummojen henki ei olekaan välittömässä vaarassa. Enkä voi kovin pahasti mogata, jos kerta meidän vertaisohjaajien apuna on jumppa-ammattilainen.

...

Tänään olisi Rautavaaran kunnan strategiatyöpaja. Sinne voisi mennä. Käsittääkseni kyseessä on avoin tilaisuus ja yrittäjien whatsappissa oli kuhinaa, sillä yrittäjiä on menossa kunnantalolle mono vinossa.

Minä haaveilin hetken, että pääsisin mukaan. Ajattelin ottaa pihasta nelivetomaasturin, kävimme eilen illalla tankkaamassakin sen. Meininkini oli ajaa maasturilla ensin aamusta Kaivokoskelle ja lämmittää kaikki uunit.

Aamulla kun avasin ulko-oven, olivat kaikki pihan autot peittyneet noin puolen metrin kinoksen alle. "Eipä taida tulla Kaivokosken uuninlämmityksestä tänään mitään." tuumasin.

Kaivokoskentiellemme Matti kyllä lauantaina teki tasoitetun ajokourun, mutta niin kapean, että siinä ei ole millinkään varaa kiemurrella enkä minä osaa ajaa nelivedolla ilman, että nelivedon peppu pyörii kuin puolukka ämpärissä. Pajero on jotenkin kumma vänkyrä. Jotenkin lyhyt ja se käyttäytyy kummasti. En tajua sitä. Enkä etenkään nelivetologiikkaa.

Eikä muutenkaan yhdestä maasturista olisi ajamaan kahteen vastakkaiseen suuntaan yhtä aikaa. Matti otti sen aamulla, sillä Saabeista ei oikeasti näkynyt lumen alta kuin vähän etuvalon neljäsosaa. Olisi pitänyt luoda lumi Saabien katolta, lakaista ja vielä skrabata ikkunat. Puolen tunnin homma.

...

Rautavaaralla on mahdollisuus vaikka minkälaiseen brändiin. Meidät on nähty. Suomen Kuvalehden Homman nimi -sarjakuvassa (SK 45, 12.11.2021 s. 17) Rautavaarasta oli tehty zeitgeistin mukaisesti sukupuolineutraali kunta.

En ollutkaan tajunnut, että Rautavaaran vaakunassa on sekä kaksi kirvestä että raudan kemiallinen merkki. Sama raudan merkki merkitsee myös urosta.

Koska kaiken täytyy olla sukupuolineutraalia nykyään, on Lappeenrannan vaakunassa oleva villimies muunnettava neutraaliksi hahmoksi ja Miehikkälästä pitää tehdä Henkilökkälä. Ja! Rautavaaran kunnan vaakunaan vaihdettava urossymbolin tilalle silitysraudan kuva pyykkäysohjeista.

Näin asuinkuntamme nimestä voisi tulla Silitysrautavaara.

Rautavaarassa on jotain. Ehkä se jokin tulee rajapitäjästä. Täyssinän rauhan raja vuodelta 1595 kulkee ihan meidän laiturin päästä. Joo-o! Olemme juuri ja juuri Venäjän puolella. Emme oikein ole Pohjois-Savossa, ehkä enemmän Pohjois-Karjalassa, muttei sitten sitäkään ja lähellä on myös Kainuu.

Sama ilmiö on Puumalassa. Puumalasta osa on itsestäänselvästi Mikkelin vaikutuspiirissä - Etelä-Savoa. Meidän Huuhkaalan puoli kuului Imatran vaikutuspiiriin, puhelinnumerossa oli Imatran suuntanumerokin meillä muinoin. Partalansaaren toinen puoli oli Itä-Savon levikkialuetta ja kaupunkiin sieltä lähdettiin Sulkavan kautta Savonlinnaan.

Rautavaaralla olisi kaikki edellytykset brändätä itsensä siinä missä Puumalakin. Puumalassa on nyt seutunsa alin veroprosentti, sillä kunta myi kaiken, minkä vain kykeni myymään. Maisemat ovat yhtä kauniit. Rautavaara muistuttaa monessa Lappia, mikä tuo eksoottisuusextraa.

Tosin Puumalassa voi pongailla kesäisin Aku Hirviniemeä ja muita julkkiksia ja Ville Haapasalo perusti menestyksekkään hatsapurikioskin juuri Puumalan satamaan. Lisäksi Puumalalla on siunattu Saimaansa. Ja Saimaan saarissa Nestori Miikkulaisen eli Liehtalan Jallun ekomuseon lisäksi myös upporikkaita venäläisiä oligarkkeja.

Ylen Areenan MOT-ohjelmasta voi käydä katsomassa, minkämallisessa saaressa oligarkki haluaa olla rauhassa. Juu.

Rautavaaralla on Keyrityt - järvi ja joki sekä lukuisia muita jokia ja järviä. Ensimmäisenä pitäisi saada kirkonkylän kävelysilta kuntoon! Vene- ja uimarannan aluetta Rautavaara on kehittänyt paljon ja Venetsialaiskekkerieden tähden olisi syytä saada jonkinlainen reitti kulkemaan Metelinmäeltä Saarelantietä Jokisuunniementielle. Kappasta vain. Vene- ja uimarannan ohitse viistääkin Saarelantie eikä Jokisuunniementie.

...

Rautavaaran leipomosta sai ennen pettuleipää. Annoimme leipomon erikoisuutta lahjaksi Iisalmen Kansantaloutta tasan kaikille -talousasiantuntijoille. Leivän kävi hakemassa Lapinlahden SKDL-tervaskanto Pentti Ryth.

Ryytin Pentti on myös seppä. Hän takoi raudasta mäkästimiä. Mäkästin tai mäkäsin, ei voi googlata tätä, sillä google ei tunne, mutta kuitenkin se on sellainen rautaväkäsjutska, joka liittyy puuhellan rinkuloihin. Oliko niin, että väkäsellä nostetaan hellarinkuloita, kun hellalle halutaan asettaa vaikka iso kattila suoraan niin, että tulipesän liekit nuolevat kattilan pohjaa?

En ole ihan varma tästä, mutta jos meni pieleen, olen valmis oikaisemaan itseäni.

Annoimme Kansantalousseminaarissamme  - taisi olla vuosi 2009 tai 2010 - esimerkiksi maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäelle sekä pettuleivän ja mäkästimen. Käytin Patomäkeä Rautavaaralla vuoden 2014 EU-vaalikampanjakiertueen yhteydessä.

Pitkän aikaa säilytimme Patomäkeä kuljettanuttta Saabia pihan koristuksena ja muistona hauskasta reissusta läpi toukokuisen Varpaisjärven sekä Korpisen kylän. Oli varhainen lauantaiaamu ja professori Patomäki tsättäili puolustusministeri Carl Haglundin kanssa apukuskin penkillä, kun ajoin tuhatta ja sataa ensin Lapinlahdelta Pubituurin majatalolta Rautavaaralle ja Rautavaaralta Hankamäen kautta Kuopioon. Kuopiossa professorilla oli pieni ja intiimi vaalitilaisuus Rosebud-kirjakaupassa.

Olin tammikuussa ottanut Patomäelta vakuutuksen allekirjoituksineen siitä, että tulee EU-vaalikiertueellaan Rautavaarallekin. Tuli ja kuunteli kohteliaasti Rautavaaran entisen kunnanjohtajan, silloinen valtuustopuheenjohtajan Matti Matikaisen ja vähintäänkin eksentrisen nykyistä edellisen kunnanjohtajan Unto Murron.

Rautavaaran verrokkikunta voisi olla Valtimo. Valtimolla on suuri GBI-indeksi. GBI mittaa elämänlaatua paremmin kuin BKT. Jostain syystä GBI:stä ei puhuta, vaikka juuri näinä aikoina pitäisi ja äänekkäästi. GBI on Aidon Kehityksen mittari - Genuine Progress Indicator.

"Siinä missä BKT ohjaa seuraamaan teollisuutta ja tuotantoa, GPI ohjaisi erilaiseen politiikkaan ja kiinnittäisi huomiota ihmisten ja luonnon hyvinvointiin." (https://fi.wikipedia.org/wiki/Aidon_kehityksen_mittari)

Valtimon korkeasta GBI-indeksistä voi lukea enemmän Marko Ulvilan ja Jarna Pasasen kirjasta Vihreä uusjako - fossiilikapitalismista vapauteen. Valtimolaiset pösilöt menivät vain liittymään Nurmekseen. Rautavaaralla on vielä kaikki mahdollisuudet pysyä omana itsenään ja rakentaa brändiä Korkean GBI-indeksin kuntana.

Mitäs me BKT:stä, kun on GBI ja kunnan oma fysioterapeuttikin!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi