Tämä ei ole tv-sarja

ti 5.4.2022

Riikka Ala-Harjan Tämä ei ole tv-sarja -romaanista ei kukaan oikein ole vielä kirjoittanut. Jossakin Mehtosen Reetan välittämässä naistenlehdessä oli Ala-Harjan haastattelu. Olin jo tallentanut äänikirjann hyllyyni Storytelissä, kun haastattelu osui silmääni.

Kirja kiinnosti juuri sen takia, että siinä reality sekoittuu fiktioon eikä todellakaan ole väliä sillä, mikä on totta ja mikä ei. Näinhän kaikkien kirjailijain alkujen alkuäiti Tuulaliina Varis sanoi, kun häneltä kysyttiin, mikä on totta hänen romaaneissaan: "Kaikki, ei mitään ja onko sillä loppujen lopuksi mitään väliä."

Kuuntelen Tämä ei ole tv-sarjaa, mutta osin vähän oudoksuen. Miksi näin huolimatonta kieltä? Meinasin kyrvähtää eppunuotiomaiseen huikkailuun. Elina Knihtilän aviomieskin, näyttelijä Korpela, huikkaa, voi vidu. Ärsytää, tästä puutuu tee, romaanihenkilöt huikkailevat toisilleen alvariinsa.

Kun pääsen kamalista rimanalituksista ylös, tykkään ihan hirmuisesti kirjasta. Tykkään faktan ja fiktion sekoittamisesta sekä etenkin romaanihenkilö Ala-Harjan sisäisestä puheesta.

Romaanihenkilö Ala-Harjan sisäisestä puheesta esimerkkinä kohtaus, jonka kuuntelin aamulla anivarhain, kun Matti oli jo lähtenyt auraamaan eilisen lumituprutuksen seurauksia (zsiissös, sanoisi Tikkisen Hannele, jos lukisi tätä; mikä ilmaus, mut´en ehdi fiilata, olen lähdössä Paula-siskon sähköjänikseksi Nurmeksen ortodoksisen seurakunnan Juuan tiistaiseuraan tekemään virbovitsoja. Ajattelin mennä Paulan oven taakse niin aikaisin, että ehdimme lenkkeillä Pyhän profeetta Elian tsasounan yhteydessä olevalle pikkaraiselle seurakuntasalille, jonka yhteydessä on talkkarin asunto. Kun Maria ja Anna olivat ihan pienen pieniä, Paula ja Ville asuivat jonkin aikaa talkkarin asunnossa, ajattelin aina, kuinka ihanteellista. Kun tulen vanhaksi, haluan pyhäkön yhteyteen kirkkomummoksi, sittemmin sisko miehineen muutti Valamoon Ksenia-taloihin ja siskoni oli ihan elementissään Valamon kirkkomummona, mutta perheen alkuperäisortodoksi muuttui jotenkin kateelliseksi ja happamaksi, puolisosta oli tullut superortodoksi, näin tapahtuu, ei auta!).

Niin Tämä ei ole tv-sarjan kohtaus, josta pidin. Elokuvakerho kokoontuu ja kirjoittaa tv-sarjaa oikeista henkilöistä, jotka kokoontuvat naistenpiirissään. Eräässä kokoontumisessa romaanihenkilö Malmivaara sanoo, että ei halua puhua Tanssii tähten kanssa -sarjasta, jossa on mukana ja jonka elokuvakerho on vähän aikaa sitten kategorisoinut sarjaan Vuoden Ripulipalkinto.

Ala-Harja ei voi mitään; kysymys sarjan teosta lipsahtaa hänen huuliltaan. Hän haluaa palavasti tietää kulissien takaisista tapahtumista. Romaanihenkilö oliko-se-nyt-Haapkylä jementää, että tästähän ei saatu puhua. Ala-Harja perustelee, että haluaa tietää edes jotain, sillä ei ole seurannut sarjaa pitkilleen.

Samalla hänen sisäisestä puheestaan paljastuu, että Ala-Harja lukee jokaisen keltalehden jutun sarjasta ja tuijottaa jokaisen osan telkkarista sunnuntaisin.

Tämä ei ole tv-sarjassa on tarkasti myös naisten välisen ystävyyden kateudesta. En tiedä, miesten pelipiireissä sitä vasta kateellisia ollaan ja miehet ratkaisevat ristiriitansa varmaan pullistelemalla, näin olen ymmärtänyt seuraamalla miestäni, joka on perinteinen mies ja kärsii siitä, että hänellä ei ole ystäviä.

Minähän riistin mieheltäni ystävät, mutta kun. Minun mielestäni ystävien kanssa ei nynnytellä punkan pohjalla likaisissa ja haalistuneissa lakanoissa tai suikitella haisevassa kosteusvaurioisessa matalassa omakotitalossa. EI! Ei tähän suuntaan, ptruuuuuuuuuuu!

Romaanihenkilö Ala-Harja sanoo, että tv-sarjassa voisi olla tv-sarjahenkilö Ala-Harjan tuntemasta kateudesta, sillä romaanihenkilö Malmivaara tekee elämässään erilaisia asioita, kuten ihan realityssä - valokuvaa, kirjoittaa kuin enkeli ja näyttää luotettavalta papilta ja fiksulta teologilta - ja onnistuu vielä kaiken lisäksi kaikessa.

Nyt on mentävä. Voi persus tänne häntään jäi irrallisena tällainen kappale, en ehdi siirtää tätä ylemmäksi, kappale vain jäi jotenkin väliin, kun aloin lisätä asioita tekstiin, siirrän tämän ehkä myöhemmin jonnekin merkinnän alkupäähän tai sitten en muista tehdä sitä:

"Romaanin Tämä ei ole tv-sarja asettelussa on tuottajasta, käsikirjoittajasta ja näyttelijöistä koostuva naisten piiri. Naiset tuntevat toisensa teatterikoulun ajoilta ja piiri, jota he elokuvakerhoksi nimittävät, on ollut olemassa kymmenen vuoden ajan."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi