Töllöttimen tyttö soitti

huhtikuun lopulla kirjoitettu, tallennettu ma 2.5.2022 ja julkaistu ke 4.5.2022

tarjolla Töllöttimeen, nykyinen päätoimittaja ei suostunu julkaisemaan

Keväisenä lauantaiaamupäivänä puhelimeni soi. Vastasin, sillä numero ei näyttänyt lehtimyyjän numerolta. Puhelimessa oli Töllöttimen tyttö, Linda Balk. Hän soitti ja hyvä, että soitti, sillä oli pahoillaan, koska olin jättänyt hänet ilman nimeä Töllöttimestä kertovassa jutussa Poikkeuksellinen Töllötin – Balk-dynastian kodinomainen historia nousuineen ja laskuineen (26.8.2021).

En tiedä, miksi juttua kirjoittaessani jätin juttuun tällaisen lauseen: Viisikymppisenä Maire Balk sai hoitoonsa sijoituslapsen. Sain kyllä haastattelussa tietää, että sijoituslapsi oli viime kesänä kuolleen Maire Balkin vanhimman tyttären, tytär. Jos olisin toiminut niin kuin toimittajan kuuluu, olisin sanonut haastateltavalle, että kyllä tässä nimi pitää mainita ja tarkistanut itse asianosaiselta, voiko nimen julkaista.

Olen pahoillani siitä, että en näin tehnyt. Yleensä Töllöttimen haastatteluita tehdessäni kysyin erityisesti, pannaanko faktalaatikkoon esimerkiksi lasten nimet. Joissain tapauksissa oli painavia syitä, joissa nimeä ei voinut mainita.

Soitin oikaisusta päätoimittajalle. Hän sanoi, että Töllötin palaa asiaan ensi syksynä ilmestyvässä Töllöttimen 50-vuotisjuhlanumerossa. Hyvä juttu, sillä vanhemmat iisalmelaiset tuntevat edelleen Linda Balkin Töllöttimen tyttönä.

Linda Balk on Maire Balkin vanhimman tyttären Heli Birgitta Balkin (27.3.1953-16.2.2017) tytär. Hän kasvoi isovanhempiensa Maire ja Aulis Balkin kanssa kiinni Töllöttimeen.

Linda Balk muun muassa teki Töllöttimen rivi-ilmoitusjärjestelmän datanomin opinnäytetyönään, mutta näistä asioista lisää ensi syksynä.

Ainakin minä odotan jo kovasti juhlanumeroaan Töllötin-historioineen, sillä itseltäni lehden historiatietojen kysely jäi muutaman melko vaillinnaisen sähköpostiviestin varaan. Kyselin historiasta Iisalmen
Sanomien sisältä eikä jäljellä ollut oikein enää ketään, kuka olisi tiennyt.

Pia Valkonen
Töllöttimen avustaja päätoimittaja Antti Sarvelan tallista

ke 4.5.2022

Tosiaan jostain syystä päätoimittaja Jukka Korkiakoski ei suostunut julkaisemaan Linda Balkin nimeä sen enempää oikaisuna kuin lehden 50-vuotishistoriikkinumeron ennakkopuffinakaan. Whatsappasin asiasta entiselle päätoimittajalle Antti Sarvelalle ja hän sanoi, että voisin luottaa päätoimittajan harkintakykyyn asiassa.

Sarvela ei käyttänyt viestissään sanaa joskus. Että voisit joskus... kyllä se siellä whatsapp-viestissä rivien välissä oli. Kuulin oikein, kuinka päätoimittajani huokaisi viestiä kirjoittaessaan ja tiuskaisin takaisin: "EN!" ja lisäsin mielessäni, milloin minä olen kenenkään päätoimittajan harkintakykyyn luottanut ja ajattelin samalla, että tietenkin poislukien keisit, kun olen itse ollut päätoimittajana.

Arvelen, että nykyinen päätoimittaja julkaisemattomuuspäätöksellään koetti välttää loukkaamasta joitain muita tahoja. Niinhän se on. Kun johonkin suuntaan kumartaa, pyllistää toisaalle.

Minusta nykyinen Töllötin on pliisu. Ketään loukkaamaton linja suistaa helposti hampaattomaan mussutukseen ja hampaaton ärsyttämättömyys ei oikein kiinnosta - ainakaan minua. Sarvelan ollessa päätoimittajana avasin lehden aina kiinnostuneena ja oman juttuni taiton tsekkauksen jälkeen - juttuni olivat aina hyvin taitettuja ja kiitän, että sain useasti lisätilaa, jos haastattelu niin vaati - luin pääkirjoituksen.

Voittopuolisesti olin eri mieltä kuin päätoimittaja kirjoituksissaan - sitä toivoinkin - ja whatsappasin hänelle vastaväitteitä. Entinen päätoimittaja ei esimerkiksi ajattellut yhtään kansalaisdemokratiaa kuntakoosta kirjoittaessaan. Joskus jouduin jopa olemaan samaa mieltä kuin päätoimittaja, inha kokoomusmoguli. Sekin oli pakko tunnustaa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi