Tõnu Õnnepalun Mandalan jälkeen tyhjyys ja paniikki

ma 11.7.2022

Lauantaina en tehnyt mitään muuta kuin luin ja torkuin. Katsoimme kokonaan Vera Stanhopen ja Lewisin lopun. Sitten taas nukkumaan. Väsymykseni ei ole normaalia ja toivottavasti osa siitä katoaa nenäruston sahauksen jälkeen.

Pääsen leikkaukseen. Sain ilmeisesti peruutusajan Kysille. Uskon vakaasti, että leikkauksen jälkeen henki kulkee.

Illalla loppui Tõnu Õnnepalun Mandala. Se oli niin hyvä, että kirjan loputtua tunsin totaalista tyhjyyttä. Kissojen varjolla kirjailija lopultakin uskalsi kertoa itsestään. Muuten olen kokenut Õnnepalun jotenkin kumman umpimieliseksi tyypiksi.

Õnnepalun Enkelten siemen oli liian helppolukuinen ja tuntui tuotteistetulta itäblokin Camus-Sivulliselta. Koin sen tympeäksi. Joonatanin kirja oli pääosin samaa aihepiiriä, homoseksuaalin identiteettikriisiä, ja ehkä kirjoitettu ennen Enkelten siementä.

Joonatanin kirja kuitenkin viehätti muodottomuudellaan, kuten olen useasti kirjoittanut. Vähän yli puolivälissä tarkkaavaisuuteni sen kanssa hervahti. Jäljellä on viitisenkymmentä sivua. Koetan paneutua niihin kunnolla.

Paratiisi jäi sivulle 186. Kirja alkoi avautua ihan eri tavalla nyt, kunMandalan tuli loppuun. Paratiisi muuttui mielenkiintoiseksi. Kirjailija käytti mielestäni kohtuuttoman paljon kaiken ulkonaisen kylmähkölle kuvaukselle. Miljöökuvaustahan Paratiisi on, mutta silti. Ulkokohtaista, kylmähköä ja kolkohkoa. Uskon, että sävy muuttuu

Selasin kirjastoverkoista, sekä Rutakosta että Pohjois-Karjalan Vaara-kirjastoista, missä olisi Elisabeth Stroutin Voi William! Se on miltei joka puolella lainassa. Jostain syystä haluan lukea Stroutia - en kuunnella. Hesarin Susanna Laari kirjoittaa Voi Williamista näin: "Rakastin tämän kirjan jokaista lausetta niin paljon, että olisin heti voinut alkaa lukea sitä uudestaan."

Leo Tolstoin Mitä on taide? ja Terry Eagletonin Miksi Marx oli oikeassa? varasin Iisalmen kirjastoon. Tõnu Õnnepalu kiistelee kummankin kanssa. Tolstoin kanssa kirjassaan Lopetuksen enkeli ja Eagletonin Englantilaisessa puutarhassaan. Omistan molemmat kirjat, mutta ne ovat Marialla Helsingissä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi