
Työläinen, toivottavasti hanska pitää!
to 15.2.2024
Työministeri Arto Satonen lupasi eilen telkkarissa, että joku tänään kertoo jossain, mitä paikallinen sopiminen käytännössä tarkoittaa. Hienoa. Lisäksi A-studiossa persujen demagogi Matti Putkonen kehotti muun muassa Antti Rinnettä lukemaan hallitusohjelmasta, mitä siinä paikallisesta sopimisesta sanotaan.
Etsin äsken Petteri Urpon Välittävä Suomi -ohjelman ja luin, mitä siinä sanotaan paikallisesta sopimisesta. Ei juuri mitään. Ei ainakaan mitään sellaista, mistä voisi saada selvää, mistä on kyse.
Porvarilla on vain huonot housussa, kun työvoimapula uhkaa. Toivottavasti työläisten hanska pitää. Lisäksi oikeistopiirien pitää saada kansa pelkäämään kriisiä. Kun on kriisi, voidaan ottaa käyttöön tuhokapitalismin kovat keinot: ay-liike polvilleen, sopimusyhteiskunta romuksi, sotepalvelut kivoiksi urakoitsijoille myytäviksi paketeiksi, mieluummin Mehiläisen veroparasiittipaskoille ja muutenkin valta kapitalisteille.
Löysin googlailessa TEM:n alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen tekstin. Täällähän tämä on, luova tuho: ".... Taloutemme rakenteet ovat jatkuvassa murroksessa, luovan tuhon kourissa."
Kun kuulen sana luova tuho, rapistelen tuppea.
Pylkkänen jatkaa: "Painetta paikallisen sopimisen lisäämiselle kasvattaa yhä paheneva pula osaavasta työvoimasta. Työnantajista reilusti yli puolet pitää toimintansa kasvun esteenä juuri työvoimapulaa. Toisaalta samaan aikaan meillä on työttömiä työnhakijoita lähes 300 000. Kun mukaan lasketaan työvoimapalveluissa olevat ja työvoiman ulkopuoliset ainakin osittain työkykyiset ja työikäiset ihmiset, joukko kasvaa lähes puoleen miljoonaan työtä vailla olevaan. Niin sanotun rakenteellisen työttömyyden arvioidaan olevan noin 145 000 henkeä. Näillä ihmisillä on ammatti, jolle ei ole työmarkkinoilla enää kysyntää. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työllistyäkseen näiden ihmisten olisi pikimmiten hankittava työmarkkinoiden kysyntää vastaava ammattitaito uudelleenkouluttautumalla."
Kiinnostavaa on, että hallitusohjelmaan on kirjattu se, että aikuiskoulutustuki lakkautetaan elokuuhun 2024 mennessä. En ihan ymmärrä logiikkaa. Pitäisi kouluttaa ihmisiä uudelleen, sillä osalla kansalaisista on ammatti, jolle työmarkkinoilla ei ole enää kysyntää, mutta aikuiskoulutustuki lakkautetaan.
Minulla oli tarpeeton koulutus heti, kun valmistuin yliopistosta. Ei toimittajat mihinkään tutkintoja tarvitse. Tutkinnollani olenkin saanut pyyhkiä persettäni.
Tuomas Enbuske on nyttemmin ymmärtänyt olla hiljaa, mutta kyllä nauroin tenat kusessa, kun luin hänen EVA:lle kirjoittaman Ajatusten alennusmyynnin. Aika veikko, paljonkohan EVA:n Apupapunen (Matti Apunen siis) maksoi Enbusken ajatusten vuosta - uusliberalismin ylistyksestä? Juu, Enbuske on käynyt Laajalahden kristillisen kansanopiston medialinjan, ihan huippua!
Sittemmin luin Enbuske kolumnin - saattoi olla Hesarista -, että uusliberalismi on ihanaa; jokainen voi tehdä sitä, mitä parhaiten osaa. Niinpä juuri. Niinpä Matti ja Liisa -lehdessä on päätoimittajana betoniraudoittaja-puutarhuri ja minä, hänen entinen puoluetoverinsa, johdan rakennusliikettä.
Olen sittemmin tosin kouluttautunut vaikka mihin. Ehkä parasta on ollut, että sain valtiolta täsmäkoulutuksen johtamiseen ja yrittämiseen. Käsittääkseni Matin ja Liisan päätoimittaja ei ole edes käynyt kielenhuollon pikakurssia. Vai onkohan Savon Mediat Oyj sellaisen toimittajilleen järjestänyt? (Miksei se sitten näy missään?)
Entäs paikallislehtien päätoimittajien johtamiskoulutukset?
Kiitos, kiitos ja kiitos esimerkiksi Ysao. Johtamis- ja yrittämiserityistutkinnon suorittamisen jälkeen johdin yrityksemme Ysaolla PKY-laatuun ja saimme laatukäsikirjan sekä auditoinnit. Ajattelimme, että voimme käyttää PKY-laatusertifikaattia tarjouskilpailuissa. Kissankuset, ei sertifikaatista ollut siinä mielessä vitunkarvankaan hyötyä.
Tulee kirosanoja. Ottaa niin aivoon, mutta jos ei ajatella tarjouskilpailuja, laatusertifikaatiomylläyksestä oli paljon iloa ja kyllä hyötyäkin. Kirkastimme johtamisjärjestelmäämme ja laadimme perehdyttämiskansion.
Ensi maanantaina purjehdimme Iisalmeen Savo Tech -projektiin ja otamme kaiken irti jälleen yhdestä konsultista. Kiitoksia Rautavaaran kunnalle Savo Tech -hankkeen infoamisesta.
Konsultti kävi esittäytymässä ihan täällä Rautavaaran takanurkalla. On kotoisin Oulusta, mutta asuu yhtä aikaa Inarissa. Monipaikkainen mies, kuten mekin.
Ysao on meiltä vaatinut palautetta. Äsken vastasin Matin nimissä näin: "Aloitamme johtamani Restaurointikillassa yhteistyössä sekä Mestarikiltaneuvoston että Suomen yrittäjien kanssa koulutusprojektin juuri näistä kysymyksistä. Ammattikoulutuksen ongelmat ovat nyt rakenteissa - eivät yksittäisissä oppilaitoksissa. Ysao on toiminut mallikkaasti niillä resursseilla, joita käytettävissä on."
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]