Alaa al-Aswan, egyptiläinen kirjailija, joka kirjoittaa arabiaksi, kuluu amerikkalaiseen nykykirjallisuuteen

Hyviä Hesarin pääkkäreitä ja kolumneja tänään - muun muassa Aurora Lemma terapiasta

pe 12.7.2024

Egyptiläinen kirjailija Alaa al-Aswan ujuttautui eilen tajunnanvirtamaisesti etenevään kirjoitukseeni amerikkalaisesta nykykirjallisuudesta. Tajusin, että hänen romaaninsa Chicagolaisittain kuvaa nyky-Amerikkaa tarkasti yhtä lailla kuin vaikkapa nigerialais-amerikkalaisen Chimamanda Ngozi Adichien teokset.

Chimamanda Ngozi Adichien romaanin Kotiinpalaajat olen ilmeisesti lainannut kirjastosta, koska en löytänyt sitä äsken täältä. Kotiinpalaajien päähenkilö Ifemelu tasapainoilee amerikkalaistumisen ja afrikkalaisen identiteettinsä välillä ja palaa Nigeriaan.

Chimamanda Ngozi Adichie on etniseltä alkuperältään igbo. Tämä mainitaan wikipediassa ja on kiinnostavaa. En jostain syystä menisi sanomaan saamelaisia suomalaiseksi ja itse asiassa, koko suomalaisuus on hirvittävä yleistys. Ainakin minulla on heimoidentiteetti. En ole enkä halua olla savolainen, vaan mieluummin identiteettini on jostain Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon rajamailta.

Puhumattakaa Mariasta ja Annasta. Eivät he venäläisiä ole, sillä suuri osa geeneistä on jotain ihan muuta. 

"Tšuvassit ovat turkinsukuinen kansa, joka asuu Venäjällä. Vuoden 2002 laskennan mukaan heitä oli 1 637 200 henkeä, joista 889 268 asui Tšuvassiassa." 

Kiitos wikipedia, tätäkään en tiennyt: "Pitkäaikaiset kontaktit iranilaisten, suomalais-ugrilaisten ja venäjän kielen kanssa ovat vaikuttaneet huomattavasti tšuvassien rakenteeseen. Vanhakantaisten piirteidensä ja vieraan vaikutuksen takia se eroaa jyrkästi muista turkkilaisista kielistä."

Ei minun tästä pitänyt kirjoittaa. Piti kirjoittamani tämän päivän Hesarin pääkirjoitus- ja kolumniaukeaman kirjoituksista. Vieraskolumnisti ja lääkäri Aurora Lemma kirjoittaa, että terapeuttien tarjoamista jokaiseen henkiseen kipuun ja elämänvaiheeseen, vähentää ihmisen omaa toimijuutta ja oikeastaan myös toipumisorientaatiota.

Lemma ottaa esille, että aktivismi voi kuulema ihan tutkimustenkin mukaan helpottaa yhteiskunnallisiin ongelmiin liittyvää kipuilua. Selitys on osin kulttuurinen ja sosiaalinen, sillä moni terapiaan tulija hyötyy enemmän liikunnasta, merkityksellisestä työelämästä ja tasa-arvoisemmasta asemasta yhteiskunnassa.

Enkös minä juuri tätä eilen merkinnässäni tarkoittanut? En halua alkaa ketään leipoa takaisin loppuunpalamisia tuottavan kapitalistisen paskamyllyn sisälle. Haluan voimauttaa ihmiset taistelijoiksi! Ensin ihmisen pitää lakata työntämästä kapitalistisia ihanteita korviensa väliin. Ja tästä juuri alustin Suomen Sosiaalifoorumissa Helsingissä keväällä 2009! Siis niiku minä! Tiedonantajan sessiossa.

Ei juma! En halua toimittajatutkintotapaamiseen elokuun lopussa. Ei juma.

...

Lapin Kansan kesätoimittaja vm. 1988 Erkki Kylmänen kirjoittaa samalla sivulla siitä, että ei tarvitse enää nirhiä pihanurmikkoa matalaksi. Me pelastamme pörriäisiä Lapinlahdella sekä Rautavaaralla. Eikä ihan jokaisella kasva aamupuurovadelmia omassa pihassa. Rautalammin museon päärakennuksen historiallisten savitiilikattotiilien lomassa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi