
ma 3.3.2025
MSN-uutisissa pyöri aamulla otsikko siitä, että nettiystävyydet ovat merkityksellisempiä kuin ajatellaan:
"Vastaava työterveyspsykologi Tiina Tuominen Terveystalosta kertoo Voice.fi:lle, että verkkovälitteinen ystävyys voi olla hyvinkin merkityksellinen. - Jos esimerkiksi asutaan pienessä kylässä, jossa ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista tavata erityisistä asioista kiinnostuneita ihmisiä, niin se, että saa muihin yhteyden verkolla, se voi olla oikea henkireikä, Tuominen selventää."
Taivahan tosi! Lähetin eilen Suomen arkkitehtuurinkin ja kaiken kulttuurin contessa Adelaide de Saint Erasmolle pdf-versiona Suonna Konosen jutun arkkitehti Erkki Helasvuosta, sillä Helasvuo oli suunnitellut muun muassa Joensuun ortodoksisen seurakuntakeskuksen.
Contessan tarkoittama arkkitehti ei kuitenkaan ollut Helasvuo, vaan Vilho Suomaa, alkuperäiseltä nimeltään Vasili Surma. Juttu rämäpäisestä rakennusarkkitehdistä ilmestyi painetussa lehdessä tänään.
Jos ei olisi contessaa, en olisi lukenut Vilho Suonmaa -juttua niin tarkkaan. Enkä katsonut kuvia erikseen netistä, sillä vedin jutun tosiaan pdf-muotoon ja nettiin mahtuu enemmän kuvia kuin printtiin.
Niinpä aloin suunnitella ensi kesäksi Paula-siskon kanssa retkeä Liperiin katsomaan Pyhän apostoli Andreaksen tsasounaa. Se on valmistunut vuonna 1973 ja ajoimme tsasounan ohitse viime kesänä, kun poikkesimme Liperissä ihanaan kahvila Moccaan matkallamme Savonlinnaan.
Ajelutin Paula-siskoa ja Mariaa Liperissä edestakaisin, sillä läksin keskusliikenneympyrästä väärään suuntaan. Jotenkin onnistuin näkemään erikoisen tsasounankin, kun koetin suunnistaa takaisin oikealle reitille.
Matkalla Liperiin voisimme käydä katsomassa Polvijärven Osuuspankkia. Se on myös Vilho Suomaan suunnittelema. Samoin Revon kahvila Nurmeksessa. Revon kahvila olkoon seuraava tutustumiskohde, kun jatkamme taas Paula-siskon kanssa retkeilyä.
Suonna Konosen juttukuvituksessa pastori Raimo Tötsi esittelee Vilho Suonmaan ideaa puoliksi maan sisään rakennettavasta Särkijärven tsasounasta. Kuva on vuodelta 1973, mutta en saa selvää sen enempää jutusta kuin ort.fi-sivuilta, onko tsasouna toteutettu.
Ensin contessalle välittämäni arkkitehtuurijuttu kertoi Erkki Helasvuosta. Alunperin Vilho Suonmaa oli piirtänyt Joensuun ortodoksisen seurakuntakeskuksen luonnoksen, mutta sitten työ annettiinkin Erkki Helasvuolle.
Olisi kiinnostavaa nähdä, millainen oli Vilho Suonmaan ehdotus seurakuntakeskukseksi. Helasvuon keskus on rakennettu vuonna 1989 ja Suonna Kononen kirjoittaa siitä seuraavin sanoin: "Vaaleaa ja vaaleansinistä tiiltä, temppelimäisyyttä, joka kaakeleineen
muistuttaa myös 80-luvun kylpylärakentamista. Kaarevissa muodoissa on kasarin postmodernia Ankkalinnaa." (Karjalaisen nettilehti 1.2.2025 klo 7.02)
Ihan mahtava juttusarja! Samalla tässä lähetän contessalle muutkin sarjan jutut. Outokumpuhan esimerkiksi on huikaisevan kaunis kaupunki arkkitehti W. G. Palmqvistin (1882 - 1964) ansiosta. Erkki Huttunen on ollut 1930-luvun osuuskauppafunkismies.
Revon kahvilan lisäksi tarkastelemme seuraavalla kerralla Paula-siskon kanssa kunnioittavammin Nurmeksen Porokylässä Osuuskauppa Jukolan taloa. Kävimme siellä taajaan lounaalla.
Hitto, Karjalainen on edelleen niin paljon mielenkiintoisempi lehti kuin Savon Sanomat. Johtuuko se siitä, että Pohjois-Karjala on maakuntana kiinnostavampi? Vai siiitä, että Karjalaisessa on Kimmo Nevalaisenkin jälkeen kunnon kulttuuritoimitus?
[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]